Novosti

PLANINARSKO DRUŠTVO ZAGORSKE STEZE ZABOK na Velebitu

PD Zagorske steze Zabok opet je 12. lipnja imalo jedan veliki planinarski izlet za 49 svojih članova a za odredište je odabran Sjeverni Velebit. Nacionalni park i Park prirodeVelebit pružaju brojne mogućnosti za sve hodače pa su i Stezaši mogli odabrati turu prema svojim kondicijskim sposobnostima. Jedna grupa pješačila je do najvišeg vrha sjevernog VelebitaMali Rajinac (1699 m n.v.) i na povratku do vrha Veliki Pivčevac (1676 m n.v.) s divnim vidicima na čitav sjeverni Velebit. Zaustavili su se i u Vukušić snižnici– manjoj jami između stijena u kojoj su i ovaj puta naišli na snijeg.

Uspon na Veliki Zavižan, najviši vrh Nacionalnog parka „Sjeverni Velebit“ (1676 m n.v.) odabrala je druga grupa planinara – sa tog vrha produžili su i na Balinovac pa dalje atraktivnom stjenovitom stazom do Zavižanske kose. Zahvaljujući dobroj vidljivosti imali su lijep pogled prema moru i prema svim zavižanskim vrhovima, ali jak vjetar im nije dozvolio trajnije uživanje te su brzo produžili do planinarskog doma Zavižan.

U ovako velikom broju sudionika izleta bilo je i onih koji su se odlučili za laganu šetnju kroz Velebitki botanički vrt sa laganim usponom na Zavižansku kosu. Upravo sada je najbolji dio godine za posjet Vrtu jer je većina vegetacije u cvatu tako da su im se velebitska degenija, krški runolist, velebitski klinčić i ostale rijetke vrste pokazale u najljepšem izdanju.

Izlet je završen kratkim posjetom poznatom Svetištu Majke Božje od Krasna kojega se ovaj puta moglo pogledati samo izvana.

Ovo je bio još jedan planinarski izlet koji prema godišnjem planu PD Zagorske steze financiraju za svoje članove uz želju da svi budu još aktivniji u radu Društva i zdravom boravku u prirodi.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content