Novosti

POČELA JE SANACIJU DERUTNOG NADVOŽNJAKA U GUBAŠEVU

Nadvožnjak ‘Gubaševo 2’, koji prevodi promet županijske ceste od Gubaševa prema Velikom Trgovišću iznad tzv. ‘Kumrovečke magistrale’ ovih se dana počeo rekonstruirati i obnavljati.

Nadvožnjak iznad jedne od najprometnijih cesta u Zagorju, državne ceste od Zaboka prema Kumrovcu, koji je zbog svoje derutnosti već postao opasan, ovih se dana počeo obnavljati. Radove na sanaciji vrijedne 1,7 milijuna kuna izvodi poduzeće Geotehnika d.o.o. iz Selca, a rok za dovršetak radova je 11. studenog ove godine.

Postojeće stanje

Kako nam je rekla Tamara Pajić iz Hrvatskih cesta, koje su investitor radova, ukupnu širinu nadvožnjaka od 8 metara čine dva prometna traka te pješačke staze širine jedan metar sa svake strane. Na rubovima pješačkih staza do sad je bila samo pješačka zaštitna ograda, a odbojne ograde za vozila nije bilo. Ukupna duljina nadvožnjaka je 38,13 m, a konstrukcija je izvedena u tri raspona bez dilatacija te je direktno oslonjena na upornjake i stupišta, bez ležajeva i prijelaznih naprava. Na kolniku nije bilo ni slivnika, ni trapeznih kanala, a odvodnja je izvedena poprečnim i uzdužnim nagibom te odvodnjom niz prilazne rampe i pokose. No, najveći problem zapravo je bio u tome što je izrazito oštećena sama betonska ploča nadvožnjaka, pa su s vijenaca i podgleda komadi betona nerijetko znali padati i na vrlo prometnu cestu.

Projekt sanacije

Što se tijeka sanacije tiče, sada se uklanjaju dotrajali pješački hodnici te se ugrađuju novi, pri čemu se djelomično proširuju. Osim nove pješačke ograde ugradit će se i čelična zaštitna odbojna ograda za zaštitu vozila, a sanirat će se i urediti betonska konstrukcija, napraviti hidroizolacija, a na kraju, dakako, stiže i novi asfalt.

– Iznad upornjaka, na mjestu spoja prometnice i nadvožnjaka, ugrađuju se prijelazne naprave kojima se osigurava dilatacijski rad konstrukcije i potpuna vodonepropusnost reške. Odvodnja vode s nadvožnjaka riješiti će se izradom slivnika na nižoj strani kolnika te odvodnjom oborinskih voda u trapezne kanale po nasipu uz upornjak – rekla nam je Tamara Pajić.

Izvor: Zagorski list

Skip to content