Novosti

POZIV NA OTVORENJE IZLOŽBE POVODOM MEĐUNARODNOG DANA ŽENA’Ostani žena’Maja Vukina Bogović i Mateja Harapin

PUČKO OTVORENO UČILIŠTE ZABOK

POZIVA VAS NA OTVORENJE IZLOŽBE POVODOM MEĐUNARODNOG DANA ŽENA‘Ostani žena’Maja Vukina Bogović i Mateja Harapin

u petak 8. ožujka 2019. u 19 sati

VELIKA GALERIJA GRADA ZABOKA, Zivtov trg 10

____________________________________________

OSTANI ŽENA

Ostani Žena. Pretežak je taj teret na tvojim leđima. Nosi ga ponosno, jer jedina si ti za život na zemlji zaslužna. Ostani ljubavi željna, ostani izvor sreće i strasti, ostani ponos i patnja, ostani ostvarenje snova i sklonište od bola. U ovom svijetu prevare i laži, budi jedina koja će ponosno stajati, za pravdu se boriti, svoj porod golim rukama štititi, kao tigrica na neprijatelje skakati, kao žena sokol svoje gnijezdo braniti.

Jer ti si Žena, sestra, supruga i ljubavnica. Utjeha, sklonište i oprost, sluškinja, vila i kraljica. Jer ti si Žena, Majka svojih sinova i kćeri. Prokleta da svoj život pokloniš njima. Budi žena i kad Tvoji ptići

rašire krila i odlete. Samo budi Žena.

U bolu i patnji svi te dozivaju i svi te se sjete..

Thomas Mann

Povodom Dana žena Velika galerija Grada Zaboka udjeljuje čast dvjema likovnim

umjetnicama da se predstave svaka na svoj osobeni način:

slikarica Maja Vukina Bogović tajanstvenim aktovima , ženskim osjećajima i stanjima.

Mateja Babić, akademska slikarica, prikazuje ženu kao borca za sebe, a time generalno i za

pravdu i slobodu, prodornim izričajem poput pamfleta, koristeći naturalističku ekspresiju i slovo kao motiv.

BIOGRAFIJE:

Maja Vukina Bogović pohađala je Srednju školu za tekstil, kožu i dizajn u Zagrebu (1995. godine maturirala je na odjelu dizajn tekstila inspirirana životom i djelom Jacksona Pollocka), a 2000. diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Frana Para ( Magistar slikarstva i grafike ). Tijekom studija bila je sudionica terenske nastave u Motovunu (1997.), Vrbničke grafičke akademije (1998.) i Tiskovne radnje Gutenberg muzeja s radom na temu „Gutenberg 2000“ u Mainzu, 2000. godine bila je sudionica jednosemestralne međunarodne razmjene studenata ALU Zagreb i Indiana University ofPennsylvania u SAD-u gdje je radila na diplomskom radu „Obećana zemlja“. Nakon studija radi u Galeriji Antun Augustinčić kao vodič i suradnik na nekim projektima i izložbama. Nakon toga tri godine radi u osnovnim i srednjim školama kao profesor likovne kulture i umjetnosti te povijesti kulturne baštine Hrvatske. Cijelo to vrijeme slika i izlaže na samostalnim i skupnim izložbama te kontinuirano održava radionice za djecu i odrasle. Piše priče za djecu i bavi se ilustracijom i dizajnom te izraženom ljubavlju prema knjizi i književnosti diplomirala je Informacijske znanosti – smjer bibliotekarstvo na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Pet godina radi na mjestu ravnateljice Gradske knjižnice Antun Mihanović u Klanjcu te polaže stručni ispit za diplomiranog bibliotekara (2011.).

Nakon toga tri godine radi na mjestu pročelnice Jedinstvenog upravnog odbora i postaje predsjednica Kulturnog vijeća Krapinsko-zagorske županije. Kroz to razdoblje organizirala je dječje festivale, skupne izložbe i projekte. Osmislila je vizualni identitet mnogobrojnim udrugama i Kulturnom centru Klanjec. Imala je četrnaest samostalnih i dvadesetak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Sudjeluje na umjetničkim profesionalnim radionicama. Dobitnica je nagrade Zagrebačke banke najuspješnijim diplomantima Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i nekoliko potpora za umjetničko stvaralaštvo. Dobitnica je nagrade 8. Zagorskog likovnog salona. Koristeći svoje iskustvo i znanje pokreće svoj samostalni kreativni centar CityArtStudio koji se prezentira kroz umjetnost, dizajn, dramske i kreativne radionice te projekte. Od 3.9. 2018. imenovana je za ravnateljicu Gradske knjižnice i čitaonice Antun Mihanović u Klanjcu.

