Novosti

Oslikavanje odjela za pedijatriju

Završena Akcija oslikavanje Odjela za pedijatriju DND-a Zabok

U okviru akcije „Za osmijeh djeteta u bolnici“ Društvo Naša djeca Zabok završilo je oslikavanje i dekoriranje svih prostora Odjela za pedijatriju u kojima borave djeca. Oslikani su zidovi svih hodnika odjela, prijemne ambulante, zidovi soba te sam ulazak na Dječji odjel kako bi se smanjio stres malim bolesnicima prilikom dolaska i boravka na Odjelu.

Na samom ulazu na Pedijatriju dočekat će Vas doktor Winnie Pooh koji može izliječiti sve bolesti, zatim u čekaonici prijemne ambulante društvo će Vam praviti Kitty, šarene ribice i delfini, a ako baš morate ostati na Odjelu ući ćete u prekrasnu livadu punu raznih životinja koje će Vam neprestano praviti društvo i uveseljavati Vas tijekom boravka na Odjelu. Ako vam se poželi pjevati samo treba otići u sljedeći hodnik gdje na farmi DJ Kokot vodi pravu feštu i zabavu, a ako se poželite rashladiti tu će Vam pomoći naša tri snjegovića, a za svaki problem rješenje možete pronaći u sobi profesora Baltazara…

Akcija oslikavanja Dječjeg odjela započela je u srpnju 2010. godine i do samog završetka u kolovozu ove godine u akciju je bilo uključeno preko 40 volontera i volonterki koji su korisno utrošili sveukupno oko 450 sati volonterskog rada. U oslikavanje su, osim volonterki DND-a, bili uključeni srednjoškolci – učenici i članovi Volonterskih klubova Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, Gimnazije Antuna Gustava Matoša Zabok te međunarodni volonteri – sudionici Međunarodnog volonterskog kampa u Zaboku.

Svi djelatnici Odjela za pedijatriju te rukovodstvo Opće bolnice Zabok s oduševljenjem su pratili nastanak prekrasnih radova koji sada krase dječji odjel i u kojima mogu uživati ne samo mali bolesnici nego i svi koji dođu na odjel. Moglo bi se reći da je ovo jedna oaza u kojoj svatko može uživati i napuniti baterije za svakodnevne obaveze.

DND Zabok u okviru programa pokriva organiziranje pedagoških i kulturno zabavnih sadržaja za djecu u bolnici, poticanje igre i dječjih aktivnosti koje djeca sama izaberu i u njima sudjeluju, opremanje i uređenje bolničkog ambijenta radi ugodnijeg boravka namijenjenog djeci te edukaciju volontera i volonterki za rad s djecom na Odjelu.

S obzirom na to da za sve te aktivnosti trebaju znatna financijska sredstva kontinuirano se prikupljaju razne donacije kako bi se djeci koja borave na Dječjem odjelu omogućio što ljepši i ugodniji boravak te im vratili osmijeh na lice. Zahvaljujući donacijama dodatno je opremljen boravak dječjeg odjela didaktičkim igračkama, slikovnicama, knjigama, dječjim časopisima, društvenim igrama te potrošnim materijalom za stvaralačke i kreativne aktivnosti.

Volonterke DND-a Zabok dolaze svaki tjedan na Odjel i u prostoru boravka održavaju kreativne radionice za djecu kako bi im se olakšalo i uljepšalo vrijeme dok su u bolnici. Tokom godine organiziraju se predstave i priredbe za djecu te dolazak Sv. Nikole i Djeda Mraza s prigodnim poklonima.

Zdravstveni djelatnici Odjela za pedijatriju također su u okviru Akcije napravili značajan iskorak kako bi okruženje za djecu bilo što humanije te se zalažu za zajednički boravak majke uz bolesno dijete, kada je god to moguće. Na taj se način smanjujetrauma ostanka u Bolnici, majke aktivno sudjeluju u zbrinjavanju djeteta, a i oporavak je brži. Ubrzo po poboljšanju kliničkog stanja djeteta otpuštaju ga na kućno liječenje ili se nastavlja terapija u Dnevnoj bolnici, s ciljem što kraće hospitalizacije djeteta.

Zauzimaju se za cjelovit pristup djetetu, odnosno nedjeljivost fizičkog i psihičkog dijela, kao i pristup djetetu kao pojedincu, uz uvažavanje njegove osobnosti. Djeci u posjete mogu doći braća i sestre, prijatelji te najbliža rodbina.

Posebna vrijednost akcije „Za osmijeh djeteta u bolnici“ je što zdravstveni djelatnici u njenoj realizaciji imaju podršku i aktivnu angažiranost članova Društva Naša djeca, koji svojim društvenim volonterskim radom dragocjeno pomažu da se što cjelovitije ostvaruje navedeni program humanizacije bolničkog liječenja djece.

Nakon što se zadovolje svi kriteriji Akcije, kako sa zdravstvenog stajališta tako i s ovog kulturno-pedagoškog koje provodi DND Zabok, dječji odjel može konkurirati za status Dječji odjel-prijatelj djece. S obzirom na to da Odjel za pedijatriju Opće bolnice Zabok zajedno s Društvom Naša djeca Zabok u velikoj mjeri zadovoljava sve kriterije, planira se početkom rujna pozvati prosudbena komisija središnjeg Koordinacijskog odbora akcije „Za osmijeh djeteta u bolnici“ te se nadamo da će dječji odjel uskoro postati Dječji odjel – prijatelj djece.
Pripremila: Jasenka Borovčak

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content