Novosti

Pomoćni zagrebački biskup, mons. Valentin Pozaić, u srijedu 20. 5. 2015. bio je u Pastoralnom pohodu zabočkoj župi

Biskup je pohodio Gradsku upravu, škole, socijalne, odgojne, kulturne, gospodarske i druge društvene ustanove na području župe, održao susret s udrugom „Sveta Marta“, Biblijsko – molitvenom zajednicom i članovima župnoga Caritasa.Obišao je i sve kapelice na području župe.

U svom Pastoralnom pohodu posjetio je:

Biskup Pozaić u pratnji župnika Marijana Culjaka, posjetio je Grad Zabok, gdje su ga dočekali gradonačelnik Ivan Hanžek, zamjenica gradonačelnika Nevenka Gregurić te djelatnici Gradske uprave. Biskup Pozaić je s prisutnima razgovarao o gospodarskom i društvenom stanju na području Grada Zaboka.

Gimnaziju “A. G. Matoš”u kojoj jeuslijedio kratki susret u zbornici s ravnateljicom, profesorima i djelatnicima škole, nakon kojeg se biskup prigodnim riječima obratio ovogodišnjimmaturantimate ih ohrabrio da svojim primjerom i odabirom životnog poziva obogate svijet u kojem živimo.

Tvornicu “DUNAPACK” proizvodnja valovitog papira gdje ih je dočekao direktor Zvonimir Čuljak, nakon kojeg je biskup obišao proizvodni pogon. Tvornica je sa svojim proizvodima prepoznatljiva, ne samo na tržištu Republike Hrvatske, nego i šire regije Slovenije, Austrije i Mađarske, te susjedne Bosne i Hercegovine. Tvornica danas ostvaruje godišnju prodaju od 80 milijuna metara kvadratnih proizvoda od valovitog kartona istaknuo je direktor Zvonimir Čuljak. Zatim je uslijedio kratko obraćanje biskupa svim zaposlenicima u prostorijama firme.

Tvrtku “MEDITEX” za proizvodnju jednokratne medicinske konfekcije koje je započelo je sa radom 1993. godine kao obiteljska djelatnost. Danas posluju u novoizgrađenom prostoru od 1800 m2, zapošljavaju 53 djelatnika, rade s materijalima nove generacije i na taj način šire svoje mogućnosti za izradu zaštitne konfekcije od netkanih materijala istaknuo je prilikom obilaska pogona direktor Robert Črnjević koji je aktivni član naše župne zajednice.

Zatim je biskup pohodio odgojno – obrazovne ustanove na području župe i Grada.

“Srednju školu” u kojoj ih je dočekao špalir razdraganih učenika s ravnateljicom Draženkom Jurec gdje su učenici biskupu pripremili kratku dobrodošlicu kroz pjesmu i prigodne darove.

Dječji vrtić “ZIPKICA” gdje se održao susret s ravnateljicom Dijanom Lovrenčić Crnković i tetama te razgledanje i upoznavanje života i rada u vrtiću.

Osnovna škola “K. S. Gjalski” gdje ih je srdačno dočekao ravnatelj Tomislav Polanović. Nakon kojeg je uslijedio posjet zbornici te razgledavanje škole i upoznavanje s uvjetima rada.

U djelovanju i radu župe prisutni su i članovi i članice:

Udruge “Sveta Marta” koja je osnovana na inicijativu župnika Marijana as ciljem poticanja kulture, starih zaboravljenih zanata, promicanja ljudskih prava i mira, svijesti o zajedništvu, zaštiti okoliša, solidarnosti, interkulturalnog civilnog društva, poticanje osobnog razvoja i samorazvoja te jačanje inicijative kroz volonterski rad te očuvanjem tradicijskih zagorskih ručnih radova – istaknula je dopredsjednica Mirjana Palčec istaknuvši dosadašnje aktivnosti kao i planove rada u ovoj godini. Članice su biskupu uručile i prigodan poklon.

Biskup se upoznao s duhovnim radom članica i članova Biblijsko molitvene zajednice i voditeljicom Nadom Jakopec koja je biskupa upoznala o samoj zajednici koja je osnovana 2000-e godine s ciljem ispunjena Isusove najveće želje a to je ostati u Njegovoj ljubavi. Članovi BZ susreću se najmanje jedanput mjesečno na zajedničkoj molitvi, čitanju i razmatranju Svetog Pisma i meditaciji.

Župni Caritas itekakoobogaćuje život zajednice kroz svoj rad, trud i zalaganje jer upravo njezini članovi daruju nesebičnu ljubav za čovjeka u potrebi rekao je biskupu Zvonimir Belošević, njezin voditelj pohvalivši sve članove i članice župnoga Caritasa koji je usko vezan i uz vijeća naše župe.

Biskup Pozaić zahvalio je svima što usko surađuju s župnikom i svojim angažmanom obogaćujete život zajednice jer je danas itekako važno uključiti što više vjernika laika u duhovni život župe na svim područjima djelovanja. Želim Vam da i nadalje ustrajete u svemu što radite kako bi svojim svjedočenjem pridonijeli boljoj izgradnji prije svega Vas samih, vašim obitelji, župne zajednice a na kraju krajeva i cjelokupnog društva.

Svoj posjet župi biskup je zaključio obilaskom župe automobilom, pregledom stanja župnih objekata, kapelica i raspela.

Zahvaljujemo biskupu Valentinu Pozaiću na susretu, te se veselimo ponovnom susretu na sam blagdan svete Jelene Križarice 22. svibnja kada će nampredvoditi euharistijsko slavlje s početkom u 11.00 sati.

Više fotografija možete pogledati na linku:
http://www.zupa-zabok.org/pastoralni-pohod-biskupa-pozaica-zupi/#more-9800Darko Fiket, župni suradnik i suradnik Tiskovnog ureda Zagrebačke Nadbiskupije

Skip to content