Novosti

OTVORENJE IZLOŽBE: Jadranka Ivaniš Yaya – 8. 5. 2019. u 18 sati


PUČKO OTVORENO UČILIŠTE ZABOK

POZIVA VAS NA OTVORENJE IZLOŽBE
´Ovo više nije igra’ Jadranka Ivaniš Yaya

u srijedu 8. svibnja 2019. u 18 sati

GRADSKA GALERIJA ZABOK, Zivtov trg 10/I

Ovo više nije igraVeć nekoliko godina u kontinuitetu klasičnu štafelajnu sliku Jadranka Ivaniš Yaya proširuje prema kolažu, asemblažu, odnosno, slikoreljefu i slikokolažu, često nedovršenih i nepravilnih rubova i dimenzija djela. U tom kontekstu, slika funkcionira kao prozor u prostore njezinih misli, emocija, stavova, dnevnih raspoloženja, ali i umjetničin satirično-kritički komentar društva. Taj fragmentirani svijet Yayinih slika ne teži kaosu i neredu, već je intuitivni refleks našeg svijeta koji je također u potpunosti fragmentiran, i gdje svakodenvno zapažamo diskontinuitet vremena, prostora i različitih iskustvenih situacija.

Stoga njezina djela zrcale ideju kako umjetnosti treba danas pristupati nekonvencionalno, intuitivno i daleko od već potrošene matrice postkonceptuale, vraćajući se na korijene Novih divljih, drugog vala ekspresionizma, apstraktnog ekspresionizma, ali i kaligrafije i lirske apstrakcije, s izraženom kontemplativnom komponentom. S obzirom na te morfološko-stilske korijene, radovi slikarice Jadranke Ivaniš Yaye promatrača već na prvi pogled u potpunosti uvlače u svoj moćni svijet arhetipova, simbola i vizualne magije. Taj fascinantni vizualni „košmar“ namjerno je upisan i izrezan od komadića različitih materijala u polje slikokolaža, kako bi se podcrtao simultanizam iskustava i događaja današnjeg svijeta, ali i vrlo intenzivno upisanog osobnog iskustva umjetnice.

Jadranka Ivaniš Yaya u kontinuitetu razvija ekspresionističku ideju suvremenog urbanog šamana, koja se odlično uklapa u recentne tendencije posebice u bliskoj nam austrijskoj i njemačkoj umjetnosti, a ne samo na njihovu tradiciju Novih Divljih (Die Neue Wilde) i Josepha Beuysa, no bliska je i nadrealističkom repertoaru s motivom tzv. licâ-maski, kao i iskustvima plemenske umjetnosti (tribal art). U nekim ćemo njezinim prizorima podjednako prepoznati senzibilitet Karela Appela, Victora Braunera ili Juliana Schnabela.

U novom ciklusu slika islikokolaža u kombiniranoj tehnici akrila, kolaža i dekolaža, umjetnica stvara niz složenih planova i prizora, s bezbrojnim detaljima piktogramske naravi, koji svi zajedno pikturalno funkcioniraju kao snažna vizualna cjelina. Sâm materijal već postupkom izrezivanja, slaganja i lijepljenja daje podlozi snažnu dinamiku i hrabro se probija u prostor. Iskazujući delikatan osjećaj za kompoziciju prizora, Jadranka Ivaniš Yaya prezentira dinamički i značenjski moćne slike ispunjene fragmentima podsvijesti, snova, ali i uvijek prisutnih arhetipova. Njezino je umjetničko iskustvo autentično, iako će promatrač moći uspostaviti paralele sa slikarskim opusom Zlatka Kesera ili beskonačnom papirnatom igrom Miroslava Šuteja. No, od te činjenice ne treba bježati, jer to samo otkriva slikaričine genetske srodnike po senzibilitetu u kontekstu hrvatske suvremene umjetnosti.

Stoga i u naslovu izložbe Jadranka Ivaniš Yaya ukazuje na važnost igre u umjetničkom stvaranju, mogućnost improvizacije, slučaja i pogreške koji nam daje šansu kretanja iz početka; kao nešto što označava istinski poligon slobode istraživanja, i što umjetnika u radu može odnijeti u sfere podsvijesti bez zadrške.Sama je umjetnica u više navrata istaknula kako je svaka slika rezultat promjene koju je ona u njoj napravila, odnosno, „slika je zapravo mene naslikala“.

