Novosti

POČEO KIKI FESTIVAL : Zabočki tjedan u znaku filma

Ovaj iznimno dobro posjećen festival na svojim filmskim i popratnim programima okuplja mnogobrojne posjetitelje, kako male gledatelje, tako i filmske umjetnike te stručnjake u filmskoj edukaciji djece i mladih.

Kraj travnja u Zaboku i Krapinsko-zagorskoj županiji već je tradicionalno rezerviran za najmlađe filmoljupce i njihov ‘pohod’ na festival KIKI, koji u svojih pet festivalskih dana nudi izbor najbolje recentne svjetske filmske produkcije za djecu u organizaciji Društva Naša djeca Zabok i Građanske organizacije za kulturu – GOKUL.

Ovog je tjedna Zabok postao filmskom mekom za najmlađu filmsku publiku, jer svoja vrata po šesti put otvara međunarodni festival dječjeg fima KIKI. Ovaj iznimno dobro posjećen festival na svojim filmskim i popratnim programima okuplja mnogobrojne posjetitelje, kako male gledatelje, tako i filmske umjetnike te stručnjake u filmskoj edukaciji djece i mladih.

Svečano otvorenje 6. KIKI-ja održalo se jutros u Kinodvorani u Zaboku, a posebnost ovogodišnjeg otvorenja je projekcija 3D filmova, koja je po prvi puta organizirana u suradnji s francuskim partnerima, organizacijom COURANT 3D.

Filmski program prikazuje se u Multimedijskom centru − kinu u Zaboku, a dio filmova gledatelji će biti u prilici pogledati i u Krapini. U pet natjecateljskih programa podijeljenih po dobnim skupinama bit će prikazano više od trideset recentnih filmova iz Albanije, Australije, Brazila, Estonije, Francuske, Grčke, Kanade, Njemačke, Nizozemske, Norveške, Novog Zelanda, Mauricijusa, Rusije, Španjolske, Švicarske, Švedske, Velike Britanije i Hrvatske. Projekcije će i ove godine biti popraćene vođenim razgovorima o pogledanim filmovima, a ulogu moderatora druge godine zaredom preuzima novinar, pisac, kritičar, scenarist i filmski redatelj Anđelo Jurkas.

Festival KIKI pravo je mjesto povezivanja i promoviranja filmskog i medijskog stvaralaštva, mjesto susreta stvaratelja i konzumenata, profesionalaca i amatera, odnosno svih zainteresiranih za filmsku i medijsku pismenost koje je i UNESCO proglasio „pismenostima 21. stoljeća“. Stoga se u okviru ovogodišnjeg KIKI-ja održava i stručni skup „Pismenosti 21. stoljeća – medijska i filmska pismenost“, zamišljen kao početna platforma koja će rezultirati daljnjom edukacijom s obzirom na potrebe i probleme s kojima se suočavaju učitelji i nastavnici u svojemu radu, a izlagači na skupu su stručnjaci u području filmskog stvaralaštva i edukacije.

Za djecu su ponovno organizirane različite filmske radionice. Mjesec dana uoči festivala organizirana je radionica ‘Kako gledati film’ koju je vodila Višnja Vukašinović, sa ciljem upoznavanja djece s osnovnim alatima za osviješteno gledanje filma razvijanjem vještina prepoznavanja i analize različitih filmskih izražajnih sredstava, te vještine interpretacije koja proizlazi upravo iz mogućnosti njihova uočavanja.

Za vrijeme trajanja festivala održat će se ‘Radionica animiranog filma’ pod vodstvom Jasminke Bijelić Ljubić iz Škole animiranog filma iz Čakovca, jedne od najstarijih hrvatskih dječjih kinoklubova, dok je vikend uoči festivala održana ‘Radionica animacije i zvuka’ koju su vodili vrsni edukatori Andrea Martignoni i Roberto Paganelli iz talijanske kulturne organizacije OTTOmani. Djeca su kroz tri dana izuzetno zanimljive i kreativne radionice talijanskih animatora koristili slova, riječi, pojmove te ih animirali. Također su snimali zvukove i montirali ih zajedno s animacijom pokušavajući što bolje zvučno dočarati likove, pokrete i apstraktne oblike koji su nastajali u trodnevnoj radionici.

U popratnom programu, u utorak 25. travnja u Gradskoj knjižnici, organizirano je pripovijedanje bajki za najmlađe „Svijet bajki Đurđice Dropuljić“, a prava STEM revolucija na KIKI-ju dogodit će se u petak, 28. travnja, kada zagorski informatičko-robotički klub Sveti Križ Začretje dolazi na festival predstaviti svoj jednogodišnji rad na polju robotike za djecu osnovnoškolske dobi.

Proglašenje pobjednika Festivala, o kojima odlučuje dječji žiri: Dora Vranić, Petar Bašić i Igor Jadan, zakazano je za petak, 28. travnja, točno u podne.

Izvor:www.zagorje.com

Skip to content