Novosti

Poziv na Štruklijadu 2015. i Sejem zagorske košte 23. 5. u Zaboku

Štruklijada – Izbor najboljih zagorskih štrukli i kulinarski show – održat će se u subotu, 23. svibnja 2015. godine od 15,00 sati na Trgu Ksavera Šandora Gjaskog u Zaboku. Na istom mjestu u 13,00 sati posjetite Sejem zagorske košte u organizaciji SŠ Zabok.

Istoga dana, prethodno početku Štruklijade, bit će organizirana promotivna biciklijada, kojom će biti najavljen završetak projekta „Mreža rekreativno-turističkih biciklističkih ruta na području Krapinsko-zagorske županije“. Po završetku manifestacije, od 18,00 sati na Zivtovom trgu u Zaboku posjetitelje očekuje animacija uz „Zagorca“, balon na vrući zrak.

Ove godine za titulu najboljih štrukli Zagorja nadmeću se 22 zagorska restorana, agroturizama, hotela, toplica i pekarnica. Ova jedinstvena manifestacija Krapinsko-zagorske županije u pripremanju štrukli, zagorskog jela koje ima oznaku zaštite nematerijalnog kulturnog dobra a održava se po sedmi puta.
Natjecanje u pripremanju zagorskih štrukli, za koje već sada postoji mnoštvo receptura, počet će kao kulinarski show u kojem će učenici SŠ Zabok izazvati na dvoboj nekadašnje učenike te iste škole a danas kuhare u poznatim zagorskim restoranima. Natjecanje se odvija na otvorenom i pred brojnim posjetiteljima, koji će ujedno imati priliku uživati u štruklima ali i vidjeti sam način pripreme.
Tijekom dva tjedna prije i poslije Štruklijade, odnosno u razdoblju 16.-31.05.2015. u 17 ugostiteljskih objekata odvijat će se i promotivna akcija sa popustom od 50% na zagorske štrukle. Popis restorana nalazi se na web stranici www.struklijada.com.hr te u prilogu
Ocjenjivački sud koji će kušati sve štrukle natjecatelja i iskušanim nepcima presuditi najboljeg čine Ivica Štruml, chef kuhinje hotela Palace , učitelj brojnih zagorskih kuhara a ujedno i predsjednik ovogodišnje ocjenjivačke komisije, Branko Čukelj, direktor hrane i pića u hotelu Sheraton, dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza i Dražen Đurišević, promotor Podravkine kuhinje . Organizatori Štruklijade 2015. su Krapinsko-zagorska županija i Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije , medijski promotor je Hrvatska turistička, a manifestaciju još podupiru i sufinanciraju partneri Grad Zabok, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Krapina, Obrtnička komora Krapinsko – zagorske županije i Srednja škola Zabok.
Štruklijada je manifestacija Krapinsko-zagorske županije, koja se održava već sedmu godinu zaredom s ciljem promocije i zaštite tradicionalnog zagorskog jela – zagorskih štrukli. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske dodijelilo je tradicionalnim domaćim štruklima status nematerijalnog kulturnog dobra i upisani su u Registar zaštićenih kulturnih dobara Hrvatske. Krapinsko-zagorska županija radi i dalje na dobivanju jamstvenog žiga Zagorskih štrukli, te u konačnici zaštiti geografskog porijekla.

Zanimljivosti

13,30

Mini Biciklijada

(promotivna biciklistička ruta KZŽ)

17,00

Kulinarski show

(dvoboj učenika i bivših učenika SŠ Zabok)

18,00

Zagorec na Zivtovom trgu

(animacije za posjetitelje uz balon na vruči zrak)

ORGANIZIRANI PRIJEVOZ IZ ZAGREBA UZ 50% POPUSTA

POLAZAK vlakom s 14,04 sati s glavnog željezničkog kolodvora, POVRATAK u 19,27 sati

Skip to content