Novosti

POTPISANO PISMO NAMJERE O SKLAPANJU SPORAZUMA S MINISTARSTVOM REGIONALNOG RAZVOJA

Očekujemo, tražimo, molimo Vladu RH, da ministrica odmah supotpiše ovo pismo namjere i da odmah započne postupak kreiranja razvojnog sporazuma, istaknuo je župan

Župani 5 županija sjeverne i središnje Hrvatske, župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar, župan Međimurske županije Matija Posavec, župan Bjelovarsko – Bilogorske županije Damir Bajs, župan Varaždinske županije Radimir Čačić i župan Koprivničko – Križevačke županije Darko Koren, potpisali su 9. 7. 2019. u Energetskom centru Bračak Pismo namjere o sklapanju razvojnog sporazuma s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Supotpisnici žele potpisivanjem razvojnog sporazuma doprinijeti jačanju konkurentnosti i uravnoteženju regionalnoga razvoja, stvaranju naprednih i uspješnih regija, ostvarenju trajnog gospodarskog rasta, stvaranju preduvjeta za otvaranje novih i kvalitetnih radnih mjesta, rastu konkurentnosti poduzetnika i privlačenju investicija, razvoju civilnog društva i boljoj kvaliteti života u svojim županijama, koje će postati i nositelji i partneri razvojnih istrateških projekata.

– Mi smo spremni. Pokrenuli smo postupak i pregovore prema Vladi RH da županije imaju određeni model prema kojem bi mogle zajedno u suradnji s ministarstvima i Vladom povlačiti direktno sredstva iz EU fondova za strateške i infrastrukturne projekte koji povezuju sve županije. Ovo pismo namjere treba supotpisati ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac. S obzirom da smo mi u drugom mjesecu prošle godine počeli pregovore s Vladom oko potpisivanja razvojnog sporazuma, da je u svibnju došla izmjena zakona i ovaj pravilnik na snagu, da smo dostavili u ministarstvo sve naše strateške projekte, očekujemo da ministrica odmah supotpiše ovo pismo namjere i u tom trenutku počinje teći rok od 6 mjeseci u kojem se treba izraditi sporazum, na temelju kojega se nakon toga i provode strateški projekti. S obzirom da ima itekako dovoljan broj strateških projekata na području ovih 5 županija, da smo manje ili više ili blizu limita odobrenog za potošnju europskih sredstava u roku od 3 godine, ovaj postupak je za nas neophodan da bi mogli dalje razvijati naše strateške projekte te kako u sljedećoj financisjkoj omotnici ne bismo biti nijemi promatrači natječaja koji će se raspisivati. Još jednom – mi smo spremni, očekujemo, tražimo, molimo Vladu RH, da ministrica odmah supotpiše ovo pismo namjere i da odmah započne postupak kreiranja razvojnog sporazuma te da u roku od 6 mjeseci da imamo jasan sporazum s jasnim ciljanim starteškim projektima koji će se provoditi u idućem razdoblju na području naših 5 županija, način financiranja, rokovi realizacije – pozvao je domaćin, župan Željko Kolar, istaknuvši da očekuje da ministrica pismo namjere supotpiše već ovaj tjedan.

Da je interes države da to napravi, naglasio je župan Radimir Čačić. – Naši su budžeti limitirani i iscrpljeni i jednostavno neće biti u stanju pratiti projekte koje imamo – rekao je Čačić, istaknuvši da je suradnja župana sjeverne Hrvatske počela već prije 2 godine, da su se odmah u početku javili Vladi s konkretnim projektima i ponudama, a da je Vlada razvojni sporazum počela primjenjivati, no samo za Slavoniju. – Vlada luta, nema stav, ne zna kuda ide, radi nam direktnu štetu, onemogućava nas u realizaciji projekata. Ono što činimo ovdje je da svojim potpisom potičemo Vladu da krene u nekom smjeru i da nam da šansu da dodatno ubrzamo realizaciju EU projekata, jer s razlogom građani ove zemlje nisu zadovoljni razinom realizacije projekata. Župani mogu pomoći Vladi prepoznaju potrebe građana, znaju realizirati projekte i očekujemo da nas Vlada u tome ne sprečava, nudimo sporazum i očekujemo da ga Vlada u najkraćem roku potpiše – podcrtao je Čačić Kolarove izjave.

Župan Damir Bajs napomenuo je da je inicijativa 5 župana krenula upravo iz Bjelovara te da se nada da će Vlada brzo reagirati, a župan Matija Posavec istaknuo je da će župani nakon ovog surađivati još čvršće, kvalitetnije i konkretnije.

– Okupili smo se kao župani koji predstavljaju 700 tisuća stanovnika, koji predstavljaju najperspektivnije gospodarstvo u Hrvatskoj, najinovativnija rješenja, najefikasnije korištenje europskih fondova. Prijedlozi koji dolaze iz sjevera Hrvatske moraju biti snažnije podržani od strane središnje Vlasti jer smo pokazali da smo puno efikasniji nego neki drugi – rekao je Posavec, a župan Darko Koren napomenuo je da prostor 5 županija, unatoč posebnostima, ima puno toga zajedničkog.

– Tražimo od Vlade da nam omogućui realizaciju projekata. Svaka takva inicijativa je partija šaha, simbolično smo i za stolom koji je šahovska ploča. Nismo baš pijuni, ne moramo biti niti kraljevi, ali konji nismo sigurno. Zato očekujemo od ovog potpisivanja puno – zaključio je Koren.

Izvor: Zagorje.com

Skip to content