Novosti

Osmi sabor TOKG-a Hrvatske u Mariji Bistrici

Kroz 2009. i 2010. u tekstilu i odjevnoj industriji izgubljeno je 4.500 radnih mjesta. Posebno alarmantna situacija je u sjeverozapadnoj Hrvatskoj u kojoj tekstilno-odjevna i obućarsko-kožarska čini 76 posto ukupne industrije. To nije problem samo u Krapinsko-zagorskoj županiji, već regionalni problem u sve četiri županije ( i u Varaždinskoj, Međimurskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji). Tekstilno-odjevna i obućarsko kožarska industrija upravo su škverovi sjeverozapadne Hrvatske – izjavila je predsjednika Sindikata tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske Svjetlana Šokčević, čiji je sindikat prošlog tjedna ‘zasjedao’ na Osmom saboru u Bluesun hotelu Kaj u Mariji Bistrici. Dodala je i kako aktualna Vlada dosada nije u ničemu pomogla već provodila pogrešnu gospodarsku politiku, te da sindikalcima ne preostaje drugo već sjesti s poslodavcima, dogovoriti zajedničku platformu i njome nastupiti prema novoj Vladi.

Brzo djelovanje

– Ako će nova Vlada htjeti pomoći najugroženijem sektoru industrije morat će djelovati jako brzo, odnosno odmah, jer nakon 1. srpnja 2013. svi vidovi pomoći bit će u ingerenciji Bruxellesa. Ukoliko će sve takve subjekte počeli ‘lifrati’ u stečaj bit će to velika tragedija – upozorila je Šokčević.Sindikalci su u Zagorju boravili nekoliko dana, te održali Okrugli stol o učincima članstva RH u EU na TOKG djelatnosti. Na Okruglom stolu istaknuto je da se ulaskom u EU otvaraju nove mogućnosti, ali nove prepreke. Hrvatska će morati preuzeti sve trgovinske sporazume, a promijenit će se i sustav povlastica na uvoz industrijske robe što znači da ćemo mnoge proizvode dobivati bez carine, a to znači u konačnici da će mnogi naši proizvoditi biti još manje konkurentni. Održan je i seminar pod nazivom ” Nesigurni oblici rada i utjecaj na TOKG djelatnosti gdje je istaknuto da je u tekstilno-odjevnoj i obućarsko-kožarskoj industriji zaposleno preko 30.000 djelatnika, dok ih je nekada bilo tri puta više, a unatrag 20 godina izgubljeno je preko 19.000 radnih mjesta.

Regeneracija najvažnija u regiji

Naša županija unatrag par godina izgubila je nekoliko tekstilnih subjekata. Pogon slovenskog Preventa u Zlataru zatvoren je još u svibnju ove godine, a bez radnog mjesta ostalo je 400-tinjak radnika, da nitko nije ‘prstom maknuo’. Oroslavska Orokonfekcija tu je sudbinu doživjela 2008. godine (ipak za 42 bivša radnika zahvaljujući učinkovitim pravnim radnjama, naplaćene su ne samo glavnice po osnovi otpremnina koje je poslodavac dugovao radnicima nego i zatezne kamata). Emka Pregrada u stečaju je završila 2009.. Regeneracija d.d. Zabok ostala je tako jedan od najvažnijih poslodavaca u regiji, koji je k tome jedini proizvođač određene vrste tekstilnih proizvoda (netkani tekstil) u Republici Hrvatskoj koji je nedavno pogođena i požarom koji joj je prouzročio velike štete. Na Osmom saboru TOKG-a Svjetlana Šokčević ponovno je izabrana za predsjednicu.

Izvor: Mirjana Bašak, Zagorski list

Skip to content