Novosti

PD Zagorske steze Zabok na Velebitu po Premužićevoj stazi i okolnim vrhovima

Članovi planinarskog društva Zagorske steze iz Zaboka 5. kolovoza krenuli su na izlet na Velebit – izlet kojega je manjim dijelom opet financiralo Društvo iz svojih sredstava dobivenim za te namjene .

Plan je bio prijeći jednu od najljepših planinarskih staza u Hrvatskoj – Premužićevu stazu, koja prolazi kroz divlji i nedostupni Velebitski krš. Staza je duga oko 57 km i sagrađena je tehnikom suhozida tako da izgleda potpuno prirodno i dio je krajolika. Prvi dan prošli smo dionicu Zavižan – Alan. To je najposjećeniji dio Premužićeve staze. Dug je oko 16 km i mi smo ga prešli za oko 8 sati uz više pauza jer je bilo dosta vruće, što je nekim članovima otežavalo hodanje – a ostvarili smo i uspone na Gromovaču i Krajačev kuk. Sa staze se pruža nezaboravan pogled na strogi rezervat Hajdučki i Rožanski kukovi, a prolazi kroz prekrasne predjele krša, planinskih livada i šumaraka.

Dionica za drugi dan je duga oko 20 km i mi smo ju prešli za oko 9 sati uz uspon na Zečak. Prolazi kroz prekrasne livade i šumarke, a gotovo cijelo vrijeme se pruža pogled na more i otoke. Prizori koji te jednostavno primoraju da zastaneš i uživaš u pogledu na ovo remekdjelo prirode. Kod planinarskog skloništa Skorpovac dočekao nas je naš minibus i prevezao nas do Kugine kuće, gdje smo večerali i prenoćili, okruženi gotovo nestvarnom tišinom. Remetili su je samo zvukovi puhova koji su jurili po limenom krovu.

Za posljednju dionicu našeg puta minibusom smo došli do Dabarske kose i nastavili hodanje do Baških Oštarija. Ovo je najkraći dio Premužićeve staze i prešli smo ga za oko 3 sata. Staza završava nešto prije Baških Oštarija kod planinarskog doma Prpa. Tamo smo se odmorili, malo sredili dojmove i krenuli prema Karlobagu gdje su mnogi potražili osvježenje u moru.

U Zabok smo se vratili u večernjim satima umorni ali obogaćeni za jedno prelijepo iskustvo koje ćemo još dugo pamtiti.

5.kolovoza 2022.
5.kolovoza 2022.
5.kolovoza 2022.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content