Jadranka Ivaniš jednako tako afirmira u svojim djelima tezu kako umjetnost u današnjem društvu može osvještavati promatrače izvan uskih kanala ideologije, politike ili kulturoloških teorija, i zadržati važnu estetsku komponentu uz decentno upisan bunt i revolt. Pa ako je to i svojevrsna varijanta urbane džungle, važno je da niti na koji način nije previše sterilno, dekorativno i pretenciozno ispolirana i da nije podložna bilo kakvim stereotipima i konvencijama. Umjetnost za nju nije intelektualna igra, ona promatrača zatravljuje, šokira i vraća arhetipovima. Ona je duboki korektiv naših poremećenih emocija koje nam nameće suvremeno, u mnogo čemu perverzno i dehumanizirano društvo.

Iva Körbler

_______________

BIOGRAFIJA:

Jadranka Ivaniš rođena je u Zagrebu 1974.godine. Pohađa Osnovnu školu Jabukovac i Osnovnu muzičku školu Blagoje Bersa (instr. cello).

Upisuje Školu primijenjene umjetnosti i dizajna / odsjek slikarstva. Nakon završene srednje škole upisuje Grafički fakultet u Zagrebu ali nakon godinu dana ipak se odlučuje za Likovnu akademiju u Zagrebu gdje diplomira 2000.g u klasi prof.Zlatka Kesera. 2009.godine upisuje Talijansku školu mode i dizajna Callegari, završava za stilista uređenja unutarnjih prostora.

Paralelno gradi glazbenu karijeru u grupi Jinx (od 1993.). Živi i radi u Zagrebu, bavi se slikarstvom, održava likovne radionice za djecu i mlade, te za osobe sa posebnim potrebama. Dizajnira nakit i ilustrira.

*e mail: jadranka.ivanis31@gmail.com

**internet #artbiteyaya

2011./2012. godine u Modroj lasti piše rubriku “Yayino gnijezdo” koja se kroz likovnost bavi izradom praktičnih predmeta za djecu i mlade.

Radionice koje vodi, trenutno održava u 4SOBE (Ilica 113) i u Egidi, (Medveščak 37) dnevnom centru za radnu terapiju i rehabilitaciju osoba sa intelektualnim poteskoćama.

OBRAZOVANJE

2009.- 2010. Callegari, Zagreb

1995.- 2000. ALU, Zagreb

1990.-1994. ŠPUD, Zagreb

Oš Jabukovac/ Oš muzička B.Bersa (cello)

SAMOSTALNE IZLOŽBE

2000. “Pokazivači smjera” atomsko skloniste, Centar Kaptol, Zagreb2000. “Žuto Crno” Galerija SC, Zagreb2001. “Utisak otisak”, HDLU Varaždin2002. “Pokazivači smjera 2” Galerija Matice hrvatske, Zagreb2005. “LMO” Galerija 01, Zagreb2006. “Male stvari” Atelier Artenativa, Zagreb2006. “Na krivom putu” Galerija Bernarda Bernardija, Zagreb2007. “Grad” Galerija Idealan grad, Zagreb2010. “Slike i nakit” Narodna knjižnica i čitaonica, Sisak2017. “Tragovi u slici”, Galerijski centar Varaždin,2018. “Male stvari” knjižnica Vladimir Nazor, Zagreb2018. “Jedrilje” Centar za kulturu Čakovec, Čakovec2018. “Čistilište” galerija CEKAO, Zagreb

SKUPNE IZLOŽBE

1996. “Likovna stvaraonica”, Sisak, lik. kolinija1996. 31. Zagrebački salon1997. Izložba studenata, Knjižnica Vladimir Nazor, Zagreb1998. Smotra sveučilišta, Galerija SC, Zagreb1998. Ars futura, izlozba studentskih radova, Trst / Rijeka1999. 2. hrvatski trienale crteža, Dom HDLU-a, Zagreb2000. Art&Sport, Musse Olimpique, Laussane2001. “Teatar i mit” DK Gavella, Zagreb2002.”Novi fragmenti”, Galerija SC, Zagreb2003. ” Novi fragmenti 2″, Gliptoteka HAZU, Zagreb2003. “Mala špijunka”, Dom HDLU, Zagreb2005. “Prva godina RTL- a”, Zagreb2007. “Povratak izgubljene generacije”, galerija Isidor Kršnjavi, ŠPUD, Zagreb2015. “Privatno i javno”, internacionalna izložba, ULU Metković, Metković2016. “Privatno i javno”, Metković2016. “Recikliranje stvarnosti”, galerija Nest, Zagreb2016. “POLI ART”, likovni orkestar, Galerija Svete Trojice, Kastav2017. “JA ZUM BILD” Galerie Martina Kaiser , Koeln2018. “Privatno i javno”, Metković, ULU Metkovic

S poštovanjem,

Bojana Birač, voditeljica galerije

Skip to content