Maja Vukina Bogović +385 (0) 98 161 5850 majavukina@gmail.com

OBRAZOVANJE: 2008. – 2010. Filozofski fakultet, Zagreb na informacijskom odjelu – diplomirani bibliotekar 1996. – 2000. Akademija Likovnih Umjetnosti, Zagreb, diplomirala na odjelu slikar-grafičar u klasi profesora Frana Para 1994. – 1998. Srednja škola za tekstil, kožu i dizajn Zagreb, maturirala na odjelu dizajn tekstila 2011. – položen stručni ispit za diplomiranog bibliotekara pri Ministarstvu kulture RH NAGRADE: 2018. 8. Zagorski likovni u Krapini, nagrada salona 2000.Nagrada Zagrebačke banke najuspješnijim diplomantima Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

SURADNIČKI PROJEKTI S UDRUGAMA: · autorica dizajna i idejnog rješenja grba i zastave te odora kuburaša „Gromovi zagorja“ · umjetnička voditeljica desetak godina likovne kolonije u Muzeju staro selo Kumrovec za DND Kumrovec · suradnja sa udrugama na području KZŽ BIBLIOGRAFIJA: Naslovnica i ilustracije u unutrašnjosti časopisa Hrvatsko zagorje (XXIV.) 2018. Enciklopedija hrvatskog zagorja, pod V , 2017. T. Lazibat, T. Baković, I. Štulec, Terminska trgovina na robnim burzama/ naslovnica knjige, 2017. Vujčić, D., Sugovori/2016./str.48 Mikulec, M. – Stope, naslovnica i ilustracije unutar zbirke pjesama Hrvatsko zagorje 1-2/2005., časopis za kulturu, ilustracije Hrvatsko slovo, Heterogeno slikarstvo, Milan Bešlić, 2016. Šućur, Ivo, pisac, 1939-, Lov na sezone/ 2015./ ilustracije Bakran, Tamara, Kruna kraljice vrane, 2014./ ilustracije Izložba studenata Akademije likovne umjetnosti (2000., Zagreb), Budući da je pijesak i vrijeme i pada s dlana, 1999. Zagorski umjetnički likovni salon (1997. Krapina), 1. Zagorski Umjetnički Salon 1997. ČLANSTVO: Od 2000. Član HDLU (Hrvatsko društvo likovnih umjetnika) Od 2013. do 2018. Predsjednica Kulturnog vijeća Krapinsko zagorske-županije Od 2015. Član Likovne udruge Oton Iveković Od 2017. Predsjednica likovne udruge CityArtStudio OSTALE VJEŠTINE : Završen tečaj ronjenja po CMAS programu na 20 m Završen 1. stupanj za Someliera amatera SAMOSTALNE IZLOŽBE: 2019. Atrij palače Sponza, Dubrovnik, Process

Mateja Harapin ( rođena Babić), rođena je 11. travnja 1990. godine u Zagrebu. 2009. završava slikarski odjel na Školi primijenjene umjetnosti i dizajna, i iste godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu – odsjek Likovna kultura. 2012. godine završava preddiplomski studij i stječe zvanje Baccalaurea edukacije Likovne kulture te upisuje diplomski studij Likovne kulture, smjer slikarstvo u klasi profesora Ante Rašića. Diplomirala je u rujnu 2015. i stekla zvanje Magistra edukacije Likovne kulture.

Od 2010. godine sudjeluje na skupnim i imala je tri samostalne izložbe. Sudjeluje na likovnim kolonijama i organizira likovne radionice za djecu i odrasle.

Članicaje Hrvatskog društva likovnih umjetnika, Udruge likovnih stvaralaca Zaprešić, i Udruge Oton Iveković iz Klanjca.

Radi kao muzejska pedagoginja u Muzeju „Staro selo“ Kumrovec.

ičajem poput pamfleta, koristeći naturalističku ekspresiju i slovo

kao motiv.

OSOBNI PODACI

Ime i prezime: Mateja Babić

Datum rođenja: 11.04.1990.

Adresa: Radakovo 71b, Kraljevec na Sutli, 49294

Državljanstvo : hrvatsko

Broj mobilnog telefona: 0998359583

Skip to content