Novosti

Plastične vrećice mijenjali za pamučne

Na Trgu Ksavera Šandora Đalskog u subotu je održana incijativa pod imenom “Reciklijada” u sklopu projekta “Recikliraj – bicikliraj”, koju je organizirala Mreža udruga Krapinsko-zagorske županije. Volonteri, njih 15, mijenjalo je prolaznicima i svima koji su to željeli, plastične vrećice za pamučne vrećice te prikupljalo i odvajalo papirnati otpad. Ukupno je prikupljeno 2.011 plastičnih vrećica i 244 kilograma papirnog otpada. Ukupno je plastične za platnene vrećice zamijenilo dvjestotinjak ljudi. Svi koji su se priključili inicijativi ujedno su sudjelovali u tomboli u kojoj su mogli osvojiti bicikl. Osvojila ga je Gordana Kosalec (36), majka dvoje djece, diplomirana medicinska sestra iz Oroslavja. Naglasila je kako je vrlo sretna što je osvojila bicikl jer do sada nikada ništa nije osvojila na nekoj nagradnoj igri

– Mi pratimo sve natječaje za udruge, pa smo vidjeli i natječaj Regionalne zaklade za lokalni razvoj Zamah koja nudi novac za doprinos zajednici. Kolega i ja smo sjeli u auto i vozili se Zabokom, gledajući na koji način bi mogli doprinijeti zajednici. Pala nam je ideja da bi mogli zamijeniti plastične za platnene vrećice, a da bi sve imalo malo većeg čara dodali smo i zamjenu papira, a kao glavnu nagradu u tomboli dali smo bicikl. Svi koji su došli i zamijenili vrećice ili papir, ušli su u izvlačenje za tombolu. Ovo radimo prvi puta i za sada je to jedna inicijativa. Jako smo zadovoljni. Cijelo vrijeme smo bili na nogama i imali puno posla. Ljudi su dolazili, obilazili i ja sam ugodno iznenađena koliko je veliki odaziv bio. Zahvaljujemo se ljudima koji su se odazvali, došli, Zakladi Zamah i Gradu Zaboku koji nam pružio priliku da to ovdje organiziramo – rekla nam je voditeljica projekta, Viktorija Kunštek.

Ova građanska inicijativa provedena je zahvaljujući financijskoj potpori Regionalne zaklade za lokalni razvoj „Zamah“ u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. (S. Fu.)

Izvor: Zagorski list

Skip to content