Novosti

Prekvalifikacije, samozapošljavanje, sezonski rad…

Prošlog tjedna održana je proširena 16. sjednica Savjetodavnog vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područne službe Krapina. O kretanju na tržištu rada na području KZŽ u prošloj godini, projektima u Lokalnom partnerstvu za zapošljavanje i Sajmu poslova 2011., izvijestila je Mirjana Jurman, a o Nacionalnom planu za poticanje zapošljavanja za 2011. i 2012. Anita Hlupić.

Nakon rasprave u kojoj su sudjelovali svi prisutni, doneseno je i nekoliko zaključaka. Zaključeno je kako je situacija u gospodarstvu teška, naročito je pogođena djelatnost građevine, a mjere koje se poduzimaju su nedostatne. Svi su shvatili da je nužnost tražiti nove mogućnosti, pratiti potrebe gospodarstva te školovati za budućnost, za isto treba maksimalno koristiti predpristupna sredstva EU, odnosno pripremati se za korištenje sredstava kad uđemo u EU.

Odgovornost za vlastitu sudbinu

Nacionalni plan za poticanje zapošljavanja za 2011. i 2012. godinu, sadrži određene izmjene koje su dobro došle, ali je još premalo poticaja za zadržavanje postojeće nezaposlenosti, potpore su nedovoljne da bi se povećala zaposlenost. Hrvatski zavod za zapošljavanje PS Krapina treba nastaviti s aktivnostima za nezaposlene osobe kroz radionice, osposobljavanja i prekvalifikacije, raditi i dalje na njihovom osnaživanju i preuzimanju odgovornosti za vlastitu sudbinu, usmjeravati na samozapošljavanje. Potrebno je što više aktivirati nezaposlene osobe za rad u sezoni. Aktivnosti vezane za Prezentaciju obrtničkih i ostalih zanimanja su u pripremi, prezentacija će se održati od 4. travnja do 6. svibnja, a KZŽ je preuzela obvezu posebno informirati ravnatelje osnovnih škola i obvezati ih na suradnju. Ove godine posebno će se prezentirati od obrtničkih zanimanja elektroinstalateri, konobari i strojobravari. U aktivnostima Sajma poslova koji će se održati 24. ožujka pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije i Grada Krapine uz partnerstvo OK KZŽ i HGK- ŽK Krapina sudjelovati će sve škole koje će dostaviti svoje prijedloge o posebnim aktivnostima. (zl)

Izvor: Zagorski list

Skip to content