Novosti

Predstavljen novi projekt financiran sredstvima Europske unije “Unlimited”

Na konferenciji za novinare župan Siniša Hajdaš Dončić, uz zamjenicu, Sonju Borovčak, Mirjanu Jurman, pročelnicu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje-Krapina i Ines Kos, direktoricu Zagorske razvojne agencije, najavio je početak provođenja projekta „Unlimited“, a koji je posljednji u nizu odobrenih projekata Krapinsko-zagorske županije, financiran novcem Europske unije.

Župan Hajdaš Dončić, ne skrivajući zadovoljstvo uspjesima na području privlačenje tzv. „europskog novca“, istaknuo je kako je važnost ovog projekta utoliko veća jer uključuje sve segmente društva, od osoba s invaliditetom, poslodavaca, civilnih udruga do institucija. Župan je uvjeren kako će provođenje ovog projekta rezultirati povećanjem zapošljavanja osoba s invaliditetom. Župan je posebno istaknuo kako će se kroz ovaj europski projekt, kao što je to slučaj i sa ostalim projektima financiranim sredstvima EU-a, znatno rasteretiti županijski proračun, jer će dio plaće zaposlenika biti financiran iz projekta, a što će svakako smanjiti pritisak na županijski budžet. Župan Hajdaš Dončić istaknuo je i primjer Zagorske razvojne agencije gdje se većina plaća isplaćuje sredstvima EU-a koja su dobivena kroz prijavljene projekte, a čime se Krapinsko-zagorska županija približila europskoj praksi isplate plaća. U zaključnom izlaganju župan je podvukao crtu i rekao kako smo u vrlo kratkom vremenu, od svega nekoliko dana, predstavili i najavili provođenje projekata ukupne vrijednosti više stotina tisuća eura, naglašavajući projekt POM (vrijedan 461.000 eura), Unlimited (vrijedan 99.000 eura) te danas također predstavljen prvi IPARD u Krapinsko-zagorskoj županiji, projekt Poljoprivredne zadruge Krapina.

Zamjenica župana, Sonja Borovčak, posebno je naglasila kako je nužno uključivanje osoba s invaliditetom na tržište rada te ujedno najavila skoro osnivanje Koordinacije udruga osoba s invaliditetom u našoj županiji.

Pročelnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje –Područne službe Krapina, Mirjana Jurman, istaknula je problem velikog učešća osoba s invaliditetom u ukupnoj stopi nezaposlenosti, navodeći pritom kako cilj ovog projekta predstavlja rješavanje ovog društvenog problema. Istaknula je i to da poslodavci često ističu da znanja koja posjeduju osobe s invaliditetom za njih nisu potrebna. Upravo će se i kroz ovaj projekt, Unlimited, nastojati raznim edukacijama i seminarima osobe s invaliditetom učiniti konkurentnima na tržištu rada.

Ines Kos, direktorica Zagorske razvojne agencije, govoreći o projektu, istaknula je da je uz sve projekte koje ZARA provodi i potpomaže posebno veseli pažnja koja se u našoj županiji pridaje i projektima koji se tiču društveno ugroženih skupina, a na jednu od njih se upravo odnosi ovaj, kako je rekla Kos, socijalni projekt.

Izvor: Zagorski list

Skip to content