Novosti

Predstava ‘Bitka za Vukovar’ prikazana u Zaboku, gostuje i u Brestovcu Orehovičkom

U programu su sudjelovali učenici zabočke osnovne škole, Ansambl Zabok, policijski kapelan PU krapinsko-zagorske don Branko Čagelj i hrvatski branitelji, dok je voditelj programa bio Darko Fiket.

Jučer je u Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskog održan glazbeno-scenski prikaz ‘Bitka za Vukovar’. Temeljna okosnica predstave je projekcija filmova: “Plamen Vukovarskog svjetla“ koji prikazuje uzimanje plamena s vječnog plamena na Memorijalnom groblju hrvatskih branitelja u Vukovaru, film “Bitka za Vukovar“ koji prikazuje obranu grada Vukovara i zatočeništvo u srpskim koncentracijskim logorima i filma “Vukovar danas“ koji prikazuje kako danas izgleda Vukovar.

U predvorju škole postavljena je izložba izložba ratnih fotografija koje su na prvoj liniji obrane Sajmišta fotografirali dragovoljci HOS-a.

U programu su sudjelovali učenici zabočke osnovne škole, Ansambl Zabok, policijski kapelan PU krapinsko-zagorske don Branko Čagelj i hrvatski branitelji, dok je voditelj programa bio Darko Fiket.

Svoja svjedočanstva ispričali su Damir Markuš i Damir Plavšić. – U Hrvatsko zagorje smo donijeli između ostalog i Vukovarsko svjetlo. Vukovar je na neki način simbol otpora i hrvatskog naroda i simbol zajedništva hrvatskog naroda jer su Vukovar branili branitelji iz cijele Hrvatske, a mi djeci i mladima želimo ispričati priču koliko je bilo jako zajedništvo hrvatskog naroda – rekao je vukovarski branitelj Damir Plavšić i dodao kako je ovo 166. izvedba.

– Posebna mi je čast što smo ugostili vukovarske branitelje i što će u Zaboku, a potom i u Brestovcu Orehovičkom igrati prikaz ‘Bitke za Vukovar’. Na taj način i mi Zagorci odajemo zahvalnost što su vukovarski branitelji pretrpjeli – istaknuo je mr. crim Josip Horvatin, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Zabok.

Zamjenica gradonačelnika Valentina Đurek je pak istaknula kako je potrebno učiti mlade o svojem narodu, običajima i tradiciji te važnosti mira i tolerancije.

Dodajmo kako će se ‘Bitka za Vukovar’ danas održati u Bedekovčini s početkom u Osnovnoj školi Stjepana Radića s početkom u 18 sati. Organizatori su UDVDR Bedekovčina i UDVDR Ogranak Zabok.

Organizator događanja u Zaboku su UDVDR Ogranak Zabok i HVIDR-a Zabok. Pokrovitelj događanja u Zaboku su Grad Zabok, Krapinsko-zagorska županija, Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content