Novosti

Prezentiran dvorac Bračak kao budući energetski centar

U sklopu EU kampanje Grayling, kao dio trodnevnog posjeta Hrvatskoj, u organizaciji Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, Krapinsko-zagorsku županiju posjetili su strani novinari i gospodarstvenici te stručnjaci za energetsku učinkovitost.

Gosti su se upoznali s projektima energetske učinkovitosti u Zagorju, a na konferenciji za novinare kojoj su prisustvovali ravnatelj REGEA-e Julije Domac, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova EU Venko Ćurlin, NJ.E. Henrik Ofstad, veleposlanik Kraljevine Norveške u EU te Peter Polajnar, ispred Opće uprave Europske komisije za proširenje gostima je predstavljen projekt rekonstrukcije i uspostave energetskog centra u starom dvorcu Bračak.

Projekt ukupne vrijednosti 22 milijuna kuna sufinancira se sredstvima Fonda za energetsku učinkovitost, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Regionalne energetske agencije SZ Hrvatske, a postoji mogućnost da se u uspostavu energetskog centra uključi i Kraljevina Norveška, čiji je veleposlanik NJ.E. Henrik Ofstad istakao kako Norveška vlada proučava projekte energetske učinkovitosti i pregovara s Hrvatskom o sufinanciranju.

– Ministarstvo regionalnog razvoja priprema politiku realizacije projekata održivog razvoja s dva aspekta – da držimo korak prema EU standardima, a da očuvamo ljepotu i prirodu Hrvatske. Kao pomoć jedinicama lokalne samouprave osiguravamo tehničku podršku i pomoć u izradi dokumentacije kako bi projekti bili spremni za apliciranje na fondove – kazao je pomoćnik ministra Venko Ćurlin, istaknuvši da na projekt dvorca Bračak gleda kao na inkubator budućih ideja.

Nakon konferencije za novinare gosti su u društvu domaćina obišli i razgledali dvorac Bračak, budući centar održivog korištenja energije.

Izvor: Zagorski list

Skip to content