Novosti

Posao odmah nakon srednje škole? I to je moguće

Tvrtka Birotehnik i ŠUDIGO-o već nekoliko godina imaju ugovor putem kojem učenici obavljaju praksu u toj tvrtki. Nakon obavljene prakse i završetka školovanja oni koji se dokažu ne odlaze na burzu nego dobiju posao

Svjedoci smo teške ekonomske situacije, ali i velike nezaposlenosti. Posla nema. Na burzi tisuće ljudi čekaju svoju priliku da počnu raditi, a ima ih svih uzrasta, od onih u pedesetima do onih koji su tek završili srednju školu. Pronaći posao nakon završetka školovanja danas se čini kao dobitak na lotu, no mi smo se uvjerili da postoje i takvi slučajevi.

Dodatna motivacija učenicima

Posjetili smo tvrtku Birotehnik koja već dugi niz godina zapošljava srednjoškolce koji su obavljali praksu u tvrtki. –Sa Školom za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću imamo ugovor čijim posredstvom djeca u prvom razredu dolaze na praksu u grupama. Ta se praksa nastavlja i kroz ostale ostale razrede školovanja. Kada završe školovanje u srednjoj školi i svoju praksu, oni su gotovi radnici koji mogu nastaviti raditi i napredovati – objasnio nam je direktor Mario Fiket. Napomenuo je da je Birotehnik posljednjih pet godina zaposlio dvadesetak mladih na ovaj način. Ove godine tradicija se nastavlja te je sa završetkom škole jedan učenik zaposlen u tvrtki. –Na praksu nam dolaze grafičare pripreme, tiska i dorade. Nas najviše zanimaju grafičari tiska jer dolazi noa tehnologija s kojom se oni upoznaju tijekom školovanja i sposobni su njome baratati- rekao je Fiket. Sama praksa koju učenici obavljaju jest svojevrsni filtar jer kroz nekoliko godina obavljanja prakse postane jasno tko je zainteresiran i tko dobro obavlja svoj posao. I sam direktor napominje da je tvrtki u interesu da se odabere kadar koji je motiviran, kvalitetan i stručan. –Mislim da je takav način zapošljavanja ispravan put i dodatna motivacija učenicima- istaknuo je Mario Fiket.

‘Pokazao se jako dobrim i dobio je posao’

Tijekom prakse učenici dobivaju simboličnu naknadu, a prilikom zapošljavanja prvo dobivaju ugovor na određeno nekoliko mjeseci nakon čega dobiju i ugovor na neodređeno. Ove je godine priliku da nakon školovanja bude zaposlen dobio Karlo Mrzljak. – Prilika da počnem raditi odmah nakon srednje škole mnogo mi znači. Radim kao pomoćni strojar i jako sam zadovoljan – otkrio nam je Karlo. Njegov mentor i vođa smjene u proizvodnom pogonu Zdravko Tkalčević izrazio je svoje zadovoljstvo Karlovim radom. – Kroz tri godine prakse pokazao se jako dobar. Zato je i dobio posao. Ima mnogo i onih koji na praksu dolaze nezainteresirani, ali svake godine iskoči ili jedan ili više njih koji zavrijede priliku- objasnio je Tkalčević. Česti su oni koji, kada i traže radnike, traže one s iskustvom, ali rijetku su oni koji mladima pružaju priliku da iskustvo steknu i napreduju. Pohvalno je što ipak još uvijek postoje tvrtke poput Birotehnika koji mladima pružaju mogućnost zaposlenja i bar malo nade u svjetliju budućnost.

Karlo Mrzljak: Prilika da počnem raditi odmah nakon srednje škole mnogo mi znači. Radim kao pomoćni strojar i jako sam zadovoljan.

Tamara Očić Balija, voditeljica prakse, ŠUDIGO

Naši učenici tijekom prakse upoznaju struku, kompletni proizvodnji proces, a ako se dokažu ostanu i raditi. To je jako bitno, a njima je dodatna motivacija. Najvažnije je to što im je olakšan proces zaposlenja nakon srednje škole.

Izvor: Zagorski list

Skip to content