Novosti

Osnivačka skupština Udruge zagorskih veterana postrojbi Tigrova

U Zaboku je održana osnivačka izborna skupština Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade,”Tigrova”, s područja Krapinsko – zagorske županije. Cilj osnivanja Udruge nije politički već obnavljanje sjećanja na sve pripadnike Tigova, posebno na poginule i ranjene, na njezin ratni put te pomoć njenim pripadnicima i članovima obitelji poginulih i ranjenih u

svakodnevnom životu. Nakon služenja Svete mise za poginule, trojica pripadnika koji su prvi pristupili postrojbi, Josip Španec, Ivan Cesarec i Branko Galec zapalili su svijeće u spomen na poginule Tigrove i ostale branitelje Domovinskog rata.

Udruga za sada ima šezdesetak članova, a cilj je okupiti Zagorce koji su ponosno, noseći oznaku Tigrovu, obranili Hrvatsku. Prema do sad prikupljenim podacima 395Zagoraca kao Tigrovi branili su Hrvatsku i prošli sva bojišta. Nažalost, 30 pripadnika je izgubilo život, dok je većina ranjena u borbenim djelovanjima, a veliki broj zagorskih Tigrova preživio je i torture srpskih logora. Osnivačkoj i izbornoj skupštini prisustvovale su i obitelji poginulih branitelja. Službeno kao dan osnivanja udruge uzet je datum 25. srpnja, u znak sjećanjapogibije na, Željka Pavića, prvoga Tigra iz Zagorja koji je izgubio život 25. srpnja 1991. na novogradiškom ratištu.

Za predsjednika je izabran Željko Herceg iz Bedekovčine, dopredsjednik je Ivan Hržica iz Zaboka, a tajnik Marijan Lisak iz Stubičkih Toplica.. Izabrani su i članovi Predsjedništva, kao i članovi ostalih radnih tijela.

Predsjednik Željko Herceg kaže da će Udruga nastojati u što kraćem vremenu osigurati svoje prostorije za rad i to, zbog najpovoljnije lokacije u Zaboku, kakobi što prije počela sa radom i nastavila sa sakupljanjem podataka o zagorskim “Tigrovima” i što prije mogla početi ostvarivati svoje ciljeve i pomoći njenim pripadnicima i članovima obiteljima poginulih i

ranjenih u svakodnevnom životu. Posebno je pozdravljena Katarina Pavić iz Lukovčaka, majka prvoga poginulog zagorskog Tigra. Zagorskim Tigrovima na skupštini su se pridružili i Josipu Horvartiniz Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata KZŽ, Josip Lozina, predstavnikBraniteljskih udruga Dalmacije, Ivica Pasariček, Udruga veterana 1. gardijske brigade “Tigrovi” Zagreb, Damir Pavlic Hulko, Udruga topnika, Veterani 4. Gardijske brigade “Pauka” iz Splita i Rajko Bartolin, Udruga zagorskih dragovoljaca Domovinskog rata). Bili su pozvani i zagorski saborski zastupnici, ali su se pozivu odazvali jedino župan Siniša Hajdaš Dončić i Žarko Miholić. (n.capar /z..žukina)

Izvor: Zagorski list

Skip to content