Novosti

POZIV NA OTVORENJE IZLOŽBE POVODOM GOSTOVANJA MUZEJA PEEK&POKE MUZEJ INFORMATIKE i MUZEJ DJETINJSTVA

PUČKO OTVORENO UČILIŠTE ZABOK

POZIVA VAS NA OTVORENJE IZLOŽBE POVODOM GOSTOVANJA MUZEJA

PEEK&POKE
MUZEJ INFORMATIKE i MUZEJ
DJETINJSTVA

s eksponatima iz stalnog postava

u četvrtak 19. prosinca 2019. u 17:00 sati
GRADSKA GALERIJA ZABOK, Zivtov trg 10/I

____________________________________________________________


____________________________________________________________

Advent traje, Božić je sve bliže, a prosinac u Zaboku i ove je godine vrlo bogat zanimljivim sadržajima za djecu i odrasle. Ovom izložbom željeli smo doprinijeti blagdanskom ozračju na način da se prisjetimo kako smo se nekad zabavljali, a oni mlađi da saznaju kako se provodilo vrijeme na starim računalima, kakve su igračke djeca nalazila pod borom, te da na neki način odamo počast tim prošlim vremenima.

______________________________________________________
Pe
ek&Poke – prvi hrvatski Muzej informatike
22. rujna 2007. Hrvatska je dobila Peek&Poke – muzej starih računala i informatičke tehnologije. U ovom stalnom izložbenom postavu izloženo je preko tisuću eksponata svjetske i hrvatske računalne povijesti. Na prostoru od tri stotine kvadratnih metara, u centru Rijeke, to je ujedno najveći takav postav u ovom dijelu Europe.Muzej informatike Peek&Poke projekt je iniciran od strane Udruge Calculus u partnerstvu s DIR-om – Udrugom darovitih informatičara Rijeke i multimedijskom agencijom Kreativni odjel. Projekt je edukativnog i neprofitnog karaktera. Dugoročno, ideja je stvoriti omiljeno mjesto okupljanja računalnih entuzijasta radi učenja i zabave.Udruga ljubitelja računala Calculus osnovana je u veljači 2007. godine s ciljem promicanja informatičke kulture i očuvanja računalne povijesti. Osnivači su računalni entuzijasti Svetozar Nilović, Tomislav Ribičić i Dario Džimbeg iz Rijeke, Tomislav Talan, Ivan Širić i Radoslav Dejanović iz Zagreba, a ubrzo im se pridružuju Goran Paulin i Davor Pasarić iz Udruge darovitih informatičara Rijeke.Već u prve četiri godine postojanja Udruga Calculus postaje dvostruki dobitnik (2009. i 2010.) godišnje nagrade Zajednice tehničke kulture Primorsko-goranske županije za svoj rad, čiji je član od osnutka udruge. Od 2009. godine postaju i član Zajednice tehničke kulture Grada Rijeke.Godine 2009. proglašeni su za muzej s najoriginalnijim programom Noći muzeja, a 2010. dobivaju Nagradu Grada Rijeke za doprinos u kulturi. Magazin Plan B uvrstio je muzej među 101 najbolji projekt u Hrvatskoj, a Ryan Air magazine svrstao ga je među top 50 europskih destinacija. Dosadašnjim djelovanjem Peek&Poke postao je poznat kao najbolja i najoriginalnija društvena novotarija koja se Rijeci dogodila zadnjih godina. Postao je nezaobilazna turistička destinacija, ne samo u Rijeci, već i u Hrvatskoj. Od 2015. do 2017. godine osvajaju certifikat izvrsnosti TripAdvisora te priznanje Turističke zajednice u kategoriji „Tajni kupac“ za doprinos razvoju turizma za 2016. i 2017. godinu.Tijekom godina Peek&Poke postaje prepoznat u javnosti po kvalitetnim i originalnim programima. Pokretači su i suorganizatori prvog riječkog festivala stripa „Rijeka dobrog stripa“. Raznovrsnih izložbi, predavanja, koncerata, radionica i tematskih događanja bilo je toliko da je nemoguće sve nabrojati.

Peek&Poke i prvi hrvatski Muzej djetinjstva Peek&Poke

Muzej djetinjstva stvoren je s ciljem njegovanja naših najdražih sjećanja na djetinjstvo, da odrasli ponovno mogu proživjeti sjećanja na mlađe dane i da se djeca igraju s igračkama s kojima su se igrali njihovi roditelji, bake i djedovi. U svemu tome vrijedno je uočiti i kako su ljudi nekada doživljavali igračke. U Muzeju djetinjstva svatko ima priliku proći kroz povijest, osjetiti nostalgiju i prisjetiti se dragih igračaka i lijepih uspomena. U Muzeju djetinjstva je na 240 četvornih metara, na dvije etaže, izloženo više od 600 izložaka, uglavnom doniranih igračaka koje datiraju od sredine 19. stoljeća do današnjeg vremena. Većinu čine igračke, među kojima su konstrukcijske, konjići za njihanje, autići, lutke, predmeti za igre na otvorenom, kao koturaljke ili reketi, i drugo. Tu su i društvene igre, izlošci koji su nekad činili školsko okruženje, kao kute ili žute marame za prvašiće, stripovi, dječje knjige itd. Posebna atrakcija muzeja je velika maketa zgrade zagrebačkog HNK napravljena od lego kockica.

_______________

U Gradskoj galeriji Zabok imamo prilike vidjeti samo dio eksponata iz bogatog opusa stalnog postava oba muzeja, ali to izložbu ne čini ništa manje atraktivnom.
Ideja o gostovanju proizašla je iz spoznaje kako postojanje ovako zanimljivih i inovativnih muzeja u našoj županiji i nije toliko poznato, te smo željeli domaćoj publici pobliže predstaviti sadržaj koji nudi Peek&Poke.

S poštovanjem,


Bojana Birač
voditeljica galerije

Skip to content