Novosti

Otvorena izložba „Rože i rojžice- kinč negdar i denes“

Jučer je u Zaboku u organizaciji Udruge za borbu protiv raka “Zlatno srce” u Velikoj galeriji u Zaboku otvorena izložba “Rože i rojžice – kinč negdar i denes” i “Vuzem u Zaboku”.

U realizaciji izložbe s temom kinča, odnosno ukrasa od krep papira, sudjeluju i Grad Zabok, zabočko Pučko otvoreno učilište te gosti – Muzej „Staro selo“ Kumrovec, Udruga Ivana Perkovca iz Sutle, „Rukotvorine“ KUD-a Sveti Križ Začretje, Božica Lacković iz Oroslavja te Udruga sv. Marta iz Zaboka.

Sve okupljene je pozdravila zamjenica gradonačelnika grada Zaboka Nevenka Gregurić koja je i sama poznata kao zapisivačica i prenositeljica kajkavsko-zagorske baštine i tradicije čestitajući Editi Goluban na inicijativi kojom želi skrenuti pozornost na to umijeće i dati mu veći značaj te mogućnosti i želji za uvrštenjem kinča na UNESCO-vu listu zaštićene kulturne baštine. Također je zahvalila ženama na trudu i marljivosti u izradi ovih prekrasnih rojžica jer je u svaku utkana ljubav prema tradiciji koju trebamo i moramo prenositi na mlađe generacije.

U programu otvorenja o samom kinču posjetitelje je upoznala voditeljica Muzeja „Staro selo“ Kumrovec Tatjana Brlek istaknuvši kako se taj običaj našim krajevima prakticira od kraja IX. stoljeća.

Od rane jeseni pa do kasnog proljeća, kada u vrtovima više nije bilo cvijeća, a cvjećarnice nisu postojale, u narodu se pojavio običaj izrade ukrasa od krep papira, a naročito izrada cvijeća. Cvijeće se izrađivalo po kućama za sve vjerske blagdane, te za obiteljske svečanosti (od rođenja do pogreba). Tradicija se prenosila s koljena na koljeno sve do današnjih dana.

Okupljene je pozdravila Jasna Horvat koja je dočarala kako se Vuzem proslavlja u Šenkovečkom kraju te je ujedno pročitala svoju pjesmu koja je posvečena „drinku“ kojeg smo blagoslovili na Cvjetnicu u našim crkvama.

Pošto se je jučer proslavljao i dan i međunarodni dan poezije posjetitelji su imali prilike čuti i stihove Ljubice Komljenović i Višnje Makovskyi.

U prigodnom programu otvorenja nastupio je naš zabočanin, glazbenik Tomislav Goluban, a cijelo vrijeme održavala se i interaktivna radionica uskršnjeg kinča nakon koje je uslijedio i kinčanje raspela koja su za tu zgodu postavljena u galeriji.

Dana, 22.3.2016. u 14 sati održati će se radionica za djecu s posebnim potrebama, a u srijedu 23.3.2016. radionica za sve zainteresirane građane.

Izložba se može razgledati do 24. ožujka u radnom vremenu zabočke Galerije, od 10 do 18 sati.

Pripremio:

Darko Fiket, predsjednik udruge

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content