Novosti

PODUZETNIČKE ZONE –Ministarstvo obrta očekuje povrat 14,3 mil. kuna

Zakon o poduzetničkim zonama omogućit će državi da osnuje megazone, a više reda uvest će se i u dodjeljivanju poticaja.

Najbolje poduzetničke zone su Kukuljanovo, nedaleko od Bakra, Dugopolje i Zabok, imaju najviše zaposlenih i najveći broj poduzetnika.


Dok one nižu uspjehe, od ukupno 346 zona osnovanih od 2004., njih 150 nemaju ni poduzetnika ni zaposlenih, a čak 70 općina nije iskoristilo ni potpore koje im je poslala država pa u Ministarstvu poduzetništva i obrta čekaju da im pošalju račune ili vrate ukupno 14,3 milijuna kn.

Inače za potpore poduzetničkim zonama lani je izdvojeno 42 milijuna kuna, a ove će godine biti financirane sa samo 14 milijuna kuna. Potpore će dobiti isključivo profitabilne zone. Zakon o poduzetničkim zonama trebao bi u proceduru idućeg tjedna, a omogućit će državi da sama osnuje poduzetničku zonu. Pritom se misli na projekte od 50 do 100 hektara, a u skladu s planom suradnje s Kinezima. Razmatra se nekoliko lokacija i uskoro bi moglo doći do suradnje, kažu u Ministarstvu. Od 2004. do danas u zone je uloženo 690 milijuna kuna, a samo ih je 196 aktivno. Uz pomoć te mjere otvoreno je 46,5 tisuća radnih mjesta.

Marina Šunjerga

Večernji list od 9. 2. 2013.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content