Novosti

Ponovna proizvodnja u Regeneraciji za mjesec do dva

U zabočkoj tvornici tepiha i tepisona ”Regeneracija” u nedjeljno jutro buknuo je veliki požar u kojem je jedan djelatnik prošao, na sreću, samo s lakšim ozljedama.

U nedjelju ujutro u 9 sati i 41 minutu u Područni ured Državne uprave za zaštitu i spašavanje u Krapini upućen je od strane djelatnika ‘Regeneracije’ poziv o izbijanju požara. Odmah nakon toga, nekoliko minuta kasnije, poziv je preusmjeren u Vatrogasni operativni centar u Zaboku. Na teren su izašli djelatnici Zagorske javne vatrogasne postrojbe Zabok, dok su odmah nakon toga u pomoć profesionalcima izašli pomoći i dobrovoljni vatrogasci. U iznimno teškim uvjetima, na požaru u ‘Regeneraciji’ sudjelovali su 33 djelatnika ZJVP Zabok sa 6 vozila, 7 vatrogasaca DVD-a Gubaševo sa jednim vozilom, 8 članova DVD-a Špičkovina s 2 vozila, 10 vatrogasaca DVD-a Zabok s 2 vozila i auto-ljestvama, 6 vatrogasaca iz DVD-a Pavlovec s jednim vozilom, a svesrdno su u napornom gašenju pomagali i djelatnici ‘Regeneracije’, ujedno i sami vatrogasci iz DVD-a Regeneracija.

Radnik se nakon medicinske obrade vratio na požarište

– Samoinicijativno se na gašenje požara javilo i 8 članova DVD-a Sveti Križ Začretje, koji su na intervenciju došli sa svoja 2 vozila – rekao nam je u razgovoru vidno umoran zapovjednik ZJVP Zabok i VZG Zaboka Dražen Sinković. Tijekom gašenja požara sa svojim je djelatnicima bio i direktor ‘Regeneracije’ Anđelko Švaljek, koji nam je rekao kako je jedan ozlijeđeni djelatnik odmah poslije medicinske obrade pušten doma.

-No, nije htio otići kući, već je cijelo vrijeme bio s nama tijekom nedjeljnog poslijepodneva, žalosno gledajući kako nam opet gori naš trud. Moram reći veliko hvala svima, djelatnicima PU Krapinsko-zagorske, od kojih su i mnogi vatrogasci te veliko hvala djelatnicima ZJVP Zabok i svim vatrogascima koji su riskirali svoje živote spašavajući što se spasiti dalo – naglasio je Švaljek. Umorne i iscrpljene vatrogasce koji su se svako malo izmjenjivali i osvježavali od nesnosnog dima, obišli su županijski zapovjednik Marijan Lovrenčić i Ivica Glas, predsjednik VZ KZŽ. Obojica su uputila veliku zahvalu na požrtvovnosti svih vatrogasaca koji su uspjeli lokalizirati ovaj veliki požar. Požarište je obišao i župan Siniša Hajdaš Dončić te gradonačelnik Ivan Hanžek. U ponedjeljak su zgarište obišli i djelatnici Područnog ureda DUZS iz Krapine, no kako su nam rekli, kompletni očevid obaviti će, kao i kod svih velikih požara, djelatnici DUZS iz Zagreba.

Promet smanjen za 25 posto

– Požar je izbio u hali površine 2.500 kvadratnih metara. U potpunosti su izgorjele dvije trećine tog prostora. Unutra su bile mješaona i trgaona koje su potpuno uništene, te dvije filc linije koje su dosta oštećene, ali će se moći staviti u funkciju nakon nekog vremena. Problem je što je to prostor početne faze proizvodnje na kojem radi dvije trećine zaposlenih, zbog čega nam se promet smanjio za 25 posto od prijašnjeg nivoa – kaže direktor Regeneracije Anđelko Švaljek. Takvo će stanje potrajati dok se linije ne saniraju i stave ponovno u funkciju za proizvodnju. Nakon što završi očevid, sljedećeg tjedna krenulo bi se u raščišćavanje prostora te sa sanacijom filc linija. S proizvodnjom bi se krenulo ponovno za mjesec i pol do dva.

Polovica radnika doma

U Regeneraciji je zaposleno dvjestotinjak radnika. Prema riječima direktora Švaljeka od sljedećeg tjedna imat će jasniji plan aktivnosti, a radnicima će kombinirati godišnje odmore i čekanja, dok će polovica sudjelovati u poslovima sanacije i preseljenja. Polovica bi bila u proizvodnji, polovica u raščišćavanju prostora. Očevid još nije gotov, no prema prvim informacijama požar je izazvao mehanički kvar koji je izazvao iskru, nakon čega se požar proširio na ostale dijelove.

– Jedan naš radnik prošao je s lakšim ozljedama, a s obzirom na razmjere požara sreća je da se nikome nije ništa loše dogodilo. Sve to zahvaljujući intervenciji zaposlenika Zagorske javne vatrogasne postrojbe i dobrovoljnih vatrogasnih društava koji su spriječili širenje požara na ostale objekte – zaključio je Švaljek.

Stradalu Regeneraciju obišli su i županijski dužnosnici i obećali pomoć

Župan Siniša Hajdaš Dončić obišao je krug stradale Regeneracije. Tijekom obilaska župan je pozvao Vladu Republike Hrvatske i resorna ministarstva da se u najkraćem mogućem roku aktivno uključe u saniranje nastale štete te izrazio nadu kako će sva radna mjesta biti očuvana. Župan je od direktora tvrtke, Anđelka Švaljeka, dobio jamstva da će se maksimalna skrb i briga voditi o zaposlenicima Regeneracije. Kako je u gašenju požara stradao i dio vatrogasne opreme, župan je najavio kako će Županija pomoći u zamjeni stradale opreme te javno pohvalio visoko profesionalan pristup zagorskih vatrogasaca gašenju požara bez čijeg bi angažmana ova tragedija poprimila nesagledive razmjere. Tijekom obilaska tvrtke, zamjenik župana Anđelko Ferek-Jambrek, zgrožen razmjerima štete koju je prouzrokovao požar, izrazio je zadovoljstvo što u tragediji nitko nije teže ozlijeđen te najavio da će Županija maksimalno, koliko je to u njenim ovlastima, institucionalno pomoći pogođenu tvrtku te brinuti o opstanku broja zaposlenih kakav je bio i prije stradavanja velikog dijela ove tekstilne tvrtke.

Švaljek: Moram reći veliko hvala svima, djelatnicima PU Krapinsko-zagorskoj, od kojih su i mnogi vatrogasci, te veliko hvala djelatnicima ZJVP Zabok i svim vatrogascima koji su riskirali svoje živote spašavajući što se spasiti dalo.

Švaljek: Požar je izbio u hali površine 2.500 kvadratnih metara. U potpunosti su izgorjele dvije trećine tog prostora. Unutra su bile linije mješaona i trgaona koje su potpuno uništene, te dvije filc linije koje su dosta oštećene, ali će se moći staviti u funkciju nakon nekog vremena.

Izvor: Dean Stulić, Mirjana Bašak – Zagorski list

Skip to content