Novosti

Poziv na izložbu HOMMAGE OTONU IVEKOVIĆU 1.4. 2019.

PUČKO OTVORENO UČILIŠTE ZABOK

POZIVA VAS NA OTVORENJE IZLOŽBE POVODOM OBILJEŽAVANJA 150. OBLJETNICE ROĐENJA I 80. OBLJETNICE SMRTI SLIKARA OTONA IVEKOVIĆA ‘Hommage Otonu Ivekoviću’ Likovna udruga Oton Iveković

u ponedjeljak 1. travnja 2019. u 19 sati

VELIKA GALERIJA GRADA ZABOKA, Zivtov trg 10

HOMMAGE OTONU IVEKOVIĆU

OTON IVEKOVIĆ rođen 17. travnja 1869. godine u Klanjcu, kao četvrto dijete Aleksandre Ivekovića i Rozalije rođ. Hrbud. S osamnaest godina odlučuje se na odlazak na školovanje u Europu. Studira na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču i u Münchenu. Profesor je na Likovnoj akademiji u Zagrebu od 1908. do umirovljenja 1927. Nakon rata, 1919. kupuje Dvor Veliki Tabor u kojem živi s obitelji do 1935. Posljednje godine života provodi kod brata Albina u Klanjcu, gdje umire i gdje je pokopan 5. srpnja 1939. Tijekom svog života naslikao je više od tisuću slika, bavio se freskoslikarstvom, ilustriranjem, te scenografskim i kostimografskim radom. Slikama s temama iz hrvatske povijesti (Rastanak, Kralj Tomislav, Dolazak Hrvata,…) želio je širiti nacionalnu svijest, podučavati, spašavati, želio je svojom umjetnošću poboljšati svijet oko sebe.

Likovna udruga Oton Iveković osnovana je 2014. godine u Klanjcu i od tada djeluje na području kulture i umjetnosti. S ponosom nosi ime Otona Ivekovića i tome u čast organizira ovu izložbu slika svojih članova. Otonovo stvaralaštvo za nas sve je veliki poticaj i inspiracija. Možda se nismo bazirali na tipične motive domoljubnog slikarstva, ali smo odabrali motive koje je on također volio i koji su mu bili nadahnuće.

Oton je rekao: «Ali osjećati, da osjećati zemlju ovu, koja te hrani!To bi morao biti prvi zakon svake umjetnosti!»

Motivi kojima se udruga želi predstaviti na izložbi povodom 150. obljetnice rođenja i 80. obljetnice smrti slikara Otona Ivekovića su pejzaži Hrvatskog zagorja. Većina slika nastalo je tijekom redovne radionice koje se provode u prostoru udruge pod stručnim vodstvom akademske slikarice-grafičarke Maje Vukina Bogović.

Ovi radovi na najbolji način ocrtavaju talent, energiju i ljubav prema umjetnosti i slikarstvu te s ponosom ostavljaju trag pun borbe, mrlja i boje.

Maja Vukina Bogović

SLIKARI:

Marija Antolić

Ružica Blažinčić

Adrijana Čelec

Gordana Držaić

Jasminka Držaić

Antonija Gašpar

Ana Grahovac

Ivica Harapin

Mateja Harapin

Gabrijela Horvatek

Ivana Lunko

Josip Pleško

Franka Poslek

Filip Trajbar

Nevenka Tramišak

Lucija Vlašić

Maja Vukina Bogović

Mladen Županić


voditeljica galerije, Bojana Birač

Skip to content