Novosti

Onaj dio troška koji se plaća vodovodnim poduzećima – neće se smanjivati Povećao se broj priključakana vodovod, a porasla je i potrošnja vode

Iako je Zakonom o vodama koji je stupio na snagu prošle godine, cijena vode povećana, cijena priključka za vodu mogla bi uskoro – pojeftiniti. I to onaj dio, koji plaćamo jedinicama lokalne samouprave, odnosno općinama i gradovima na čijem se području nalazimo.

Općini ili gradu plaćamo tzv. taksu za priključenje, kojom se financira izgradnja komunalne infrastrukture na području lokalne samouprave gdje živimo. Onaj dio troška koji se pak plaća vodovodnim poduzećima (plaća se izvedba priključka i u tu cijenu spada materijal, rad i sama tehnička izvedba priključka) – neće se smanjivati.

Nacionalno vijeće za vodne usluge, koje ima u nadležnosti predlaganje te pripremu i uredbu akata osnovano je prošle godine. Jedan od tih akata, koje je vijeće za vodne usluge predložilo Vladi, je da se smanji visina takse priključka za vodu i stavi u prosječne okvire. Ta uredba, kojom bi se trebale definirati visina takse za priključenje na objekte komunalne infrastrukture, još nije predstavljena javnosti. Taksa priključka za vodu kod nekih jedinica lokalne samouprave, kako neslužbeno doznajemo, mogla bi se smanjiti, a kod nekih povećati.

Mirjana Bašak

Više u novom broju Zagorskog lista

Skip to content