Novosti

Poziv na proslavu 80. rođendana NK Mladost i promociju Monografije NK Mladost, autora Branka Piljeka u petak, 23. 11. 2018 u 18 sati u OŠ Zabok

Nogometni klub Mladost je najstariji zabočki sportski kolektiv. Nogomet se na neorganiziran način igrao do 23. studenog 1938. godine kada je osnovan NK Mladost.

Međutim, organizirani sportski život u Zaboku započeo puno ranije, daleke 1913. godine kada je osnovano društvo Hrvatski sokol.

Hrvatski sokol je imao Pravilima određene sportove kojima su se članovi mogli baviti. Kako su u Pravilima nabrojeni tjelovježbeni oblici kao što su: mačevanje, plivanje, jahanje i streljaštvo članovi društva su iskoristili mogućnost danu pod itd. te su uskoro počeli igrati nogomet.

Osnivački sastanak Hrvatskog športskog kluba Mladost održan je u prostorijama bivšeg bifea na željezničkom kolodvoru u Zaboku a prva nogometna utakmica odigrana je 10. travnja 1939. godine između Hrvatskog športskog kluba Mladost i reprezentacije Zagorja u kojoj je bilo i dosta Zabočana koji su igrali u susjednim klubovima.

Kompletnu povijest NK Mladost istražio je i vrlo detaljno obradio Branko Piljek, autor Monografije NK Mladost koja će biti prezentirana na ovoj svečanosti. Prezentacija povijesti kluba će biti popraćena brojnim fotografijama od početaka do danas, tako da će svi prisutni imati priliku čuti činjenice i vidjeti fotografije, neke od njih vjerojatno po prvi put !

Ovom prigodom Vam dajemo nekoliko citata iz osvrta na monografiju:

Ovom monografijom su iz zaborava izvučene relevantne činjenice iza kojih stoje brojne sportske i životne priče i sudbine zagorskih nogometaša i sportskih djelatnika – doktor znanosti Branko Blažević, profesor emeritus.

Ova knjiga ostavlja neizbrisiv trag Nogometnog kluba Mladost kao najstarijeg zabočkog sportskog kolektiva te predstavlja vrijednu arhivsku građu zagorskog ali i cjelokupnog hrvatskog sporta – Nenad Gračan, reprezentativac bivše države i izbornik je hrvatske nogometne reprezentacije do 21 godine.

Vjerujem da će ova monografija biti vrednovana, ne samo kroz povijesne činjenice, već i kao putokaz za daljnji razvoj sporta, kako u gradu Zaboku, tako i u cijeloj Krapinsko-zagorskoj županiji – Siniša Krajač, pomoćnik glavnog tajnika za programe lokalnog športa HOO-a.

Zastanite na trenutak, zažmirite i vidjet ćete traktorsku povorku nakon važne pobjede, čut ćete navijanje i prognoze ishoda utakmica radnika Regeneracije ili Dekora, njihova verbalna nadmudrivanja pred lokalni derbi i spačke koje su kibice poraženih dočekale na poslu dan nakon derbija – Damir Krznar, bivši reprezentativac Hrvatske.

Monografija o Nogometnom klubu Mladost zasigurno budi sjećanje na godine i ljude kojih više nema, ali i potiče Zagorce i Zabočane da se s ponosom i zadovoljstvom oslanjaju na vrijednu tradiciju – profesor doktor znanosti Jože Perić.

Uživajmo u otkrivanju skrivenoga nogometnog svijeta Zaboka i sredina sa s kojima je Mladost igrala, svijeta koji je za nas sačuvao moj prijatelj Branko Piljek – Anton Samovojska sportski novinar.

Svi su čuli za legendarni stadion Ljudski vrt u na kojem su odigrane mnoge legendarne utakmice Maribora u Ligi prvaka. Taj stadion nisu otvorili ni Juventus ni Milano s kojima je u Ligi prvaka Maribor igrao već Maribor i Mladost pred 3500 gledatelja – sportski je novinar Tomislav Zrinščak.

Nije moglo bolje. Zabočka Mladost u slavnim danima hrvatskog nogometa pokazuje svoju osobnost, zagorsku ustrajnost i volju za opstankom u vremenima kad mnogi gube idealizam i odlaze. Hvala svima koji su to Pričom o „staroj dami” zagorskog nogometa i svojim djelovanjem omogućili razumjeti i drugima – docent doktor znanosti Stjepan Šterc, recenzent monografije.

Svakako dođite na svečanost, prezentirat će se mnogi interesantni detalji iz povijesti kluba, koje smo zaboravili, a neke nismo ni znali.

Čestitamo i zahvaljujemo autoru Branku Piljeku na izvrsnoj monografiji NK Mladost u kojoj je trajno zabilježena i dokumentirana povijest kluba za nas i sve buduće generacije.

NOGOMETNOM KLUBU MLADOST ČESTITAMO OSAMDESETI ROĐENDAN !

Skip to content