Novosti

Pobjednički film Pule ‘Kratki izlet’ stiže u Zelenu dvoranu!

‘Kratki izlet’, dugometražni igrani prvijenac Igora Bezinovića i dobitnik Velike zlatne arene za najbolji film Pulskog filmskog festivala 7. ožujka 2018. u 19 satiprikazuje se u Zelenoj dvorani. Riječ je o zanimljivom spoju fikcije i dokumentarizma te filmskom osvježenju koje osvaja režijom, scenarijem, fotografijom, zvukom i glumačkim postavom kojeg čini samo jedan profesionalni glumac.

KRATKI IZLET
Igor Bezinović – Hrvatska 2017 – 75′ – igrani
Srijeda, 7.3.2018. u 19 sati
Zelena dvorana, Zabok
Ulaz slobodan

Brojni domaći i stranih kritičari o ‘Kratkom izletu’ pišu kao o zaigranoj i dubokoj filmskoj posveti izgubljenom vremenu (Playlist) s diskretnom dozom magijskog realizma(Cineuropa) uspoređujući ga, između ostalih s ‘American Honey’ Andree Arnold (Film na dan) i ‘Slackerom’ Richarda Linklatera (Jutarnji list). Film je snimljen prema motivima istoimenog romana Antuna Šoljana iz 1965., a prati Stolu (Ante Zlatko Stolica), mladića u kasnim dvadesetima koji ljeto provodi u Istri, tulumareći po festivalima. Jednoga dana susreće svog znanca Roka (Mladen Vujčić), koji njega i nekolicinu ostalih poznanika nagovara da mu se pridruže u potrazi za obližnjim samostanom sa srednjovjekovnim freskama. Nakon što im se pokvari autobus, družina će nastaviti putovanje pješice, a najavljeni kratki izlet prerast će u alegorijsko putovanje u nepoznato.

Svjetska premijera održana je početkom godine u sekciji Bright Future prestižnog Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu, a film je dosad prikazan na dvadesetak svjetskih festivala na kojima je osvojio osam nagrada. Uz Veliku zlatnu arenu za najbolji film i Zlatnu arenu za oblikovanje zvuka (Martin Semenčić) ističu se nagrada za režiju na Filmskom festivalu Andreja Tarkovskog (Zerkalo) i nagrada za najbolji odnosno najhrabriji film na Festivalu autorskog filma u Beogradu.

BIOGRAFIJA

Igor Bezinović rođen je u Rijeci 1983. godine. Diplomirao je filozofiju, sociologiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te Filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Režirao je petnaestak kratkometražnih filmova i dugometražni dokumentarac Blokada. Filmom se bavi profesionalno i amaterski.

Skip to content