Novosti

Predstavljen projekt učenika Gimnazije A. G. Matoša „I ja želim mirno živjeti“

Učenici 3. a i 3. b razreda Gimnazije A. G. Matoša, dana 30.3.2016.predstavili su projekt o problemu nasilja među mladima u Gradskoj upravi Grada Zaboka.

Izlaganje o projektu započelo je u 12,30 sati u gradskoj vijećnici, a prisutni su bili: zamjenica gradonačelnika Nevenka Gregurić, predstavnici Savjeta mladih te predstavnici Gradske uprave.

Filip Bakran, Helena Črnjević, Dorotea Hanžek, Irina Končevski, Sara Krznar, Ana Kužnar, Matija Vincelj sa svojom mentoricom (Katarina Halambek Švec, prof.) već nekoliko mjeseci za svoj projekt, koji će predstaviti na županijskoj Smotri projekata iz Građanskog odgoja i obrazovanja, istražuju problem nasilja među mladima.

Pritom su proučavali zakone i propise, internetske izvore, pratili tisak i ostale medije.

Anketirali su učenike Srednje škole Zabok, učenike Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok i učenike Gimnazije Antuna Gustava Matoša, Zabok, te intervjuirali nekoliko učenika koji su bili sudionici nasilja i gđu Suzanu Ritz (Zagrebačko savjetovalište protiv nasilja djece i mladih »Luka Ritz«) da bi doznali nešto više o različitim tumačenjima nasilja i o učestalosti verbalnog i fizičkog nasilja među mladima.

Da bi riješili problem, predložili su nekoliko mogućih rješenja, a kao najbolji pristup rješenju problema odabrali su edukaciju radionicama koje su sami osmislili i počeli s njihovim provođenjem na satima razrednog odjela u Gimnaziji.

Također, odlučili su i potaknuti učeničku kreativnost pa su objavili natječaj za najuspješniji sastavak o tom problemu za sve učenike Gimnazije.

Svoj projekt nazvali su I ja želim mirno živjeti zato što svaki pojedinac zaslužuje imati svoju slobodu i živjeti mirnim životom bez stalno prisutnog straha da će u nekom trenutku možda biti žrtva nasilja.

Svi prisutni zaželjli su uspješnu prezentaciju ovog Projekta na županijskoj smotri.

Objavljeno 31.3. 2016.

Skip to content