Novosti

Poziv na otvorenje izložbe Aleksandra Šandora Pavišića u subotu, 1. 4. 2017. u 17,00 sati u galeriji Gradske knjižnice

Gradska knjižnica i Ogranak Matice hrvatske u Zaboku sa zadovoljstvom Vas poziva na izložbu slika našeg dragog maestra Aleksandra Šandora Pavišića koja će se održati u subotu, 1. travnja 2017. u 17,00 sati u galeriji Gradske knjižnice u Zaboku.

Ovo nije uobičajena izložba, već proslava života i rada našeg dragog prijatelja i suradnika A.Š. Pavišića. Sve je obilježeno njegovim majstorstvom; sam je izradio plakate, pozivnicu i deplijan u suradnji sa Sandrom i Dadom Škreblinom, ništa nije moglo izbjeći njegovoj dirigentskoj palici, na naše veliko zadovoljstvo.

Kratki osvrt na izložbu je pripremila Vesna Pušelj, prof. povijesti umjetnosti

Aleksandar Šandor Pavišić, svestran čovjek i umjetnik, predstavlja se izložbom slika čije teme bismo mogli nazvati zajedničkim nazivnikom – mrtva priroda. Tema koju svi vole i koja se na prvi pogled čini jednostavnom, zahtijeva od autora posebno oko za detalj i kompoziciju. Na nekoliko slika naslikana je samo vaza s cvijećem. Veliki buketi zauzimaju najveći dio slike i tjeraju oko promatrača u svaki cvijet posebno dok, istovremeno, boje u harmoničnom ili ponekad blagom kontrastu stvaraju bogat vizualni doživljaj.

Ljepota i lakoća slikarskog poteza autora vidljiva je u slikama manjeg formata u kojima umjerenom igrom svjetla i sjene postiže volumen svojstven velikim majstorima baroka.

Nekoliko djela ističe se velikim formatom: složene su to kompozicije od više motiva i izražajnijih kontrasta, npr. košare voća, božuri i ljiljani te stvaraju topli ugođaj ljeta.

Ipak, na svim slikama glavnu ulogu imaju boje dok su linije uvijek mekane i nenametljive. Slaganjem kompozicija u kojima ili odabirom boja pozadine ili bjeline stolnjaka i sporednih motiva boje još više dominiraju nad ostalim elementima pa tako svaka slika postaje pravi raj za promatrača. Osim vizualnog doživljaja, Šandorove slike bude i ostala osjetila – očekujete mirise, a baršunaste breskve zovu vas da ih kušate.

Kratka biografija A. Š. Pavišića

Uoči sedamdesetog rođendana osvrćem se ovim tekstom na svih svojih sedamdeset godina života, od 4. travnja 1947. godine u rodnoj Hrvatskoj Kostajnici pa sve do ove 2017. godine u Zaboku, gdje sam proveo posljednjih sretnih i uspješnih 25 godina. Sreća i uspjeh odnose se prije svega na moju djecu, sina Filipa sa suprugom Zdenkom i djecom Nikolom, Rafaelom i Patricijom te kćer Jelenu sa suprugom Marion i djecom Kalinom i Leonom. Ostalo proizlazi iz naprijed rečenoga. Izdvojio bih rezultate sa zborom „Gjalski“ grada Zaboka kao dirigent, odnosno zborovođa, te kao pjevač u suradnji s maestrom Emilom Cossettom. Djela koja sam ostvario kao građevinar, slikar, skladatelj i aranžer, književnik, dizajner, kaligraf, dekorater, projektant i drugo jest vrijedno spomena, ali zbog kratkoće nije moguće detaljnije izdvajati. No, ni u najkraćoj autobiografiji ne mogu ne spomenuti majku Iku i tatu Tomu, sestre Marjanku, Katicu i Gabicu te braću Josipa, Edu, Ivana i Đuku s njihovim obiteljima.

Biografiju završavam pokušajem zahvale Branki, njezinoj obitelji, prijateljima i prijateljicama, gradskim ocima Zaboka i Kostajnice, nepreglednoj koloni poslovnih partnera i dobrotvora, od kojih je, iznad svih, bez premca, dragi i Trojedni Bog.

A. Š. Pavišić

Srdačno Vas očekujemo.

GRADSKA KNJIŽNICA “K. Š. GJALSKOG” ZABOK

OGRANAK MATICE HRVATSKE U ZABOKU

Skip to content