Novosti

Pogledajte gdje je Hrvatska, a gdje su druge zemlje po broju zaraženih

Pogledajte gdje je Hrvatska, a gdje su druge zemlje po broju zaraženih

Hina, R.I.Prije sat vremena

Foto: Hina

EUROPSKE zemlje najteže pogođene koronavirusom tvrde da bolest počinje pokazivati prve znakove usporavanja.

Virus je stigao do gotovo svakog kutka planeta, prikovao pola čovječanstva u domove, gospodarski život okrenuo naglavce i usmrtio 70 tisuća ljudi.

Britanski premijer Boris Johnson u nedjelju je navečer završio u bolnici zbog toga što mu simptomi ne popuštaju, gotovo u isto vrijeme kad se kraljica, tek peti put u dugoj vladavini, obraćala javnosti i zazvala ratni duh i jedinstvo u borbi protiv pošasti.

Ali razloga za umjereni optimizam ima u europskim žarištima, Italiji, koja ima najmanji broj mrtvih u dva tjedna, i Španjolskoj, gdje broj žrtava pada treći dan zaredom. U Francuskoj je jučer umrlo najmanje ljudi u tjedan dana.

Šef talijanskog stožera: Krivulja je počela padati

“Krivulja je počela padati”, kazao je voditelj talijanskog kriznog stožera Silvio Brusaferro.

“Situacija je stabilnija. Broj pacijenata na intenzivnoj skrbi više ne raste toliko i neke smo čak počeli otpuštati”, rekla je španjolska medicinska sestra Empar Loren.

Ispred poljske bolnice osoblje plješće svaki put kad se netko od pacijenata oporavi i krene kući.

I dok se krivulja u Europi počela izravnavati, nema znakova da se to zbiva u Sjedinjenim Državama. Ondje se broj mrtvih približio brojci 10.000 i dužnosnici upozoravaju da je ono najgore iza ugla.

“Bit će ovo najteži i najtužniji tjedan u američkim životima”, rekao je američki ministar zdravstva Jerome Adams.

“To će biti naš Pearl Harbor, naš 11. rujna, samo neće biti lokaliziran”, dodao je.

Najgore je u New Yorku, ali ondje su u nedjelju imali prvi dan da porast broja žrtava nije bio rekordan. Bilo ih je 500 manje nego u subotu. Guverner Andrew Cuomo rekao je, međutim, da je prerano tvrditi da je to početak prekretnice.

Iz najvećeg američkog grada i dalje stižu fotografije medicinara koji iznose brojna tijela iz bolnica u priručne mrtvačnice.

Grad koji nikad ne spava potpuno je utihnuo. Neonska svjetla oko pustog Time Squarea trepere s natpisom: Hvala onima koji se bore za naše živote.

Izvor:Index.hr

Skip to content