Novosti

PANEL RASPRAVA: U Galeriji Grada Zaboka održana je rasprava na temu modernizacije pruga u Krapinsko-zagorskoj županiji s posebnim naglaskom na Zabok kao važno i veliko prometno čvorište

Na području KZŽ voze većinom motorni vlakovi stari više od 30 godina te samo jedan novi dizel motorni vlak. Plan je da takvih novih vlakova do 2015 godine bude još nekoliko

Činjenica da su Zagorci u velikoj mjeri orijentirani na željeznički prijevoz, ali i činjenica da se zagorske pruge moraju obnoviti i modernizirati, potaknula je Hrvatsko društvo željezničkih inženjera da organiziraju panel-raspravu o budućnosti i ulaganjima u zagorske željeznice.

Teretni i putnički kolodvor u Zaboku

Skup, na kojem se okupilo pedesetak ljudi iz raznih gospodarskih grana i prometne struke, pozdravio je gradonačelnik Zaboka, Ivan Hanžek uz riječi da je konačno dočekao da se na prugama počne nešto raditi. Županica Sonja Borovčak također je pozdravila skup rekavši kako Hrvatske željeznice donose dobre vijesti Zagorcima. Na raspravi je prisustvovao član Uprave Hrvatskih željeznica, Marko Car koji je objasnio da je cilj ovakvih skupova da se lokalna zajednica upozna s planovima HŽ-a, ali i da se ostvari određeni kontakt. O konkretnim potezima kada je u pitanju elektrifikacija i modernizacija pruge od Zaboka do Zaprešića, ali i o koridorima X. i X.a, govorio je Srečko Kreč, šef HŽ-ove Službe za razvoj i željezničke infrastrukturne podsustave. – Planira se rekonstrukcija cijele pružne dionice od Zaboka do Zaprešića za brzinu od 120km/h, elektrifikacija sustavom AC 25kV/50Hz, ojačanje za promet vlakova mase 22,5 tona po osovini te opremanje odgovarajućim signalno-sigurnosnim i telekomunikacijskim uređajima. Rekonstruirat će se kolodvori i stajališta s posebnim naglaskom na zabočki kolodvor gdje će se razdvojiti dijelovi kolodvora namijenjeni putničkom i teretnom prometu, a riješit će se i problem željezničko cestovnih prijelaza na način da će se napraviti pješački pothodnik u kolodvoru Zabok – najavio je Kreč. Još je jednom naglasio važnost transeuropskog koridora X a koji bi išao od Zagreba preko Krapine, a izgradio bi se i novi krak pruge prema Ptuju i dalje prema Mariboru, Grazu i Beču. Hrvatska i Austrija iznimno su zainteresirane za razvoj spomenutog koridora, no Slovenija na njega ne gleda blagonaklono. Ipak, svi sudionici skupa nadaju se da će ulaskom Hrvatske u Europsku uniju i Slovenija postati zainteresiranija za zajedničke projekte.

Zagorjem prometuju 102 vlaka

O prijevoznoj ponudi HŽ-a govorila je voditeljica prodaje i marketinga Anita Špigelski istaknuvši da u Zagorju prometuju 102 vlaka, od čega je jedan brzi, šest ubrzanih i 95 putničkih. Kroz Zabok dnevno prođe čak 88 vlakova. -Krapinsko-zagorska županija uvelike je orijentirana na željeznički prijevoz što najbolje dokazuje činjenica da bilježimo oko 2,1 milijun putnika godišnje na zagorskim prugama. Zagorskim prugama trenutno prometuje najviše starih motornih vlakova, a samo je jedan novi dizel-motorni vlak. Do 2015. godine hrvatskim će prugama voziti još 12 ovakvih vlakova, a najviše će ih voziti upravo zagorskim prugama – rekla je Špigelski te je ujedno naglasila kako je krajnji cilj uvođenje integriranog prijevoza.Projekt elektrifikacije i modernizacije trebao bi započeti 2014. godine i trajati do 2017. godine, a u njega će se uložiti 68 milijuna eura. Troškove investicije u iznosu od 85% podmirit će se iz EU fondova. Gradonačelnik Ivan Hanžek na kraju skupa izrazio je zadovoljstvo zbog najavljenih projekata, a saborski zastupnik Željko Kolar, koji je također prisustvovao skupu, istaknuo je važnost prometnog razvoja županije, ali i nužnost partnerstva i suradnje sa Slovenijom u svim, pa i prometnim segmentima.

Projekt elektrifikacije i modernizacije trebao bi započeti 2014. godine i trajati do 2017. godine, a u njega će se uložiti 68 milijuna eura. Troškove investicije u iznosu od 85% podmirit će se iz EU fondova.

Kreč: Rekonstruirat će se kolodvori i stajališta s posebnim naglaskom na zabočki kolodvor gdje će se razdvojiti dijelovi kolodvora namijenjeni putničkom i teretnom prometu, a riješit će se i problem željezničko cestovnih prijelaza na način da će se napraviti pješački pothodnik u kolodvoru Zabok.
Izvor: Zagorski list

Skip to content