Novosti

[PRESTIŽNA NAGRADA] WBAF ured u Hrvatskojnajutjecajniji u čitavoj svjetskoj organizaciji poslovnih anđela

Ova nagrada dokaz je da smo na pravom putu, podstrek i snažna poruka da mladima moramo omogućiti da svoje ideje razviju i otvarati nova radna mjesta koja su dobro plaćena, rekao je župan Željko Kolar, ujedno predsjednik Upravnog odbora WBAF ureda u Hrvatskoj- Zadovoljstvo mi je da danas u dvorcu Bračak obilježimo, osim prve godišnjice našeg rada, i prvo međunarodno priznanje koje smo dobili za najutjecajniji ured u svijetu – rekao je na konferenciji za novinare župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar, ujedno i predsjednik Upravnog odbora WBAF ureda u Hrvatskoj.

Naime, na Svjetskom investicijskom forumu poslovnih anđela WBAF 2020., najvećem globalnom događanju koje povezuje svjetsko tržište kapitala, odnosno investitore s tvrtkama u ranim fazama razvoja, a koje je održano u Istanbulu 17. i 18. veljače ove godine, WBAF ured u Hrvatskoj dobio je prestižnu nagradu World Excellence Award za ured najvećeg utjecaja u konkurenciji 9 ureda ove organizacije, koji se nalaze na svim kontinentima.

Direktorica WBAF ureda u Hrvatskoj Helena Matuša istaknula je da je na kongresu WBAF ured u Hrvatskoj bio istaknut kao primjer dobre prakse i vodilja za sve druge ureda kako da postave svoje poslovanje i djeluju u svojim zemljama. – Ponosna sam što smo kao dobar tim koji je postavio dobru strategiju i što smo prepoznati na vrlo važnom događanju kojem je prisustvovalo preko 500 investitora i predstavnika iz 96 zemalja svijeta. Uspjeli smo se prikazati kao ured koji stvara dodanu vrijednost u Hrvatskoj i samoj organizaciji i samim time smo i zaslužili ovu nagradu kao najutjecajniji ured u 2019. godini. Pokazali da Hrvatska ima srce i mogućnost – rekla je Matuša, dodavši da je za uspjeh važna podrška na kojoj je zahvalila Krapinsko – zagorskoj županiji i županu koji je prepoznao vrijednost ove inicijative. – Ovakva je nagrada podsjetnik da se može napraviti i više i bolje za cijelu zajednicu u 2020. godini – zaključila je Helena Matuša.

Član upravnog odbora WBAF ureda u Hrvatskoj Dražen Mršić istaknuo je da Hrvatska ima slabo razvijen sustav financiranja kroz rizični kapital, tri puta manji od prosjeka EU. – Ova pobjeda afirmira našu misiju da se razvije taj sustav u Hrvatskoj. Klima koja se stvara u Hrvatskoj, vezana za poslovne anđele, dovest će do realnih investicija kroz alate poslovnih anđela, zahvaljujući velikom dijelu WBAF- u, a ova nagrada dokaz je da smo na pravom putu – napomenuo je Mršić.

– U godini koja je iza nas, rad ovog ureda postavio je Hrvatsku na globalnu kartu poduzetničkog i investicijskog eko sustava, a uspostavljene dobre prakse i programi hrvatskog ureda prenose se kroz WBAF mrezu svim zainteresiranim dionicima – istaknula je visoka povjerenica WBAF-a za Republiku Hrvatsku Renata Brkić. – Moramo reći da Hrvatska nema prijateljski poduzetničko – investicijski eko sustav i teško je ovdje raditi i zato nama talenti odlaze za financiranjem, a naša priča se bazira da naši talenti mogu ostati ovdje, stvarati dodatnu i novu vrijednost ovdje i da se strani investitori ne boje doći raditi u Hrvatsku – dodala je Brkić.

Župan Željko Kolar istaknuo je da je ova nagrada podstrek za daljnji rad WBAF ureda. – Pravo je priznanje kad vas netko na jednoj ovakvoj razini predstavi kao model prema kojem bi trebali raditi svi drugi uredu u svijetu te zato već sada, godinu dana nakon osnivanja, možemo reći da smo odradili dobar posao. Iako zasigurno ima puno značajnijih područja, mislim da bismo morali dugo razmišljati u kojem je drugom segmentu Hrvatska pozicionirana na takav način. Drago što smo se mi u KZŽ odlučili da idemo u tu priču i što smo se uspjeli izboriti da ured za Europu bude u jednoj maloj Hrvatskoj i još jednoj manjoj Krapinsko – zagorskoj županiji. Ova nagrada je podstrek i snažna poruka da mladima moramo omogućiti da svoje ideje razviju i otvarati nova radna mjesta koja su dobro plaćena – poručio je župan Kolar.

WBAF ured Hrvatska u Istanbulu bio je predstavljen i na Global Fundraising Stageu na kojem su hrvatski startupovi prezentirali svoje poslovne prilike pred vodećim investitorima svijeta. Identyum, eAgrar i Grow City ušli su, u konkurenciji 1400 prijavljenih, u uži izbor od 100 odabranih tvrtki i predstavili su se na sajmu poduzetnika te ostvarili kontakte s investitorima. Identyum je odabran među pobjednike, u top 13 startupova, koji će ući u drugi krug provjere WBAF fonda uz mogućnost realizacije investicije po dovršetku postupka, pa se može reći da je ovime ovaj ured u prvoj godini osigurao prvu izravnu stranu investiciju u Hrvatsku i to investiciju u rizični kapital, kako je napomenula Renata Brkić.

Konferenciji je prisustvovao i Robert Ilijaš ispred start upa Identyum iz Varaždina. – Nije bilo lako od 1400 ući u prvih 100, pa u 13 pobjednika koji su odabrani za financiranje. Konferencija nam je pružila priliku prezentirati se međunarodnom krugu angel investitora i time proširiti mrežu potencijalnih partnera za globalno širenje Identyum platforme. Razgovarajući sa fintechima sa globalne scene uviđamo koliko Hrvatskoj treba truda da dostignemo najrazvijenije tehnološke nacije. Mi smo prezentirali ideju digitalnog identiteta, to se najjednostvnije može reći da je kao digitalna osobna iskaznica, ali ne samo za Hrvatsku nego globalna osobna iskaznica, nešto što štiti vaše podatke od bilo koga drugoga i stavlja vas u centar upravljanja vašim osobnim podacima. Kada se šalimo, kažemo da smo antifacebook. Znači FB vaše podatke prodaje drugima, a mi vaše podatke štitimo i dajemo vama da biste bi ako želite jednog dana ih mogli prodati – pojasnio je Ilijaš.

Podsjetimo, Ured Svjetskog investicijskog foruma poslovnih anđela (WBAF) u Hrvatskoj je otvoren u siječnju 2019. kao dio svjetske mreže poslovnih anđela. Glavni ciljevi Ureda, koji djeluje u sklopu Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije, su oživljavanje tržišta kapitala, ponuda novih financijskih instrumenata te poticanje na inovacije i poduzetništvo.

Izvor:Zagorje.com

Skip to content