Novosti

OKRUGLI STOL: Mentalno zdravlje i prevencija samoubojstva 26. 9. 2018. u 13. sati u Velikoj galeriji

Vijeće za prevenciju Krapinsko-zagorske županije je u suradnji s Policijskom upravom krapinsko-zagorskom te Društvom psihologa KZŽ u zabočkoj Gradskoj galeriji organiziralo okrugli stol koji se naslanja na obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv suicida koji se obilježava 10. rujna i na Svjetski dan mentalnog zdravlja koji se obilježava 10. listopada. Društva psihologa KZŽ predstavilo je ujedno i projekt pod nazivom Edukacija i senzibilizacija djece, roditelja i nastavnika u srednjim školama Krapinsko-zagorske županije o problemu suicida mladih financiran od strane Krapisko-zagorske županije i Grada Zaboka.

– Organizirali smo okrugli stol kako bismo progovorili o svim crnim statistikama koje pokazuju kako Krapinsko-zagorska županija jedna od županija u samom vrhu po broju suicida, da s druge strane progovorimo o vrlo ‘nezgodnoj’ bolesti današnjici, odnosno o depresiji, a s treće strane progovorimo o načinima prevencije u školama– rekla je zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek.

Ispred Policijske uprave Krapinsko-zagorske govorila je Andreja Jurić koja je službenica za prevenciju, ispred Zavoda za javno zdravstvo govorila je doktorica Marina Stanković Đuretić, a ispred Društva psihologa o projektu prevenciji suicida govorila je Brankica Čavužić.

– Na području Policijske uprave krapinsko-zagorske u prvih 8 mjeseci ove godine, ako promatramo na isti period prethodne godine, bilježimo porast od 9, 5 posto po broju samoubojstava sa smrtnom posljedicom. Ove godine zabilježili smo 23 samoubojstva, a prošle godine 21 – rekla je službenica za prevenciju u PU krapinsko-zagorske županije te dodala kako se u obzir moraju uzeti i podaci o samoubojstvima koja su izvršena u pokušaju, odnosno nisu završila sa smrću. – Tu bilježimo porast od 125 posto, odnosno ove smo godine u prvih 8 mjeseci zabilježili 18 takvih pokušaja, dok je prošle godine ta brojka bila 8 u istom periodu – objasnila je Jurić.

Da otvoreno treba pričati o mentalnom zdravlju i depresiji, objasnila je Marina Stanković Đuretek, voditeljica odjela za socijalnu medicinu u Zavodu za javno zdravstvo. – Depresija nije isto što i depresivno raspoloženje u koje svatko od nas ponekad može upasti. Kada se javljaju simptomi kao što su pesimizam i potištenost i traju više od dva tjedna, riječ je o depresiji koja se mora tretirati kao bolest koja se liječi – objasnila je kako se o tome mora progovoriti. – To su problemi koji se često guraju ‘pod tepih’ i o tome se ne voli govoriti, a što više ima ovakvih skupova te čim je više ljudi uključeno u destigmatizaciju narušenog mentalnog zdravlja bolje će biti za općenito zdravlje stanovništva – zaključila Stanković Đuretak.

Izvor:Zagorje.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content