Novosti

Priprema za pohod Svetoga Oca Benedikta XVI. Hrvatskoj, 4. i 5. lipnja 2011. godine.

U župi sv. Jelene Križarice – Zabok, 14. i 15. svibnja 2011. godine, organizirana je zajednička molitva pred likom Majke Božje od Kamenitih vrata koja se nalazila se u župi u sklopu molitvenog ophoda koji je organizirala Zagrebačka nadbiskupija, a u cilju pripreme za proslavu Nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji i pohoda Svetoga Oca Benedikta XVI. Hrvatskoj, 4. i 5. lipnja 2011. godine.

U subotu prvoga dana bdijenje smo započeli molitvom slavnog otajstva krunice, uz pjesmu i molitvu, nakon čega smo slavili euharistiju.

U nedjelju prije misnog slavlja započeli smo također molitvom slavnog otajstva, molitvom za duhovna zvanja u nadbiskupiji, posebice za naše zabočke bogoslove Damira Ivaneka i Tomislava Krajačića na koje smo osobito ponosni te za zajedništvo naših obitelji.

Molitveno bdijenje je predvodio župnik Marijan Culjak koji je nadahnuto potaknuo prisutne vjernike na molitvu i razmišljanje. Neka nam bude poticaj da zaista molimo za milost kako bi spremno dočekali sv. Oca a još više kako bi njegov posjet ostavio traga u srcima mnogih vjernika osobito obitelji.

U homiliji župnik Culjak pojašnjava današnju nedjelju dobrog Pastira kako je ova slika uzeta iz svakodnevnog života ondašnjeg vremena bez čega je život bio nezamisliv. Imati ovce i brinuti se za njih značilo je imati položaj u društvu, biti netko i nešto imati svoj smisao života i materijalnu sigurnost. Ovca je davala hranu i odjeću a onaj koji je čuvao morao ju je čuvati od iskorištavanja, istrebljenja, ubijanja.

Isus se služi tom slikom ovce i zato ona danas ima itekakvo značenje. Mi se ne smatramo danas ovcama u negativnom smislu, o kojoj se često govori, nego biti ovca Isusa Krista znači imati pastira koji ide pred nama, pastira koji nalazi izvore svježe vode, sočne pašnjake. Drugim riječima imati pastira u kojega se možemo uvijek poudati, koji nas nikada neće iznevjeriti pa ni onda kad navale vuci ili druge grablježive zvijeri.

Župnik nastavlja: Isus kaže svojim učenicima: „Ja nisam samo pastir, ja sam i vrata:“ Znamo da vrata služe zato da kroz njih možemo ući a možemo i izaći. To je sloboda izbora. Mi možemo birati da li ćemo kroz neka vrata ući i ostati tamo ili ćemo kroz neka vrata izaći i napustiti to mjesto. Nadam se da ćemo mi dragi vjernici odabrati put Isusa Krista kroz vrata koja nas vode u život vjere, poštenja, u puninu života.

Majka Božja od Kamenitih vrata evo simbolično je ovdje danas kada Isus govori o vratima. Njezin lik postavljen jekod ulazau Gornji Grad da bdije ondje gdje su građani čuvali ulaz neprijateljima, onima koji su ih htjeli porobiti, opljačkati. Na vratima koja su navečer zatvarali da ne bi mogao doći tat, razbojnik, lopov. Ta vrata bila su jedna sigurnost i upravo su zbog toga postavili sliku Majke Božje da ona bude njihova sigurnost i da čuva ta vrata.

Župnik kaže: mnogi mladi, nekada a i dan danas dolaze pred lik Majke Božje od Kamenitih vrata, bilo da je to prije ispita, poslije ispita, prije nekih važnih životnih odluka, nekih boli, tereta i sumnji. Dolaze tamozapalitisvijeće i pomoliti se jer vjeruju da je Majka Božja ta koja im pokazuje vrata u život.Doista to je njezina zadaća, ako je Isus vrata onda nas Marija upućuje samo na njega, ona nam pokazuje da ako želimo ući kroz sigurna vrata i doći na sigurno mjesto u luku spasenja onda je Isus jedino taj koji nam to omogućuje. Svoju homiliju zaključuje: poslušajmo danas Mariju i njezin glaskoji nas vodi u sigurnost zagrljaja svoga sina Isusa Krista.

Majko Božja Kamenitih vrata, zaštitnice grada Zagreba, moli za nas i naše obitelji!

Tekst i foto: Darko Fiket

Skip to content