Novosti

Poziv na predstavljanje Godišnjaka grada Zaboka za 2017. koje će se održati 22. 2. 2019. u 18,00 sati

Poštovane Zabočanke i Zabočani, dragi gosti, prijatelji i suradnici,


pozivamo Vas na predstavljanje Godišnjaka grada Zaboka za 2017. koje će se održati u petak, 22. 2. 2019. u 18,00 sati u Velikoj galeriji grada Zaboka.
U privitku Vam dostavljamo Pozivnicu i sadržaj Godišnjaka, tako da možete vidjeti koje su teme obrađene.

UKRATKO O SADRŽAJU

Mr. sc. Vlado Saftić ponovo je oživio ZIVTEX zabočku tvornicu i mnoge životne priče vezane uz nju. Trebalo je obići bivše zivtexove radnike, dizajnere, šefove, bilježiti njihove priče i sjećanja, pronaći izgubljeno.

Jasna Balaško, prof., pišući o gosp. Stjepanu Bilušiću provela nas je kroz cijeli Zabok. Ako niste znali, Stjepan Bilušić, dip. ing. arh., utemeljitelj je Ureda za urbanizam Općine Zabok, projektirao brojne zgrade kraj kojih prolazimo svaki dan i na ovaj način odajemo mu zasluženo priznanje za sve što je učinio za Zabok.

„Učešće postrojbi dragovoljaca u Domovinskom ratu“ koji je pripremio Rajko Bartolin, prič. pukovnik HV-a, je vrlo skraćen ratni dnevnik Postrojbe za posebne namjene „Delta“, a koji je najvećim dijelom vodio satnik Rudolf Mavrec. Mnogi Zabočani će se pronaći u ovom članku, koji pripada novijoj povijesti.

Nismo mogli obuhvatiti sve obljetnice obilježene 2017. ali Dječji vrtić Zipkica povodom 50 godina rada to svakako zaslužuje, članak je pripremila ravnateljica Dijana Lovinčić-Crnković. Početaka rada vrtića u Zaboku prisjeća se učiteljica Katica Kranjčec.

Nikola Capar, priča priču o gosp. Dragutinu Tisaniću, osnivaču Oldtimer kluba Zabok. Tina Marušić, mag.educ. piše o svojem kolegi akademskom slikaru Željku Kropfu, originalnom i osebujnom umjetniku i radu Ogranka Matice hrvatske u Zaboku.

Predstavljanje pete zbirke pjesama i crtica „Jadranska svitanja“ vlč. Marija Culjaka u studenom 2107. godine, povod je i da se prisjetimo svestranosti našeg župnika vlč. Marijana Culjaka – pripremio Ivica Balagović, dr. med. spec. Osvrt na 26. skup prirodoslovaca napisala je Sandra Babnik Lončar, prof.

Od početka izlaženja Godišnjaka prisjećamo se onih koji su otišli iz Zaboka, bilo da su preselili u druga mjesta ili države, bilo da su nas napustili zauvijek. Jasna Balaško podsjeća nas na pok. gosp. Stjepana Domitrana, dipl. ing geodezije koji je radio u zabočkom katastru. Stjepan Tršinski, sportski novinari piše o pok. Alojzu Kušanu, dugogodišnjem predsjedniku Šahovskog kluba Polet. Prof. Biljana Bradač piše o pok. profesoru Đuri Bjelja, osnivaču i dugogodišnjeg direktoru Gimnazije.

Po dobrom starom običaju dajemo sažete informacije o važnim događanjima u gradu, knjižnici i galeriji, koja sad nisu toliko interesantna, ali tijekom vremena u istraživanju povijesti jednog grada postat će dragocjenim podacima. O važnom događaju 2017. otvorenju zabočke sportske dvorane piše sportski novinar Tomislav Zrinščak.

U glazbenom dijelu programa nastupit će učenici glazbene škole u Zaboku.

Poštovane Zabočanke i Zabočani, dragi prijatelji, gosti i suradnici,

dođite na predstavljanje Godišnjaka, proslijedite pozivnicu svojim prijateljima i suradnicima, članovima obitelji, stavite je na facebook, objavite na svojim oglasnim pločama.
Zahvalni smo Vam na svakom obliku podrške i širenju informacije o predstavljanju Godišnjaka koji će obogatiti našu zavičajnu zbirku.


Veselimo se Vašem dolasku.


S poštovanjem,

Ispred uredništva Godišnjaka Ispred Ogranka MH u Zaboku
Gordana Dugorepec Ivica Balagović, predsjednik

Download Sadr-aj-Godi-njak-2017-br-5-2-.docx
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content