Novosti

Predstavljanje knjige vlč. Vladimira Trkmića i otvorenje izložbe Franje Klopotana 13. 5. 2019. U 19 sati u Gradskoj knjižnici

Hrvatska udruga Muži zagorskog srca, Matica hrvatska Ogranak Zabok i Knjižnica Ksavera Šandora Gjalskog organiziraju predstavljanje knjige “Kap vjere”, vlč. Vladimira Trkmića. Uz to, bit će otvorena i izložba doajena hrvatskog slikarstva Franje Klopotana, pod nazivom “Igra leptira”. U glazbenom dijelu programa nastupit će vokalni solist Srečko Blažičko.

FRANJO KLOPOTAN

Franjo Klopotan rođen je u Presečnom u blizini Novog Marofa. U Varaždinu je1957. godine izučio za fotografa u školi učenika u privredi, a 1959. godine za bolničara. Radio je kao bolničar u Novom Marofu i Zagrebu. Od 1965. do 1970. godine živio je u Hamburgu gdje je izučio i radio kao retušer dubokoga tiska. Godine 1970. vraća se u Presečno.

Slika uglavnom u ulju, najprije u stilu hlebinske slikarske škole, potom razvija vlastitu ikonografiju, bestijarij i antropomorfnu floru. Uvodi elemente nadrealizma i pučke fantastike. Od osamdesetih godina stvara djela složenije simbolike, često sa humornom konotacijom. Devedesetih godina slika pejzaže fantazmagoričnih svjetova, djela s elementima političke satire te religijske tematike.

Samostalno je izlagao u Zagrebu, Dubrovniku, Hamburgu, Kölnu, Düsseldorfu, Varaždinu, Milanu, Beču, Splitu, Crikvenici, Münchenu, Velikoj Gorici, Čakovcu, Mariboru, Zaboku i Zaprešiću. Godine 1992. Hrvatska pošta izdala je poštansku marku s njegovim djelom Moj zavičaj. Jedan je od osnivača Društva naivnih likovnih umjetnika Hrvatske, te član Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Knjiga “Kap vjere”, katoličkog svećenika, novinara i kolumniste vlč. Vladimira Trkmića je knjiga sa područja kršćanske duhovnosti.

Ona obrađuje teme viđene okom teologa i novinara: Patnja, vrijednosni sustav Hrvata katolika, razvod braka, patnička i pobjednička domovina Hrvatska, stagnacija vjere, proročanstvo Brune Bušića o Hrvatima, ” Evropska unija moralna močvara”, uništenje obitelji novim svjestkim poretkom, postoje li stvarno anđeli?, majčinstvo, čovjekovo duhovno i tjelesno zdravlje. I druge teme antropolološko – teoloških promišljanja, uz intervjue sa poznatim osobama.

Skip to content