Novosti

PREDSTAVLJEN REGIONALNI CENTAR KOMPETENTNOSTI U SŠ ZABOK: Više od 5200 kvadrata prostora za obrazovanje učenika i odraslih

Krapinsko – zagorska županija imat će regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu, i to u Srednjoj školi Zabok. Početak radova na rekonstrukciji škole očekuje se idućeg ljeta

Srednja škola Zabok jedna je od 25 strukovnih škola u Hrvatskoj, odnosno 6 škola u sektoru turizma i ugostiteljstva koja je 20. srpnja imenovana regionalnim centrom kompetentnosti u strukovnom obrazovanju, a to je preduvjet za prijavu projektnog prijedloga na natječaj za dobivanje EU sredstava za rekonstrukciju i dogradnju te opremanje Centra. Centri kompetentnosti donose novu opremu strukovnim školama, nove smještajne kapacitete za učenike i učitelje, više konkretne prakse za učenike, ulazak učenika u svijet rada, tijesnu suradnju s poslodavcima te edukaciju učitelja, a tim je povodom danas održana konferencija za novinare, na kojoj su govorili su župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar, gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek i ravnateljica Srednje škole Zabok Draženka Jurec.

Prezentaciju je ispred ZARA – e održala Ivana Šalković, koja je istaknula da će Regionalni centar kompetencija pružati obrazovanje i osposobljavanje kroz nekoliko modula: formalno strukovno obrazovanje, formalno obrazovanje odraslih, neformalno obrazovanje, unaprjeđenje kompetencija nastavnika i mentora, kompetencije za poslodavce, centar inovacija i razvoja te profesionalno usmjeravanje. Potrebni prostori osigurat će se rekonstrukcijom i dogradnjom SŠ Zabok čime će se osigurati više od 5200 kvadrata neto prostora za učenje. Centar će raspolagati s 18 učionica i 3 male učionice, 2 praktikuma za kuharstvo i 2 praktikuma za ugostiteljsko posluživanje s pripadajućim spremištima te trening centrom za odrasle sa slastičarskim praktikumom ta tople slastice i za hladne slastice, praktikumom za kuhare i posluživanje te eno praktikumom. Imat će prostorije za osoblje, auditorij, knjižnicu, nastavničke kabinete, višenamjenske zajedničke prostorije, sanitarne čvorove, dizala i servisne prostorije. Centar će raspolagati s ukupno 24 smještajne jedinice različite kategorizacije, 20 dvokrevetnih i 4 peterokrevetne, a uz objekt će se nalaziti i ugostiteljski objekt te wellness prostori. Učionice će biti opremljene multimedijskom tehnologijom i programskim sustavima koji se primjenjuju u turizmu i ugostiteljstvu.

– Mogu s ponosom reći da smo od 352 strukovne škole u 5 sektora bili na trećem mjestu u Hrvatskoj, u sektoru ugostiteljstva i turizma drugi i to samo zato jer nismo imali smještajnih kapaciteta za organizaciju obrazovanja odraslih. Danas govori o školi za život, o povezivanju s gospodarstvom, a mi radimo to od početka, samo ove školske godine imali smo 20 – ak radionica koje su za naše učenike i mentore vršili naši bivši učenici koji su danas uspješni kuhari diljem Europe i svijeta. Nije bilo ove godine važnije manifestacije s područja ugostiteljstav i turizma gdje naši učencii i nastavnici nisu sudjelovali, pojavljivali smo se na europskim natjecanjima. Sada tek presdtoji veliki posao, ali mi se posla ne bojimo – istaknula je ravnateljica SŠ Zabok Draženka Jurec.

Zadovoljan je i gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek. – Odrastao sam u blizini ove škole i bio svjedok prvih kopanja, gradnje i doživio sam tren da ide u realizaciju druga, još bitnija faza. U ovom trenu ovaj projekt znači iskorak u obrazovanju, u stjecanju kompetencija za buduće razdoblje u turizmu i gospodarstvo općenito. Ne samo da nudimo osposobljavanje i školovanje u ovoj vrijednoj instituciji, nego u budućnosti i smještajne kapacitete za naše goste kojih imamo često, ali ih nemamo kuda smjestiti – rekao je gradonačelnik te istaknuo da su ljudi koji su stvarali i nadograđivali školu, oni koji danas u njoj rade, zaslužili ovakvo priznanje.

– Već nakon samog ocjenjivanja, one prve faze, bilo je jasno da je naš prioritet bio centar kompetencija u ugostiteljstvu i turizmu u Zaboku, jer smo najjača kontinentalna turistička destinacija u Hrvatskoj. Centar kompetencija dio je prioriteta našeg Masterplana turizma .Nakon samog ocjenjivanja bilo je jasno za Zabok sjajno stoji, da smo jedna od najboljih ovakvih strukovnih škola u Hrvatskoj i bilo je jasno da će Zabok proći. Ono što nas razlikuje od drugih je da smo mi već davno počeli projektirati i imamo gotovo idejno rješenje i jedini smo ili jedni od tri koji smo u samoj prijavi dali i idejno rješenje samog centra kompetencija, što nije bio uvjet, ali smo mi to već imali razrađeno – naglasio je župan Željko Kolar te dodao da slijedi raspisivanje natječaja za izradu glavnog projekta dobivanja građevinske dozvole. – To će se sve odvijati u idućih 15 – ak dana i kad Minsitarstvo raspiše pozivni natječaj, opet ćemo biti među prvima koji će se formalno javiti na natječaj i dobiti odobrenje te krenuti s radovima. S obzirom na postupak javne nabave, bio bih zadovoljan kada bismo iduće godine na ljeto krenuli s radovima – dodao je župan Kolar.

Dodajmo da će RCK u Zaboku surađivati sa 16 strukovnih škola iz cijele Hrvatske, 6 visokih učilišta, obrtničkom i gospodarskom komorom, 7 gospodarskih subjekata te drugim institucijama. Kroz redovnu srednjoškolsku nastavu očekuje se oko 800 učenika u 36 razrednih odjela u dvosmjenskoj nastavi, kroz obrazovanje odraslih oko 300 polaznika godišnje te 300 polaznika kroz stručna usavršavanja nastavnika te 100 polaznika godišnje iz gospodarskog sektora.Trošak projektno – tehničke dokumentacije, radova na rekonstrukciji i dogradnji te opremanja procijenjen je na 63 milijuna kuna, a trošak modernizacije programa, unapređenja znanja i vještina zaposlenika te stručnog usavršavanja zaposlenika procijenjen je na 45 milijuna kuna.

Izvor:Zagorje.com

Skip to content