Novosti

Poziv na otvorenje izložbe Hommage gradovima Europe autorice Marine Fernežir 15. 9. 2017. u 18,00 sati u Zaboku

Ogranak Matice hrvatske u Zaboku

Pučko otvoreno učilište Zabok

imaju čast pozvati Vas na otvorenje izložbe slika

Hommage gradovima Europe

Marine Fernežir

Petak, 15. 9. 2017. u 18,00 sati

VELIKA GALERIJA GRADA ZABOKA, Zivtog trg 10/I, ZABOK

Postav izložbe: Vesna Pušelj, prof. povijesti umjetnosti

Glazbeni gost: Nikola Vranić (JohnJohn Raven August)

IZLOŽBA JE OTVORENA OD 15. RUJNA DO 13. LISTOPADA 2017.

Radujemo se Vašem dolasku!

O IZLOŽBI

Kada sam prvi puta pogledala slike iz ciklusa „Hommage gradovima Europe“, odmah mi se javila misao: Marina nam prenosi ugođaje gradova. Nevidljivi dio koji ima svaki grad pa i svako naselje – ljudsko obitavalište. Energija utkana u svaki kamen i drvo raste, sazrijeva i mijenja se zajedno s gradom i njegovim stanovnicima.

Vjerujem da svatko kad dođe u neki grad, osjeti ga svim svojim osjetilima, a Marina nam tu energiju i temperament prenosi onako kako ona najbolje zna: bojom, kompozicijom, svjetlom raznoliko, hrabro i kreativno stvara svoju sliku grada.

Na njezinim slikama raznolike su boje, linije, kompozicije i tehnike. Na slikama posvećenima glavnim europskim gradovima nemojte očekivati nizanje prepoznatljivih simbola grada kao na razglednicama. Ljudi nisu sporedni motivi na slikama, već su dio grada i dopunjuju ga, bilo kao veseli plesači u Tallinnu ili kupci na tržnici pod šestinskim suncobranima u Zagrebu.

Putujemo od monokrome crvene Bratislave i plavoga Helsinkija, na kojima Marina imitira grafičke tehnike linijama jednakoga usmjerenja u cijelom formatu slike, do Ljubljane u bojama sepije koja podsjeća na stare fotografije. Ako bira dvije boje kojima gradi sliku, bira jake kontraste ljubičasto-žute ili zeleno-ljubičaste.

Igra boja posebno je zanimljiva na slici koja prikazuje Rigu: zelena, žuta, plava i ljubičasta boje su kojima Marina prikazuje glavni grad Latvije. Riga, zbog svoga geografskog položaja ima ljeti duge sumrake u kojima Sunce sporo zalazi, zbog čega je doživljaj boja drugačiji, baš onakav kao na Marininoj slici.

Kompozicije su drugi razigrani element Marininih slika: forma triptiha, oslikani okvir unutar formata slike, žuta okomica koja prolazi slikom, okviri fotografija. Ovdje bih istaknula sliku koja prikazuje Berlin. Format slike vodoravno je postavljen pravokutnik unutar kojega je još jedan manji u kojem je lijepa veduta grada, ali prostor između popunjavaju šarena debla breza koja na nekoliko mjesta sijeku grad. Te okomice koje prolaze cijelom slikom asociraju na poseban“štih“ Berlina, uvijek kulturno i umjetnički ispred svoga vremena.

Slikarske tehnike također su raznolike: od ulja na platnu, jajčane tempere, akrila na medijapanu do kolaža i kombiniranih tehnika.

Raznolikost pristupa svakom gradu odaje Marininu profesiju restauratora i vrsnoga poznavatelja svoga zanata. Marina se slikajući upušta u igru likovnim elementima prenoseći sebe, pronoseći svima nama europski duh kojem oduvijek pripadamo. Ovo divno putovanje europskim gradovima, od najjužnije Nicosije do Helsinkija na sjeveru, služi nam da osvijestimo našu predivnu, raznoliku i tisućljetnu europsku kulturu. Zato, uživajte u izložbi i osjetite duh europskih gradova!

Vesna Pušelj, prof.

ŽIVOTOPIS

Marina Fernežir mlada je slikarica, magistra restauriranja i konzerviranja umjetnina. Rođena je 10. 9. 1984. g. u Zagrebu. Pohađala je Gimnaziju A. G. Matoša u Zaboku. Diplomirala je 2009. godine na ALU, Odsjeku za restauriranje i konzerviranje umjetnina – smjer slikarstvo, u Zagrebu. Uz slikarstvo bavi se i profesionalnim restauriranjem, te ima licencu za restauraciju zidnih slika od Ministarstva kulture RH. Stažirala je u Odsjeku za restauriranje i konzerviranje umjetnina u Akademiji likovnih umjetnosti, Sveučilištu Nikole Kopernika u poljskom Toruńu unutar programa EU Leonardo da Vinci (listopad 2011. – ožujak 2012). Članica je HZSU-a, HDLU-a, IIC-a (hrvatska grupa), KRUG-a – Hrvatske udruge poslovnih žena.

