Novosti

Prezentacija Zaštita autohtonih proizvoda

Zaštita autohtonih proizvoda po uzoru na EU, bila je tema jedne od prezentacija koju je u svojim prostorima organizirala HGK Županijska komora Krapina u suradnji s Obrtničkom komorom Krapinsko-zagorske županije. O tome kako i na koji način proizvođači mogu registrirati i zaštiti svoje autohtone proizvode koje proizvode na tradicionalni način izlagala je Ana Marušić Lisac iz konzultantske tvrtke Biotechnicon, poduzetnički centar.

Kako je naglasila, zaštita autohtonih proizvoda važna je, jer donosi dodatne benefite. Proizvođači su, pokazuju istraživanja, jako slabo upoznati s novinama u zakonskoj regulativi. Treba znati da nije dovoljno imati dobru ideju, nešto proizvesti i ako to ljudi prihvate krug je završen. Put da određeni proizvod dođe na police trgovina i da bude tamo zaštićen je prilično zahtjevan. Zaštita je potrebna da ga netko kopiranjem ne pretvori u neku drugu robnu marku, koja će uz jaču propagandu, istakla je Marušić, biti prepoznat odnosno nuditi se na tržištu kao jedino pravi.

– Za sada je na našem hrvatskom tržištu oko 80 standardiziranih proizvoda. Procjene su, da će se ta zaštita uspjeti ostvariti tek za četvrtinu. Mora se razmišljati, sve više o regionalizaciji i koristiti ono što je već poznato na tržištu npr. Dalmacija – Dalmatinski pršut ili maslinovo ulje, Hrvatsko zagorje – Zagorski puran. Zašto regionalni proizvod? Jednostavno zato, što se s malim količinama nitko neće zamarati, gubiti vrijeme, već to mora biti određena veća količina. Našim ulaskom na tržište EU to za sobom povlači i neke druge zahtjeve. Koliko je broj trgovina, sada npr. na nas četiri milijuna Hrvata, a koliko je to trgovina, odnosno trgovačkih polica na kojima bi se ti proizvodi trebali i mogli naći, da bi se kupovali diljem Europe. Do sada je sve potrebne dokumente dobilo sedam proizvođača.

Uz spomenutu prezentaciju održano je i predstavljanje Vodiča dobre higijenske prakse za slastičarne i pekarne te praktična primjena načela HACCP sustava. O tome je govorio dipl. san. ing. Damir Sinković, predstavnik Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije. D.K.

Mnogi proizvođači još ne shvaćaju što ih sve čeka, a što dokazuje prilično slab odaziv na prezentaciju koju su organizirali, odnosno vodili Gospodarska i Obrtnička komora, tvrtka Biotechnicon te Zavod za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije.

Izvor: Zagorski list

Skip to content