Novosti

Početkom lipnja krenuli su radovi na izgradnji doma za starije i nemoćne u Zaboku koji bi trebao primiti 200 korisnika nakon potpunog završetka projekta


Investitor Josip Šimag napomenuo je da će ukupna vrijednost investicije biti oko 40 milijuna kuna, a dio će pokušati financirati iz fondova Europske unije.

Prvog dana lipnja simbolično su započeli radovi na izgradnji Doma za starije i nemoćne u Zaboku. Preseljenjem ordinacija koje su bile u zgradi tik do stare županijske bolnice u novobnovljenu zgradu Doma zdravlja, strojevi su konačno mogli stići na gradilište. Riječ je o projektu koji je za Zabočane, ali i za Zagorje izrazito značajan, a upiti o tome kada će radovi početi bili su svakodnevna pojava.

Prva faza vrijedna 15 milijuna kuna

Investitor Josip Šimag rekao nam je da će ukupna vrijednost investicije biti 40 milijuna kuna, a dio će se sredstava pokušati dobiti i iz fondova Europske unije. Značaj investicije neupitan je budući da je u Krapinsko – zagorskoj županiji sve više staračkog, samačkog stanovništva, odnosno onih o kojima nitko ne može skrbiti i brinuti kada oni to sami više ne budu mogli. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, postotni udio starih 60 i više godina u ukupnom stanovništvu Krapinsko – zagorske županije iznosi 23,5 %. Liste čekanja za domove su svakim danom sve duže pa je interes za informacija o izgradnji zabočkog doma vrlo izražen. Šimag je napomenuo da bi, ako sve bude teklo po planu, 1. svibnja 2017. dom otvoriti vrata za prvih 98 korisnika, a u prvoj fazi radova, koja je u tijeku, u potpunosti će biti srušena stara zgrada Doma zdravlja te će biti rekonstruiran postojeći objekt bivše bolnice. Cijena te prve faze iznosit će 15 milijuna kuna. Do 2024., kada bi trebala završiti i druga faza projekta, kapacitet doma porastao bi na 200 korisnika. Nova radna mjesta također su jedan od benefita koje donosi izgradanja doma za starije i nemoćne u Zaboku.
– Nakon završetka prve faze, bit će zaposleno petnaestak ljudi, dok će u drugoj fazi ta brojka porasti na 40 ljudi – rekao nam je Josip Šimag u telefonskom razgovoru.

Cijena neće odstupati od one u drugim domovima

Naravno, krajnje korisnike najviše zanima kolika će biti cijena smještaja u domu, koji bi trebao biti uređen po najvišim standardima. Vlasnik budućeg doma istaknuo je da se nada da će se i država uključiti u ‘pokrivanje’ jednog djela naknada no kako ona neće značajno odstupati od uobičajene cijene smještaja. A te se cijene, s manjim oscilacijama od doma do doma, kreću od 3000 tisuće kuna, pa do 5000, ovisno o razini usluge. Na području naše županije podosta je domova za starije i nemoćne, no većina ih je u potpunosti popunjena. Riječ je o privatnim domovima, a barem po jedan nalaze se u Oroslavju, Zlataru, Zlatar Bistrici, Tuheljskim Toplicama, Donjoj Stubici, Desiniću, Mariji Bistrici, Pregradi i Krapini. Riječ je o domovima manjeg kapaciteta, nerijetko smještenim u obiteljske kuće. Zabočki bi dom kapacitetom trebao biti najveći. S obzirom na sve veći broj staračkog stanovništva, u posljednjih godinu dana sve je veći broj domaćinstava koja na skrb u kuću uzimaju starije osobe, najviše po dvije – tri. Da napomenemo, jedina državna institucije koja skrbi o starijim osobama jest Dom za psihički bolesne odrasle osobe Loborgrad.

Maja Poljak
ZABOK

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, postotni udio starih 60 i više godina u ukupnom stanovništvu Krapinsko – zagorske županije iznosi 23,5 %

Šimag: Nakon završetka prve faze, bit će zaposleno petnaestak ljudi, dok će u drugoj fazi ta brojka porasti na 40 ljudi

Skip to content