Novosti

PRIJEDLOG GRADONAČELNIKA: ‘Kad se izgradi Kolodvorska ulica, Zabok će prijeći na jednosmjerni promet’

Prošle je srijede održana 29. sjednica zabočkog Gradskog vijeća.

Prošle je srijede održana 29. sjednica zabočkog Gradskog vijeća. Na sjednici je jednoglasno usvojena strategija upravljanja imovinom Grada Zaboka 2019.-2025., a pročelnica Natalija Gretić rekla je kako je riječ o strateškom dokumentu koji je vrlo koristan. Jednoglasno je i donesena odluka o imenovanju Gradskog povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda kao i prijedlog rješenja o imenovanju Povjerenstva za izradu analize kojom se utvrđuju opravdanost odabranog oblika stjecanja nekretnine. Podneseno je i izvješće gradonačelnika o korištenju sredstava proračunske zalihe od 1. do 30. rujna 2019. I na ovoj sjednici bilo je više vijećnićkih pitanja i prijedloga. Vijećnica Nevenka Gregurić osvrnula se na uređenje željezničke stanice u Dubravi Zabočkoj, pohvalila radove te zahvalila gradonačelniku Hanžeku i djelatnicima Grada Nenadu Miletiću i Danijelu Tuđi.

Prometna situacija

Vijećnika Zorana Bunčeca (HDZ) zanimala je kako se riješava prometna situacija u Zaboku te u kojoj je fazi prometna studija budući da je, kako je rekao Bunčec, u Zaboku prometni kaos. Pročelnik Nenad Miletić rekao je kako je studija u izradi. – Očekujemo da do polovice sljedeće godine dobijemo konačnu verziju. Osim prometne studije radi se i plan urbane mobilnosti vezana uz kvalitetu života građana odnosno pješački i biciklistički promet i migracije ljudi – naglasio je Miletić. Bunčeca je zanimalo je li i konačno rješenje da se zatvori prijelaz kod Obrtničkog doma. Gradonačelnik Hanžek rekao je kako najveće zasluge za to što ondje neće biti pothodnika ima Branimir Jerneić, tadašnji ravnatelj HŽ Infrastrukture. – On se svim silama trudio da ondje ne dođe do realizacije pothodnika tvrdeći da to njegova struka ne može dopustiti jer da nema prostora u odnosu na visinu i udaljenost – rekao je Hanžek dodajući da je svjestan problema stvaranja gužvi u Zaboku. Istaknuo je kako su vozači naviknuti voziti istom putanjom po stečenoj navici godinama. – Došao je zahtjev za regulaciju pristupa gradilištu kod ‘crvene zgrade’ gdje se kreće intenzivno na izgradnji Kolodvorske ulice. U onom trenutku kad se cesta izgradi u Zaboku se može prieći na jednosmjerni promet od ‘crvene zgrade’ preko Ulice Matije Gupca do Obrtničkog doma – naglasio je Hanžek, a Kolodvorska ulica je jedan od prijedloga gradonačelnika. Rekao je da će tražiti od HŽ-a da parkiralište kod željezničkog kolodvora prenese u vlasništvo Grada. Jednosmjerna ulica će tako ići obilazno od Obrtničkog doma do Crvene zgrade uz park i moći prometovati Ulicom Matije Gupca natrag do Kolodvorske ulice. Tako će se s Kolodvorske ulice moći skrenuti lijevo u Ulicu Matije Gupca, odnosno desno preko pruge.

Pješački prijelazi

Govorilo se i o pješačkim prijelazima u Zaboku. Prijelaz će uz mimoilazne rampe biti moguć kod ‘crvene zgrade’, a gradski projekt je takav da će se raditi pješački prijelaz ispred parka kod kuglane na Zivtovom trga preko željeznice do Parka Milana Prpića, odnosno kioska koji se ondje nalazi. Tu je i pothodnik ispod željeznice koji počinje kod Dekora i izlazi na Trg K. Š. Gjalskog. – Kod Obrtničkog doma će biti nathodnik s liftovima za osobe s invaliditetom i sa stepenicama – rekao je Hanžek dodajući kako tu riječ o projektu HŽ Infrastrukture. Vijećnika Bunčeca zanimalo je i što je sa staračkim domom kod Župnog dvora. Pitao je li istina da je on prenamijenjen jer se, prema njegovim informacijama, ondje nalaze stranci. Hanžek je rekao da je istina da se ondje nalaze radnici, ali da se radi o privremenom smještaju radnika do otvaranja doma. Vijećnica Martina Repovečki pitala je što je mostićem u Repovcu i kada će se sanirati. Rečeno joj je da je u planu da se most sanira. Vijećnik Jadek je pitao kako je moguće da je procijenjen trošak te obnove prvotno bio 200 tisuća kuna, a sada iznosi 600 tisuća kuna i da je to po njegovom mišljenju preskupo. Pročelnik Miletić je rekao da se prilikom projektiranja prvo radi procjena, a onda se vrijednost ustanovi nakon javne nabave. Gradonačelnik Hanžek, je između ostalog rekao, da će prometnu situciju u Zaboku dijelom riješiti i dva prometna redara koji su počeli s radom.

Skip to content