Novosti

OTVORENJE IZLOŽBE POVODOM DANA ŽENA 10. 03. 2017.

OTVORENJE IZLOŽBE POVODOM DANA ŽENA – VO(G)LI(O) UNA DONNA

PUČKO OTVORENO UČILIŠTE ZABOK

poziva vas na

UMJETNICE- Anja Novak, Maja Vukina Bogović, Mateja Babić i Vita Meštrović LIKOVNA KRITIČARKA – Maja Peterlić GLAZBENA TOČKA – Franka Meštrović

PETAK, 10.03.2017. / 19h

VELIKA GALERIJA GRADA ZABOKA

UVOD U IZLOŽBU

Općepoznato je da je jedini univerzalnimotiv u likovnoj umjetnosti, naime motiv koji je preživio sve umjetničke epohe i nadišao sve slikarske smjerove – majka i dijete. To ne čudi, s obzirom da je rađanje, stvaranje, a time i obnavljanje životni imperativ, jedina konstanta ljudskog postojanja. A pri tome ne možemo zaobići ženu, nositeljicu majčinstva, kao osnovnu figuru toga velikog motiva.

Tema žene u likovnosti nije jedino vezana uz plodnost, rađanje, majčinstvo: žena je oduvijek predstavljala pobjedu, domovinu, dom; ona je zaštitnica putnika, istraživača i svih odvažnih pojedinaca, ona je predmet žudnje i strasti, a također, u nekim slučajevima, ona je i oličenje zla, anima, maćeha, pa i osvetnica. Ali bilo kako bilo, ona je svojom zagonetnošću ostala vječna inspiracija umjetnicima. Ona je sve samo ne krhka: francusko 17. stoljeće učinilo ju je umjetnicom dostojnom muškarca, 19. i rano 20. stoljeće joj je podarilo snagu da izbori sva svoja prava. U našemu vremenu je ona neupitna statusa u društvu, iako se nažalost i danas u svijetu nailazi na bolna svjedočanstva njezine patnje.

Prigodom Dana žena Velika galerija Grada Zaboka udjeljuje čast četirima likovnim umjetnicama te jednoj glazbenoj da svojim radovima izraze čast ženama, svaka na svoj osobeni način: slikarica Maja Vukina Bogović, vješto se poigravajući figuracijom i apstrakcijom, veliča ljepotu žene neidentificiranim, tajanstvenim aktovima te uznosi, pozivajući se na nasljeđe pop-arta, eleganciju filmskih diva, darujući im nježnost i poželjnost.

Mateja Babić, akademska slikarica, prikazuje ženu kao borca za sebe, a time generalno i za pravdu i slobodu, prodornim izričajem poput pamfleta, koristeći naturalističku ekspresiju i korištenje slova kao motiva.

Anja Novak, diplomirana grafičarka, jasno se referirajući na ostavštinu apstrakcije i art bruta, donosi žive autoportreteoblikujući svakodnevno u originalni vlastiti svijet.

Keramičarka Vita Meštrović svojim je Donnama zorno predstavila ženstvenu gracilnost koja graniči s mističnim: njezine figurice su vile, sirene, čarobnice, no one koje se sigurno mogu pronaći i među takozvanim „običnim“ djevojkama iz svakodnevice.

Ovu likovnu svečanost upotpunit će pijanistica i skladateljica Franka Meštrović svojom skladbom Yes, oui, si. MAJA PETERLIĆ

BIOGRAFIJE:

Anja Novak rođena u Mostaru BiH 29. 11. 1989. živi u Viča Selu u Krapinskim Toplicama.

Obrazovanje:

Škola primjenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, 2008.

Prvostupnica (baccalaurea ) grafike, 2012. Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu

Magistra grafike, 2014. Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Popis skupnih i samostalnih izložbi(odabir):

International ArtExpo, Contemporary Venice – It’s LIQUID International Art Show, Palazzo Flangini, Venecija, Italija, 2014.

International ArtExpo, Hybrid Identities, Mediterráneo Centro Artístico (MECA), Almerija, Španjolska, 2014.

International ArtExpo, HIDDEN ROOMS – IDENTITIES . CITIES . MEMORIES, Ca’ Zanardi, u sklopu festivala “Venezia Misteriosa”, Venecija, Italija, 2014.

Artist Speed Dating u galeriji Bačva – HDLU, Zagreb, 2014.

Projekt Martine Miholić: Artist Speed Dating, 2014., Zabok, 2014.

Galerija Gradske knjižnice K. Š. Gjalski, Zabok – samostalna izložba, 2014.

Venientes III, Zagreb, Lisinski, 2012./ 2013.

ALU, Zagreb, 2009., 2010., 2011., 2012., 2013., 2014.

Neue Kroatische Kunst, Medika, Zagreb, 2011., 2012., 2013., 2014.

Maja Vukina Bogović rođena je 1977. u Zagrebu. Diplomirala je na grafičkom odjelu (slikar-grafičar) u klasi profesora Frana Pare ciklusom sliko-crteža „Obećana zemlja“ 2000. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. 2010. godine diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu smjer bibliotekarstvo te time zaokružila svoje dvije ljubavi: likovnu umjetnost i knjigu. 2000. bila je dio tima u Tiskovnoj radnji Gutenberg muzeja, te je radila na temu „Gutenberg 2000“ u Mainzu. Provela je studijski semestar na Indiana University of Pennsylvania gdje stvara svoj diplomski rad. Sudionica je Vrbničke grafičke akademije i terenske nastave u Motovunu. Od 2013. godine je predsjednica Kulturnog vijeća KZŽ.

Od 1997. godine sudionica je brojnih skupnih (dvadesetak) i samostalnih (petnaest) izložbi, te dobitnica nagrade Zagrebačke banke za najboljeg diplomanta slikara-grafičara.

2015. godine otvara svoj slikarski studio „Cityartstudio“ u Zaboku. U tijeku je proširenje studija s namjerom da se stvori kreativni centar u kojem će se odvijati likovne i razne druge radionice za djecu i odrasle.

Ponosna je supruga i majka kćeri Ellen i sina Davida.

Mateja Babić, rođena je 11. travnja 1990. godine u Zagrebu, gdje 2009. završava slikarski odjel na Školi primijenjene umjetnosti i dizajna.

Iste godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu – odsjek Likovna kultura. 2012. godine završava preddiplomski studij i stječe zvanje Baccalaurea edukacije Likovne kulture. Iste godine upisuje diplomski studij Likovne kulture, smjer slikarstvo u klasi profesora Ante Rašića. Diplomirala je u rujnu 2015. i stekla zvanje Magistra edukacije Likovne kulture.

Od 2010. godine sudjeluje na skupnim i imala je dvije samostalne izložbe.

Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Udruge likovnih stvaralaca Zaprešić.

Vita Meštrović keramikom se počela baviti 2000.g. nakon studija komparativne književnosti i ruskog jezika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Tijekom njezinog umjetničkog djelovanja ostvarila je, kako mnoga sudjelovanja na skupnim izložbama, tako i nekoliko manjih samostalnih izložbi u galerijama širom Hrvatske. Istaknula se i na području rada u dječjoj likovnoj radionici gdje je za pripremu i realizaciju najbolje dječije izložbe svih osnovnih škola Grada Zagreba 2006.g. dobila prvu nagradu. Dugogodišnja je suradnica književno-umjetničkog festivala Pontes.

S poštovanjem, Bojana Birač voditeljica galerije

Skip to content