Novosti

OTVORENJE IZLOŽBE: “Ljepota lažnog sjaja” – 28.5.2020. u 19 sati

PUČKO OTVORENO UČILIŠTE ZABOK POZIVA VAS NA OTVORENJE IZLOŽBE O KRIVOTVORINAMA UMJETNINA

Ljepota lažnog sjaja

četvrtak, 28. svibnja 2020. u 19:00 sati

GRADSKA GALERIJA ZABOK, Zivtov trg 10/I

O izložbi

Izložbom krivotvorenih umjetnina pod nazivom “Ljepota lažnog sjaja“ iz Kriminalističke zbirke Muzeja policije namjera je pridonijeti osvješćivanju građana na nužan oprez pri kupnji skupocjenih umjetnina svih vrsta i borbi protiv crnog tržišta. Zbirka se započela stvarati prije desetak godina sporadično prikupljenim krivotvorinama koje su nam samoinicijativno, po pravomoćnosti sudskih presuda, dostavile neke policijske postaje. Sustavno prikupljanje započelo je 2009. godine kad se posredstvom Službe organiziranog kriminaliteta iz Uprave kriminalističke policije kod sudova uspjelo ishoditi da se po pravomoćnosti sudskih postupaka krivotvorine ne uništavaju već da se dodjeljuju kao izlošci Muzeju policije. Danas ovu podzbirku čini šezdesetak izložaka od kojih se najveći broj odnosi na ulja na platnu i nekoliko skulptura. Najviše je krivotvorina radova hrvatskih slikara poput Ede Murtića, Zlatka Price, Ljube Ivančića i Mersada Berbera, a u manjem broju su radovi Dimitrija Popovića, Đure Pulitike, Vaska Lipovca, Ivana Lackovića Croate, Miljenka Stančića, Vladimira Kirina, Oskara Hermana, Borisa Bućana, Ivana Rabuzina, Ivana Generalića, Ferde Kovačevića i Dragice Cvek Jordan te krivotvorina radova kipara Dušana Džamonje i Vojina Bakića, a od stranih autora u zbirci se nalaze krivotvoreni radovi Salvadora Dalija i Paula A. Renoira. Postavljanjem ove izložbe želi se, prije svega upozoriti na beskrupuloznost crnog tržišta koje u utrci za zaradom ne preže od prijevara dobronamjernih i neupućenih kupaca, te s druge strane ponuditi jedan edukativni pristup koji će potencijalnim kupcima ukazati na suvremene metode vještačenja sumnjivih umjetničkih djela i poučiti ih jednostavnim savjetima na nužan oprez pri kupnji.

Pri kupovini umjetnina pripazite na nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći da ne budete žrtva krivotvoritelja:

Pogledajte pozadinu slike ili dno skulpture. Ondje često postoji čitavo bogatstvo informacija, kao što su stare aukcijske naljepnice ili vlasničke markice. Često krivotvoritelji paze samo na prednju stranu svojeg rada, ali ne obraćaju pozornost na dijelove koji nisu izloženi pogledu.

Tražite dokumentaciju o podrijetlu umjetnine. To je vaš obvezan zahtjev kojeg postavljate prodavaču pri kupnji vrijednih umjetnina, kako bi se izbjeglo upadanje u probleme ako se ispostavi da je djelo ukradeno ili na neki drugi način ilegalno pribavljeno.

Napravite dvostruku provjeru podrijetla. Pripazite da podrijetlo koje imate zaista pripada onom radu kojim vi raspolažete, da nije slučajno posuđeno od nekog drugog rada istog umjetnika ili pak krivotvoreno. Budite sumnjičavi po pitanju umjetnine čije podrijetlo ne možete potvrditi jednim telefonskim pozivom.

Kupujte od poznatih i uglednih prodavača koji imaju čistu povijest. I poznati prodavači i aukcijske kuće mogu biti prevareni, ali je puno veća šansa da rade s autentičnim djelima. Treba imati mnogo sreće pri kupovini na neviđeno, što je redovito pri kupovini na online način, iako je priložena fotografija djela.

Tražite forenzičku analizu, ili bar mogućnost da sami obavite provjeru prije kupovine. Ovo bi trebalo postati standard kod kupnje umjetničkih djela velike vrijednosti. Ako prodavač ne dozvoli trebalo bi biti znak za odustajanje od kupnje.

Prije kupnje slike poznatog slikara potrudite se upoznati njegov likovni opus. Ako ste odlučili uložiti veći iznos novca u kupnju slike nekog poznatog slikara proučite njegov opus ili se savjetujte s povjesničarima umjetnosti, kako ne biste kupili njegovu, npr. mrtvu prirodu, ako je on isključivo slikao pejzaže ili apstraktne motive.

Provjerite na web stranicama MUP-a nije li umjetnina ukradena. Prije kupnje provjerite na www.mup.hr/potrage/umjetnine nije li umjetnina ukradena kako biste se uvjerili da za njom nije raspisana potraga.

Izložba je organizirana u suradnji s Muzejem policije.

S poštovanjem,


Bojana Birač
voditeljica galerije

Skip to content