Novosti

Predstavljen projekt ISKRA koji je namijenjen povećanju kvalitete života starijih osoba

POU ZABOK provesti će likovne radionice za 10 polaznika u trajanju od ukupno 36 sati

U Gradskoj galeriji Zabok danas je predstavljen projekt ISKRA. Riječ je o projektu financiranog iz sredstava iz Europskog socijalnog fonda u sklopu poziva Umjetnost i kultura 54+, a provodi ga Pučko otvoreno učilište Zagreb u partnerstvu s Pučkim otvorenim učilištem Zabok, Pučkim otvorenim učilištem Čakovec i Pučkim otvorenim učilištem OBRIS.

– Nudimo polaznicima treće životne dobi i osobama koji imaju više od 54 godine da se uključe u provedbu programa koje dosad nisu iskusili. To su programi iz kulture, odnosno različite likovne i glazbene radionice i da pokušaju se pokušaju pronaći i vidjeti se u onome što im može biti podloga za kvalitetniji nastavak života – objasnio je Ivan Šutalo, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Zagreb i rekao kako Pučko otvoreno učilište inzistira na partnerstvu kao što je primjer na ovom projektu. – Svaki će odraditi jedan dio programa u svojim prostorima, a na kraju provedbe projekta bit će završna konferencija i izložba u Pučkom otvorenom učilištu Zagreb gdje će biti prezentirani rezultati i uratci sudionika.

– Svako učilište odlučilo se na jedan vid radionice. U Čakovcu i Zaboku će se provoditi likovne radionice, na Pučkom otvorenom učilištu OBRIS tu će biti glazbene radionice, a u Zagrebu će se provoditi fotografske radionice. Riječ je o devet različitih radionica i očekujemo da će kroz projekt proći stotinjak polaznika – objasnila je pak Ivana Sabo, voditeljica projekta na Pučkom otvorenom učilištu Zagreb.

Dodajmo kako će se u sklopu projekta ISKRA POU ZABOK provesti likovne radionice za 10 polaznika u trajanju od ukupno 36 sati. Radionice će se održavati jednom tjedno u trajanju od 3 sata. Završna izložba predviđena je sredinom veljače. Prijave će započeti na početnoj konferenciji projekta ISKRA 4.listopada 2018. godine. Kada se prijavi dovoljan broj sudionika, zajedno ćemo dogovoriti termin održavanja radionica. Radionice će se odvijati u prostoru gradske galerije, a voditelji radionica su Bojana Birač, voditeljica galerije i Nikola Hrastinski, magistar likovne pedagogije.

– Ovo je jedno novo iskustvo za Pučko otvoreno učilište Zabok. Partneri smo u spomenutom projektu gdje je nositelj Pučko otvoreno učilište Zagreb s kojima odavno surađujemo. S obzirom na to da je Pučko otvoreno učilište Zabok vlasnik Gradske galerije te da se mjesečno održava barem jedna kvalitetna izložba vrhunskih likovnih umjetnika odlučili smo se na projekt gdje ćemo uključiti osobe starije životne dobi koje će se na neki način uključiti u život Galerije – objasnio je Tihomir Vrančić, ravnatelj POU Zabok. – Upisat ćemo deset polaznika i ovisno u njihovu upućenost u likovnu kulturu i slikanja općenito, odredit ćemo proces odvijanja radionica i kojim će tempom ići i na kraju ćemo o veljači sljedeće godine održati izložbu njihovih radova – rekla je Bojana Birač, voditeljica projekta na POU Zabok.

Više o samim likovnim radionicama rekao nam je Nikola Hrastinski. – Formirat ćemo skupinu, dogovoriti zajedničku temu te ćemo od početka do kraja, odnosno od skica do završnih radova. Temu još uvijek ne znamo, no pretpostavljam da će biti vezana za zagorski kraj pošto svaka regija. No može doći i do teme koju će polaznici izabrati. Radit će se tehnikom ulja na platnu, kombinacijom i temperama, dok će skice biti na bijelim papirima s olovkama – objasnio je Hrastinski.

Valja reći kako je posredničko tijelo razine 1 je je Ministarstvo kulture, a Posredničko tijelo razine 2 je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Ukupan iznos projekta je 633.349,55 kuna – EU sufinanciranje iz Europskog socijalnog fonda iznosi 85% ukupnog proračuna projekta od 538.347,12 kuna.

Projekt ima dva ključna cilja. Prvi je jačanje kompetencija, stručnih znanja i vještina kulturnih radnika, umjetnika i zaposlenika partnerskih organizacija u području geragogije i andragogije, a za potrebe animacije, organizacije i provedbe kulturnih radionica za osobe starije od 54 godine.

Drugi je cilj provedba kulturnih radionica za osobe starije od 54 godine u području likovne i glazbene umjetnosti, te fotografije, a u svrhu poboljšanja njihovih osobnih vještina.

Dugoročno, projekt ISKRA će doprinijeti povećanju kvalitete života starijih osoba u lokalnim sredinama; utjecat će na otklanjanje stereotipa i problema s kojima se susreću, povećanju njihove vidljivosti i kreativnih potencijala s ciljem veće socijalne uključenosti; doprinijeti će njihovom daljnjem uključivanju u cjeloživotno učenje, a stručnjaci iz područja kulture i umjetnosti bolje će i kvalitetnije izvoditi aktivnosti sa starijima te će se potaknuti razvoj novih oblika strukturiranog rada i geragoških inicijativa u Hrvatskoj, temeljenih na iskustvima i konceptu Sveučilišta za treću životnu dob.

Izvor:Zagorje.com

Skip to content