IZABRANE SAMOSTALNE IZLOŽBE

Hommage gradovima Europe, Francuska rezidencija – Veleposlanstvo Francuske Republike, Zagreb, 2017.

Hommage gradovima Europe, Galerija Prica, Samobor, 2016.

Alkemija snova, galerija Karas, Karlovac, 2016.

Alkemija snova, galerija Alvona, Labin, 2015.

Alkemija snova, grafički isprinti, Galerija Galarte, Paris, 2014.

Povijesnoumjetničke jednadžbe, Galerija Inkubator, Zagreb, 2014.

Alkemija snova, Galerija Karas Zagreb, 2014.

IZABRANE GRUPNE IZLOŽBE

Zagreb, 2014., Erste Fragmenti X, izložba otkupljenih radova, Meštrovićev Paviljon

Poljska, 2014., Sedmero o stvarnosti, Galerija Konduktorownia, Czestochowa

Pariz, 2014., Francuski umjetnici za Europsku Ukrajinu, Trocadéro & Galerija Galarte

Kijev, 2013., Francuski umjetnici za Europsku Ukrajinu, Međunarodni centar za kulturu i umjetnost,

Zagreb, 2013., Realna situacija, Galerija Hrvatske pošte, Zagreb, unutar bienalne manifestacije Zagrebačko proljeće ateljea

Zagreb, 2012., Antisalon, Galerija Jogurt, Medika

Zagreb, 2006., Pasionska Baština, galerija Kristofor Stanković

STIPENDIJE, NAGRADE

Laureat Zagrebačkog proljeća ateljea, 2013., Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, Ministarstvo kulture RH

Leonardo da Vinci grant (EU), 2011.–2012.

Dobitnica stipendije Grada Zagreba 2006.–2008.

ALU Pohvalnica Vijeća Akademije likovnih umjetnosti za 2007. godinu

REZIDENCIJE

Glo art umjetnička rezidencija, ožujak–travanj 2015, Belgija

RESTAURATORSKI PROJEKTI

Kao restaurator zidnih slika radila na 30-ak objekata, sakralnih spomenika, redom zaštićenih spomenika kulture koji datiraju od srednjega vijeka do 20. stoljeća.

IZABRANI RESTAURATORSKI PROJEKTI

Konzervacija – restauracija zidnih slika iz 19. st., Sv. Marija Snježna, Risvica, 2017.

Konzervacija – restauracija zidnih slika iz 16. st., Sv. Duh, Nova Vas, 2016–2017.

Konzervacija – restauracija zidnih slika iz iz 12. i 13. st., Sv. Jeronim, Hum, 2016.–2017.

Istražni konzervatorsko – restauratorski radovi u samostanu Sv. Jeronim, Rijeka, 2016.

Konzervacija – restauracija zidnih slika iz 19. st., Dvorac Kulmer, Bračak, 2016.

Konzervacija – restauracija zidnih slika iz 19. stoljeća, Gradska vijećnica, Cres, 2015.

Više oautorici možete saznati na službenoj stranici www.marinafernezir.com

Atelje: Ohridska 15, 10000 Zagreb

Kontakt telefon: 095 914 36 29

Meil: mfernezir7©gmail.com

https://www.facebook.com/marina.fernezir7

————————————————————————————————————————-

U glazbenom dijelu programa nastupiti će gost: Nikola Vranić (JohnJohn Raven August) koji će izvesti sljedeće pjesme:

Dangerous Waters

Crucify Me

Mindheart

Misanhropist

J. R. August

J. R. August mladi je umjetnik, kompozitor, kantautor i multiinstrumentalist iz Zaboka. Rođen je 30. siječnja 1989. J. R. provodi većinu djetinjstva u bliskom doticaju s prirodom pišući poeziju i jednostavne skladbe za klavir.

Change of Seasons kvadrilogija

2011. godine J. R. počinje raditi na svom prvom EP-u, kvadrilogiji Change of Seasons, priči ispričanoj glazbom i videospotovima, inspiriranoj lucidnim snovima koje je August doživljavao u to vrijeme, Poeovom mračnom poezijom i Hesseovim psihodeličnim romanima koje je čitao.

Sa svojim prijateljem Lukom Smukom, direktorom fotografije, J. R. provodi 24 mjeseca snimajući videomaterijal za Change of Seasons kvadrilogiju – kompleksnu priču ispričanu četirima videospotovima, odnosno četirima godišnjim dobima, za koju je sam August napisao scenarij.

Nakon postavljanja prvog dijela kvadrilogije, Man with the Magnificent Mind na YouTubeu, video je u manje od tjedan dana postao broj 1 na službenoj stranici benda Coldplay, izazivajući odlične reakcije domaće i strane publike, premašujući 60000 klikova na YouTubeu. Drugi i treći dio kvadrilogije, Distort Reality i John John, izazvali su slične reakcije. August je uspješno završio kvadrilogiju Change of Seasons i snimio novi album pod nazivom “33” koji je izvrsno prihvaćen od strane kritike i publike. August paralelno održava samostalne koncerte i koncerte s pratećim bendom.

Veselimo se Vašem dolasku !

Molimo Vas da proslijedite poziv prijateljima i znancima.

Skip to content