Novosti

PO POVRATKU SA ŠESTODNEVNOG POSJETA KINI, DELEGACIJA KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE ODRŽALA JE U KRAPINI KONFERENCIJU ZA NOVINARE

Nakon povratka sa šestodnevnog posjeta kineskoj pokrajini Hebei, gdje su kao jedini hrvatski predstavnici sudjelovali na 3. Kongresu lidera jugoistočne Europe i Kine, čelnici Krapinsko-zagorske županije prošlog su tjedna održali konferenciju za novinare, kako bi javnosti predstavili rezultate i benefite njihovog putovanja, ali i samih kontakata s Kinezima, koje dio zagorske javnosti ponekad osporava.

Kvaliteta, a ne količina

-Nemoguće je da ijedno poduzeće u Hrvatskoj na jednom mjestu uspostavi toliko kontakata s tolikim gospodarstvenicima i na toj razini, kao što je to napravljeno na ovom Kongresu. No, nigdje, pa ni ovdje u Europi, vi nikad ne radite ni jedan posao preko noći. Toga više nema. A što se Kineza tiče i njihovih gospodarstvenika, Zagorje im itekako ima što ponuditi, jer su oni i sami istaknuli kako ih zanima kvaliteta, a ne količina. U suprotnom oni ni ne bi imali s kime trgovati, osim s Indijcima – naglasio je župan Kolar te dodao kako sama pokrajina Hebei ima dvostruko više stanovnika, nego Engleska.

Kineski kapital dobrodošao

Kako je naglasio Kolar, kineski investitori pokazuju interes za investiranjem, imaju kapital, a na kapitalu ne piše čiji je.

-Ako imate kineskog investitora koji je spreman uložiti sto milijuna eura u izgradnju infrastrukture u Republici Hrvatskoj, zašto bi njegov kapital bio manje dobrodošao nego kapital francuskog koncesionara koji ima koncesiju na našu autocestu – pita se Kolar te dodaje da Kinezi investiraju puno u susjednoj Srbiji, gdje grade dvije hidroelektrane, a gradit će, kaže, i ‘Beograd na Savi’. Problem je, naglašava Kolar, što se Hrvatska do sada nije dovoljno posvetila ispitivanju kineskog tržišta, niti se dovoljno angažirala oko Kine, o štemu svjedoči i podatak da je u hrvatskom veleposlanstvu u ogromnoj Kini zaposleno tek sedam djelatnika. U Makedoniji ih je, za usporedbu, zaposleno dvanaest.

Toplice i Kumrovec

Kako god, Kolar se nada da će kineski investitori na koncu ipak investirati i u Zagorje, a posebno ih, kaže, zanima zdravstveni turizam.

-Ono čemu se posvećuje posebna pažnja su Krapinske Toplice i Stubičke Toplice, odnosno, zdravstveni turizam, oko čega smo već uspostavili i direktne kontakte te dogovaramo njihov posjet. Isto tako, ne vidim ni jedan razlog zbog kojeg im ne bismo ponudili i Kumrovec. Njihova generacija starija od 40 godina još uvijek jako dobro zna tko je bio Josip Broz Tito i svaki guvernator, s kojim sam razgovarao, imao je za njega samo riječi poštovanja – zaključio je Kolar.

Izvor: Zagorski list

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content