Novosti

Osnovana Nacionalna unija mljekara i stočara RH kojoj je pristupila i nekolicina mljekara i stočara iz Zagorja.

INTERVJU

Uskoro se otvara podružnica u Krapinsko-zagorskoj županiji koja bi trebala biti SOS telefon za seljake.

‘Mljekomati su fantastična stvar’

U razgovoru za Zagorski list, glasnogovornica Nacionalne unije mljekara i stočara Hrvatske,Vesna Mijat, mag.ing.agr. otkriva za što se za bore i zašto su drugačiji od ostalih udruga.

Seljaci su bogatiji za još jednu udrugu. Nacionalna je to unija mljekara i stočara RH nedavno osnovana, a koja ima i svoju internetsku stranicu www.nums.hr. Glavni ciljevi su joj promicanje, razvoj i unapređenje proizvodnje svježeg mesa i mliječnih prerađevina, te tova junadi za meso. Novoj seljačkoj uniji pristupili su i pojedini zagorski mljekari i stočari zajedno sa slavonskim i istrijanskim poljoprivrednicima. Osnivačka skupština Nacionalne unije mljekara i stočara održana je u veljači ove godine u Vrbovcu gdje se okupilo više desetaka renomiranih proizvođača mlijeka i mesa iz sjeverozapadne Hrvatske.

ZL: Čime se Nacionalna unija mljekara i stočara bavi, odnosno na koji način doprinosi razvoju

poljoprivrede i štiti seljaka?

MIJAT: Naša najvažnija djelatnost je zastupanje članova u pregovorima oko otkupne cijene, plasmana i naplate poljoprivrednih proizvoda. Namjeravamo sudjelovati u izradi svih relevantnih zakona bilo nacionalnih bilo europskih jer želimo da se ne donose propisi i zakoni na štetu proizvođača koji su glavna karika u proizvodnom lancu. Nudit ćemo stručne savjete vezano za područje govedarstva i proizvodnju mesa i mlijeka, pravnu pomoć i stručne savjete. Imamo u planu ulagati u naše zadrugare, u što kvalitetnije projekte: po pitanju modernizacije obiteljskih i poljoprivrednih gospodarstava. Naš profesionalni tim iskusnih pregovarača boriti će se za naša prava u europskim poljoprivrednim krugovima. Želja nam je zakotrljati malu poljoprivrednu revoluciju, u kojoj će svi poljoprivredni proizvođači Hrvatske jedinstveno predstavljati jednog jakog poslovnog partnera na tržištu prehrambenih proizvoda.

ZL: Koliko članova brojite?

MIJAT: Za NUMS je trenutno teško pobrojati članove jer smo u fazi naglog okrupnjavanja, pa me pitajte to za mjesec-dva. Mogu samo reći da nudimo 3 vrste članstva: Osnovno članstvo koje je besplatno, Premium članstvo za koje se plaća godišnja članarina, ali uključuje brojne pogodnosti, te VIP članstvo za profesionalce iz struke.

ZL: Tko su čelni ljudi?

MIJAT: Za predsjednika Unije izabran je Ivan Čolik, te četiri potpredsjednika: Ankica Mužinić, Zvonko Baršić,Ivica Hajdina i Krešimir Čorić.

ZL: Ne čini li vam se da je previše tih poljoprivrednih udruga u Hrvatskoj i zašto ste se odlučili na osnivanje nove?

MIJAT: Da, u Hrvatskoj postoji previše udruga raznih poljoprivrednih proizvođača koje često rade ”kampanjski” znači, samo kada dođe do nagomilavanja problema. Važno je za naglasiti i da je razjedinjenost i rasipanje proizvođačkih organizacija u interesu velikih prehrambenih lobija, te uvoznih lobija. Protiv ovakvih utjecaja smo se odlučili boriti.

Mi smo se ugledali na europska i svjetska udruženja farmera, gdje za svaku državu na Internetu možete pronaći jedno krovno nacionalno udruženje s razgranatom logistikom po čitavoj državi i s nekoliko stalno zaposlenih osoba. Zato, mi već sada imamo tim stručnjaka koji rade za nas.

ZL: Krenut ćete u osnivanje podružnica?

