Novosti

Predstavljen dvd-e o životu župe sv. Jelene Križarice

U okviru proslave sv. Jelene Križarice, zaštitnice župe i grada u župnoj crkvi 18.5. 2015. predstavljen je video zapis (dvd-e) koji sadrži povijest župe te njezine današnje aktivnosti na duhovnom, kulturnom i društvenom području.

Obradu, snimanje i montažu dvd-a napravila je Manifaktura frejmova, vlasnika Stjepana Kotarskoga koji je nas je pratio ovih godina na svim važnim župnim događanjima i hodočašćima.

Povijesne podatke o župi iznio je Marijan Culjak, župnik te predstavio župu kako ona živi u današnjem vremenu. Duhovni sadržaj župe je veoma bogat zahvaljujući samoj inicijativi župnika, ali onda i vjernika laika koji se aktivno uključuju život naše zajednice zaključio je vlč. Culjak.

Na dvd-e o duhovnom bogatstvu i sadržajima koji su prikazani govorio je Darko Fiket, župni suradnik i član pastoralnoga vijeća. Istaknuo je razne pobožnosti, hodočašća, duhovne obnove i mnoge druge sadržaje koja župa njeguje. Također je predstavio i pastoralno vijeće kojemu mu je cilj da vjernici laici budu usko povezani sa svojim svećenikom, da trebaju pred zajednicu crkve iznositi svoje probleme, a isto tako svjetske probleme koji se odnose na spas ljudi.

O djelovanju župnoga zbora i njihovim sudjelovanjem na svim euharistijskim slavljima rekao je više voditelj zbor Aleksandor Šandor Pavišić koji je naglasio da oni svi zajedno čine jednu veliku obitelj.

Biblijsko-molitvenu zajednicu predstavila je voditeljica Nada Jakopec koja je osnovana 2000-e godine s ciljem ispunjena Isusove najveće želje a to je ostati u Njegovojljubavi. Članovi BZ susreću se najmanje jedanput mjesečno na zajedničkojmolitvi,čitanju i razmatranju SvetogPismai meditaciji.

U župi su aktivni i vjeroučitelji jer vjeronauk u školama nije samo puka informacija o kršćanstvu, nego ima posebnu vezu s kršćanskim vjerskim naukom i našom Rimokatoličkom crkvom. Zapravo vjeronauk ni pod koju cijenu ne bi smio biti problem, već poticaj svima nama u stvaralačkom razmišljanju i pronalaženju novih ideja i inicijativa kako nama vjeročiteljima tako i samim učenicima – istaknula je vjeroučiteljica Ksenija Miškulin.

Župni Caritas obogaćuje život zajednice kroz svoj rad, trud i zalaganje jer upravo njezini članovi daruju nesebičnu ljubav za čovjeka u potrebi rekao je Zvonimir Belošević, njezin voditelj pohvalivši sve članove i članice caritasa koji je usko vezan i uz vijeća naše župe.

Dakako da život zajednice ne može bez brige i za materijalna dobra pa tako naše župno ekonomsko vijeće ima savjetodavni glas a u njemu se treba očitovati odgovorna suradnja vjernika u ekonomskom upravljanju župom. Svima je poznato koliko se mnogo stvari izgradilo, adaptiralo, popravilo ili obnovilo u zadnjih desetak godina, a sve kao rezultat procjenjivanja ekonomskih pitanja u crkvenom duhu uz obvezno konzultiranje drugih stručnjaka u gospodarstvu ili pojedinim obrtima – istaknuo je dr. Ivica Balagović koji je od prvih dana član spomenutog vijeća.

U župi djeluje i udruga sv. Marta koje također obogaćuje život zajednice kroz njegovanjem naše bogate zagorske tradicijeu kojoj nastaju ručni radovi različitim tehnikama (vezenje, štrikanje,slikanje i izrade adventskih vijenaca, jaslica i mnogim drugim sličnim stvarima).

Zbor mladih nesebično se daruje svojim pjevanjem na svim važnim župnim proslavama a ovom prilikom pozivaju sve mlade iz župe da se usude i odvaže pokloniti Kristu malo svog vremena i uključe se na bilo koji način u život naše zajednice, posebice kroz pjesmu i druženje.

O samom značaju i doprinosu župnoj zajednici progovorio je i župljanin Danko Valec koji je istaknuo da temelj našega zajedništva jest nedjeljna euharistija na kojoj se hranimo Božjom riječi i njegovom ljubavlju.

I puno toga je još bilo izrečeno pa Vas sve zajedno pozivamo da pogledate taj dvd-e i da se još aktivnije uključite u život zajednice župljana sv. Jelene Križarice čijoj se proslavi nebeskog rođenja radujemo i pripravljamo.

Svaka obitelj koja će biti prisutna u petak na misnim slavljima proslave župne zaštitnice moći će dobiti besplatno jedan primjerak tog video zapisa dok će se nakon toga moći nabaviti po simboličnoj cijeni.

Napominjemo da će se taj video zapis moći uskoro pogledati i na web-u župe, kao i na društvenim mrežama s kojima se koristimo.

Pripremili:Darko Fiket i Marko Bilić župni suradnici

Skip to content