Novosti

POSLJEDNJI POZDRAV Gosp. BOŽIDARU POSAVCU (1937. – 2011.)

Nakon narušenog zdravlja i pobolijevanja, nenadano – noćas je preminuo naš sugrađanin, suradnik i kolega, član Gradskog vijeća Grada Zaboka gosp. Posavec Božidar, inženjer prometa iz Zaboka, A. Kovačića 3, rođen 20. prosinca 1937. u Humu Zabočkom.

Gosp. Božidar je poznat i ostati će nam u trajnom sjećanju kao osoba koja nije štedjela truda ni napora da Zabok učini boljim i prepoznatljivim ne samo među sugrađanima već u Zagorju i šire. Bio je inicijator i jedan od osnivača Radio kluba Zabok 1961. U proljeće 1962. pokrenuo je inicijativu za osnivanje lokalne radio stanice u Zaboku. Pregradnjom svojeg amaterskog predajnika omogućio je prvo emitiranje radio programa. Od 19. travnja do Uskrsa 22. travnja 1962. godine, emitirane su prve radio emisije na području Hrvatskog zagorja. Četiri dana emitiranja bilo je dovoljno da članovi Radio kluba “Zabok”, Franjo Tršinski i <_st13a_personname>Božidar Posavec zainteresiraju građane i tadašnje političare i da pokažu da radio nije privilegija samo velikih i bogatih sredina. Od inicijative i ideje do realizacije projekta prošlo je svega par mjeseci i već 30. prosinca 1962. Zabok je dobio svoju radio stanicu, koja je bila prva u Hrvatskom zagorju.

Kao član Radio kluba bio je sudionik mnogih humanitarnih akcija, od poplave u Zagrebu i nabavke lijekova do pružanja pomoći unesrećenim u Domovinskom ratu. Preko osobne radio-amaterske postaje iz svog stana u Zaboku uputio je preko 3000 raznih poruka iz ratom zahvaćenog područja u svijet i obrnuto. Za spomenute zasluge, u znak javnog priznanja, odlukom Gradskog vijeća gosp. Božidaru Posavcu je dodijeljena Plaketa Grada Zaboka, a dobitnik je i Zlatne plakete Saveza radio amatera Hrvatske.

Kao inženjer i kreativna osoba uvijek je bio spreman na inicijativu, posebno kada su u pitanju tehničke novine i njihova primjena u praksi. Isto tako bio je sveprisutan u razvoju telefonije u Zaboku i borac za prava građana koji su svojim vlastitim sredstvima ulagali u razvoj telefonija, a ostali bez povrata uloženog temeljem sklopljenih ugovora.

Spremnost založiti se za ciljeve svim sredstvima pokazivao je i u svom političkom djelovanju. Shvaćao je da se treba politički angažirati ako se žele ostvariti zacrtani ciljevi. Tu je pokazao istrajnost i upornost. Od 1996. bio je član Hrvatske stranke umirovljenika, osnivač Gradske organizacije HSU-a Zabok, 1996. njezin predsjednik do 2008., predsjednik Županijske organizacije do 2009., a bio je i član Središnjeg odbora HSU. Kao član i dugogodišnji predsjednik umirovljenika inzistirao je na razvoju demokratskih odnosa, socijalne politike, gospodarske politike i zalagao se za bolji položaj umirovljenika.

Dokazao se kao dostojan borac u ostvarenju zadataka i ciljeva kako općih tako i pojedinačnih, uz uvažavanje ciljeva koji su pred njega postavljeni. U ophođenju s ljudima bio je odmjeren i točan. U obavljanju svojih dužnosti nikada nije kasnio, svaki svoj izostanak bi ispričao i opravdao, na njega se moglo uvijek računati, svoju riječ bi održao i dogovor poštivao, a zajednički postavljeni cilj zastupao bez kompromisa, stoga je razumljivo da su ga građani birali u Gradsko vijeće u tri saziva:

– saziv 2001. – 2005. izabran za potpredsjednika Gradskog vijeća

– saziv 2005. – 2009. izabran za potpredsjednika Gradskog vijeća

– i član Županijskog poglavarstva

– saziv 2009. – 2013. član Gradskog vijeća

Za svaku pohvalu je i njegov humanitarni rad. Od osnivanja Udruge za borbu protiv raka “Zlatno srce” 17. 12. 2001. kao član Izvršnog odbora od prvog dana zaslužan je za napredak i rad Udruge. Aktivno je učestvovao u svim humanitarnim akcijama koje je Udruga provodila kako bi se pomoglo bolesnima i liječenim osobama od svih oblika oboljenja od raka.

Gosp. Posavec nikad nije mirovao niti u slobodnom vremenu provedenom sa svojom obitelji, uvijek je istraživao i radio – tako je jedan od rijetkih koji je izradio obiteljsko stablo sa četiri tisuće osoba. Takav poduhvat zaslužuje nastavak i potporu svih onih Zabočana, kojima je na srcu povijest njihova imena i dokazani stoljetni korijeni njihovih obitelji.

Kad nas napusti osoba kao <_st13a_personname>Božidar Posavec, sjetimo se svega što se događalo, sjetimo se konkretnih rezultata, projekata, sjetimo se riječi i djela koja su trajno zapisana u povijesti Zaboka, ili su još uvijek aktualni tu među nama, danas i sutra će biti jednako važni.

Napustio nas je naš vrijedan suradnik, kolega, prijatelj, susjed, dostojni partner u raspravama i bitkama za bolje sutra svih nas. Još je sa nama, čuli smo se pred neki dan, gosp. Posavec svojim glasom i nastupom kako bi rekli “stara škola” odmjeren i kulturan, uvijek s poštovanjem prema svima, stoga ga na kraju pozdravljamo,

S poštovanjem, gospodine Posavec, Hvala vam na svemu što ste učinili za Zabok.

Sa<_st13a_personname>hrana će biti u ponedjeljak, 11. travnja 2011. u 17,00 sati na gradskom groblju u Zaboku.

Ispred Gradskog Vijeća Grada Zaboka, Gradske uprave i svoje osobno upućujem izraze sućuti obitelji gosp. Božidara Posavca.

GRADONAČELNIK
<_st13a_personname>Ivan Hanžek, oec.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content