Novosti

Otvorena izložba povodom Dana Ksavera Šandora Gjalskog

Otvaranjem izložbe Petra Dolića ‘Portreti – skulpture u staklu’ zamjenica župana Jasna Petek proglasila je otvorene i ovogodišnje Dane Ksavera Šandora Gjalskog, najznačajniju zabočku kulturnu manifestaciju posvećenu najpoznatijem Zabočaninu. Predsjednik manifestacije i gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek otkrio je da autor nije nepoznat Zabočanima jer je autor oltara i krstionice u zabočkoj crkvi

Petar Dolić, u ovom trenutku najjače ime srednje generacije na suvremenoj kiparskoj sceni, u zabočkoj Gradskoj galeriji izlaže seriju ljudskih portreta. Otvorenjem te izložbe zamjenica župana Jasna Petek otvorila je i najznačajniju zabočku kulturnu manifestaciju – Dane Ksavera Šandora Gjalskog.

Tom je prigodom istakla da je doista time počašćena te je uime Krapinsko – zagorske županije podijelila zadovoljstvo i Gradu i svim organizatorima što i ove godine, u ovim čudnim okolnostima, Dani Ksavera Šandora Gjalskog sjaju punim sjajem i pripremljeni su s velikom ljubavlju. – Nagrada Gjalski je najprestižnija u Hrvatskoj i ponosni smo što Krapinsko – zagorska županija svih ovih godina s velikim zadovoljstvom prihvaća pokroviteljstvo. Uvjerena sam da ćemo ovih dana uživati u svemu onome što je pripremljeno u Zaboku – rekla je zamjenica Petek otvarajući izložbu i Dane.

O samoj izložbi govorila je povjesničarka umjetnosti, kustosica izložbe Iva Koebler istaknuvši da je činjenica što se Petar Dolić predstavlja ciklusom skulptura iz 2020. u Gradskoj galeriji u Zaboku velika stvar s obzirom da je to kipar koji izlaže po cijeloj Hrvatskoj i drugim zemljama u susjedstvu.

– Njegov opus je do sada od kolega kritičara i povjesničara umjetnosti ocijenjen kao iznimno značajan. Njegove skulpture od brušenog stakla karakteristične plave boje posvećene su cijelom nizu istaknutih kolega umjetnika, bivših profesora, ali i drugih važnih ličnosti koje su obilježile ne samo njegovo formiranje kao akademskog kipara, već i cijelu hrvatsku umjetnost prve polovice 20. stoljeća – rekla je tom prigodom Iva Koerbler i otkrila da je posebno za manifestaciju Dani Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku umjetnik izradio portrete književnika K. Š. Gjalskog od plavog brušenog stakla i mnogi su već primijetili da je to jedan od njegovih apsolutno najboljih portreta koje je napravio u staklu.

Izdvojila je još fascinantan portret slikara akademika Đure Severa gdje karakteristične linije obrva, brade, nosa i ušiju točno prikazuju akademikov portret te sjajan portret umjetnice Nives Kavurić Kurtović također u svega par linija. Izložen je i cijeli niz još drugih umjetnika, domaćih i stranih.

A na pitanje o dojmovima u ovim posebnim okolnostima predsjednik Kulturne manifestacije Dani K. Š. Gjalskog i gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek je kazao da su uvijek okolnosti posebne. – No, ovi Dani K. Š. Gjalskog jesu posebne okolnosti zbog pridržavanja svih mjera koje su propisane radi izbjegavanja mogućeg širenja zaraze, ali to nije uzrok niti povod da se mijenja koncepcija, odustane od programa i jedne hvalevrijedne tradicije koja obilježava Zabok, ali i Zagorje u listopadu svake godine. Konceptualno manifestacija je ista, u odnosu na prijašnje godine razlike nema, jedino su akteri novi, drugačiji, različiti – rekao je Hanžek misleći pri tom na nagrađene malom, srednjom ili glavnom Nagradom Gjalski, kazališne predstave, ove izložbe i druge programe. Otkrio je i vezu umjetnika sa Zabokom. – Petar Dolić nije zabočkoj javnosti nepoznat jer je autor oltara i krstionice u našoj crkvi što mu je prvo djelo na području Zaboka, a sada imamo prilike vidjeti novu tehniku u staklu. Užitak je i i veselimo se druženju s umjetnicima, a posebno završnoj večeri dodjele Nagrade Gjalski ovog puta jednoj jako mladoj književnici – rekao je Ivan Hanžek.

Umjetnik Petar Dolić objasnio je da je ovaj opus, koji inače ima 50-tak portreta, a sada izlaže njih 20-tak, nastao baš u doba COVID-a, u vrijeme ‘lockdowna’. – Nekako sam probao to iskoristiti na najbolji način da pozitivno razmišljam i da jednostavno na neki način zanemarim to vrijeme – rekao je Petar Dolić koji je posebno izdvojio portret svjetioničara ‘jer se on na neki način žrtvuje i daje svjetlo i nadu i u ovom tamnom vremenu’. Inače, otkrio je, modeliranje skulpture u staklu bliže je slikarstvu nego kiparstvu jer ima taj efekt svjetla, lomove koje zarobi unutar oblika. – Tada mi se pojavljuju neki efekti koji su mi fantastični i stvarno na tragu slikarstva – rekao je umjetnik i istaknuo da je bio sretan i ponosan što može portretirati tako velikog čovjeka – Ksavera Šandora Gjalskog. Inače, portreti iz ovog opusa sad su izloženi prvi puta.

Izvor: zagorje.com

Skip to content