Novosti

Proglašena elementarna nepogoda za područje cijele Krapinsko-zagorske županije

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar proglasio je elementarnu nepogodu za područje cijele Krapinsko-zagorske županije, nastalu uslijed jakog mraza u noći s 25. na 26. travnja 2016. godine, koji je prouzročio velike štete na nasadima vinograda i voćnjaka te poljoprivrednim površinama zasijanim kukuruzom, ječmom i pšenicom.

Gradovi i općine s područja županije uputili su zahtjeve u kojima se navodi da je mraz koji je u noći s 25. na 26. travanj 2016. godine nanio velike štete vinogradima, voćnjacima i poljoprivrednim površinama.

Iz zahtjeva je vidljivo da je mraz, a potom i snijeg nanio velike štete, uništio čitave prinose vinograda i voćnjaka te nanio štete na trajnim nasadima koje će smanjiti prinos i za slijedećih nekoliko godina.

Prema prvim procjenama vidljivo je da je šteta na vinogradima i voćnjacima u visini od 80%-100%, dok su poljoprivredni usjevi zahvaćeni u nešto manjem postotku između 60 i 80%.

Procjenjuje se da je visina nastale štete preko 30.000.000,00 kuna.

Sukladno Zakonu o zaštiti od elementarnih nepogoda obvezuju se gradska i općinska povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda da u roku od osam dana izrade izvješća – prvo priopćenje s procjenom ukupne štete, te isto dostavi Županijskom povjerenstvu za procjenu štete od elementarnih nepogoda koje će zbirne podatke dostaviti Državnom povjerenstvu.

Objava Grada Zaboka i obrasci nalaze se ovdje.
Izvor: www.kzz.hr

Download Odluka_o_proglasenju_elementarne_nepogode.pdf
Skip to content