MIJAT: Krenuli smo u osnivanje regionalnih podružnica, te smo u postupku osnivanja podružnice u Krapinsko-zagorskoj županiji. Cilj nam je postati SOS telefon za svakog poljoprivrednika u Hrvatskoj, jer priznati ćete, poljoprivrednici se i nemaju kome obratiti u slučaju zaštite svojih prava.

ZL: Podržava li NUMS prosvjede seljaka?

MIJAT: NUMS podržava sva legitimna nastojanja i borbu poljoprivrednih proizvođača za svoja prava. Ako je proizvođačima neko pravo zagarantirano, to se treba i ispoštovati. Vodeće članice EU: Austrija, Njemačka, Francuska i Italija izdvajaju gotovo 40% državnog budžeta u poljoprivredu. Hrvatska izdvaja 2,7 milijarda kuna i od toga 1 milijardu zadržava za svoj birokratski sustav u državnoj upravi. Bojimo se i da postoji nepravda vezana za prvenstvo pri isplati poticaja pri čemu veliki sustavi dobiju poticaj isplaćen u cijelosti i na vrijeme, za razliku od malih. To je žalosno i nepravedno i protiv toga se moramo borit s pravnim sredstvima. Nažalost, što se tiče aktualnih prosvjeda u javnosti se manipulira dezinformacijama, a sve u svrhu političkih bodova. Većina osnivača ove udruge je također prethodnih godina sudjelovala u raznim pregovorima u korist farmera, ali su ostali razočarani. NUMS ćeseboritizapravasvojih članovanatransparentninačinkojimnećeometatisvakodnevni životostalimgrađanimanašedomovine.

ZL: U Zagorju postavljena su dva mljekomata. Je li to dobra investicija?

MIJAT: Mljekomati su fantastična stvar jer omogućavaju potrošačima da lakše dođu do svježeg sirovog mlijeka. Svježe sirovo mlijeko sve je teže dostupno u našoj zemlji i mliječna se industrija dobro potrudila zadnjih 20-ak godina uvjeriti potrošače da je sirovo mlijeko nezdravo. Zato će i jedan od naših ciljeva biti medijska kampanja o koristima od svježeg sirovog mlijeka. Također, veza između potrošača i proizvođača koja nikad nije trebala biti raskinuta, u našoj je zemlji odavna raskinuta. Mljekomati su jedan od oblika izravne prodaje koja na jedan način vraća potrošača proizvođaču.

ZL: Kakva je korist od postavljanja mljekomata za samog proizvođača?

MIJAT: Nažalost, mljekomati ne mogu ekonomski spasiti proizvođača mlijeka koji ima više od 5 goveda. Mljekomati mogu pomoći u diverzifikaciji plasmana proizvoda, ali su premalog kapaciteta (od 100-300l) da bi proizvođač mogao distribuirati svo mlijeko na ovaj način. Također, kada proizvođač ima ugovor s otkupljivačem, otkupljivač može kupiti svo proizvedeno mlijeko, a prodaja na mljekomatu će varirati od dana do dana. I na kraju, neki proizvođači koji su krenuli u prodaju putem mljekomata su smetnuli s uma, da moraju sami raditi na reklami, redovitom marketingu. Svakom jačem proizvođaču mlijeka preporučili bismo postavljanje mljekomata jermuonpružareklamu, objavljujepotrošačimadaususjedstvuimajuproizvodnjuzdravogproizvoda, teimomogućujedasemeđusobnoupoznajuipovežu.. Mljekomati su fantastična stvar, i želimo ih u Hrvatskoj još puno više.I na kraju želim reći: “Mi u NUMS-u ne želimo više čekati promjene, mi želimo biti promjena.”.

Svježe sirovo mlijeko sve je teže dostupno u našoj zemlji i mliječna se industrija dobro potrudila zadnjih 20-ak godina uvjeriti potrošače da je sirovo mlijeko nezdravo.

Želja nam je zakotrljati malu poljoprivrednu revoluciju, u kojoj će svi poljoprivredni proizvođači Hrvatske jedinstveno predstavljati jednog jakog poslovnog partnera na tržištu prehrambenih proizvoda.

Izvor: Zagorski list

Skip to content