Novosti

Predstavljeni rezultati akcije prebrojavanja kockavice za osnovne i srednje škole

U zabočkoj Gradskoj vijećnici održano je danas predstavljanje rezultata akcije prebrojavanja kockavice koje su zajedniči organizirali Državni zavod za zaštitu prirode i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Krapinsko-zagorske županije.

Goste, među kojima su bili i učenici i učitelji uključeni u akciju pozdravili su Irina Zupan iz Državnog zavoda za zaštitu prirode, Ivan Ištok ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području KZŽ, Željko Tomek predstavnik grada Zaboka i župan Siniša Hajdaš Dončić.

Patricija Oković iz Državnog zavoda predstavila je priručnike za inventarizaciju i praćenje stanja biološke raznolikosti, dok je njen kolega Igor Boršić predstavio rezultate prebrojavanja kockavice za osnovne i srednje škole. Kockavica je osjetljiva vrsta i strogo zaštićena Zakonom o zaštiti prirode. Staništa su joj ugrožena, a teško je naseljiva na nova. Akcija prebrojavanja počela je 2005. godina, a u nju je do sada uključeno više od 30 nastavnika iz 26 osnovnih i srednjih škola. Zabilježeno je više od 800 terenskih podataka. Dobivenim podacima izradit će se akcijski plan zaštite kockavice.

U zaključcima akcije stoji kako su brojni poznati lokaliteti potvrđeni, upotpunjeni su podaci novim nalazištima, pa i onima koja su nestala ili su se smanjila te su prikupljeni podaci o glavnim uzrocima ugroženosti.

Podjeljena su priznanja i pokloni uključenima u akciju, a primili su ih Božica Stanko i OŠ Čazma, Božena Dragčević i OŠ K. Š. Gjalskog Zabok, Branko Barić i OŠ Matije Gupca Gornja Stubica, Vesna Stunković i Gospodarska škola Čakovec, Štefica Šklec i OŠ Zlatar Bistrica, Gordana Kralj, Blaženka Kocman i OŠ Konjščina, Silvija Črnjević i OŠ Sveti Križ Začretje, Đurđica Bočina i OŠ Sela te Gordana Gazdić Buhanec, Goran Višak i OŠ Antuna Nemčića Gostovinskog Koprivnica.

Igor Boršić na kraju je pozvao sve da se i ove godine uključe u akciju praćenja kockavice, dok je Dijana Klasić predstavila Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području KZŽ.

Za sve sudionike organiziran je izlet i druženje u Zelenjaku.

Pripremio: Sebastijan Fuštin

Skip to content